7.12.10

Βάζουν όρους και για την επιµήκυνση...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
Επιτάχυνση των µεταρρυθµίσεων και αυξηµένο επιτόκιο στοτραπέζι...
Την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό εξέφρασε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο (δεξιά στη φωτογραφία) κατά τη διάρκεια της µίας και πλέον ώρας συνάντησης που είχε µε τον έλληνα Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος της Κοµισιόν δεν ήταν ...

καθόλου φειδωλός και στους χαρακτηρισµούς του για τον Γιώργο Παπανδρέου, αφού του έπλεξε το εγκώµιο
Δυσκολίες παρουσιάζονται στην ένταξη της Ελλάδας στις ίδιες ευεργετικές διατάξεις της συµφωνίας για τη στήριξη της Ιρλανδίας όσον αφορά την επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής του δανείου που δόθηκε στη χώρα µας.

Παρά τις αρχικές ενθουσιώδεις δηλώσεις στην Αθήνα – όπως του υπουργού Οικονοµικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου που είχε προβλέψει την περασµένη εβδοµάδα ότι η επιµήκυνση θαέφθανε έως το 2024 –, η χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου µε τον πρόεδρο της Κοµισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στις Βρυξέλλες επιβεβαίωσε – σύµφωνα µε κυβερνητικές πηγές – ότι για να δοθεί στην Ελλάδα η επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής του δανείου θα πρέπει να υπάρξει συµφωνία σε µια σειρά προϋποθέσεων οι οποίες πρέπει να εκπληρωθούν.

∆ιαφαίνεται συγκεκριµένα πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συνδέσει την επιµήκυνση της αποπληρωµής του δανείου µε την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και ειδικότερα στον τοµέα των ∆ΕΚΟ, των εργασιακών σχέσεων, στον τοµέα της Υγείας, της πάταξης της φοροδιαφυγής.

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κάποιες χώρες όπως η Γερµανία αντιδρούνέντονα στην άνευ όρων παράτασητου χρόνου αποπληρωµής του ελληνικού δανείου και ζητούν να υπάρξουν συγκεκριµένες δεσµεύσεις από πλευράς Ελλάδας, προκειµένου ναδώσουν το πράσινο φως γιατην επιµήκυνση.

Χθες στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός σε συνοµιλία που είxε µε τους δηµοσιογράφους µετά τη συνάντησή του µε τον κ. Μπαρόζο απέφυγε να ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσηςµε τηγερµανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ – ανέφερε µάλιστα ότι υπάρχουν ανοικτές δίοδοι επικοινωνίας µε το Βερολίνο, ενώ και ο ίδιος συνοµίλησε µε την κ. Μέρκελ στο Καζαχστάν, στη Σύνοδο του Οργανισµού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασίαστην Ευρώπη.

Αντίθετα, απέφυγε να τοποθετηθεί για τα εργασιακά, µολονότι την ίδια ώρα η κ. Κατσέλη είχε συνάντηση µε τον επικεφαλής της τρόικας από µέρους της Κοµισιόν κ. Ντερoύζ – κάτι που ερµηνεύθηκε από κοινοτικές πηγές ως έµµεση υποχώρησητης Αθήνας στις απαιτήσεις της τρόικας. Ιδιο µε την Ιρλανδία
Πληροφορίες προερχόµενες από τις πηγές που προαναφέρθηκαν έκαναν γνωστό ότι πλην τωνπιέσεων για επιτάχυνση των µεταρρυθµίσεων φαίνεται πως οι πιστωτέςτης Ελλάδας θέτουν όρους καιγια αυξηµένα επιτόκια, τουλάχιστον στο επίπεδο των επιτοκίων του δανείου προς την Ιρλανδία. Υπενθυµίζεται ότι το δάνειο προς την Ελλάδα δόθηκε µε επιτόκιο 5,2%, ενώ η Ιρλανδία δανείστηκε µε 5,8%.

«Τεχνικό το θέµα»
Στις αρχές του 2011 αναµένεται να εγκριθεί η επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής του δανείου που έχει επικυρωθεί από τους εταίρους και το ∆ΝΤ για την Ελλάδα, ώστε οι όροι και χρόνοι του να εναρµονισθούν µε αυτούς της Ιρλανδίας. Αυτό ανέφερε µετά τη λήξη του Eurogroup ο πρόεδρός του Ζαν-Κλoντ Γιούνκερ, ενώ ανώτατη πηγή του οικονοµικού επιτελείου σηµείωσε πως αυτό που αποµένει είναι η τεχνική επεξεργασία των όρων – θέµα καθαρά δανειακό που δεν αφορά το Μνηµόνιο και τους πολιτικούς όρους που συνοδεύουν το δάνειο. Η ίδια πηγή είπε ότι προϋπόθεση για την επιµήκυνση είναι η έγκριση της σχετικής απόφασης από το γερµανικό Κοινοβούλιο – κατά πάσα πιθανότητα εντός του Ιανουαρίου –, αλλά αυτό δεν σηµαίνει κανέναν πρόσθετο όρο στην οικονοµική πολιτική, πέραν της αυστηρής τήρησης των όρων της τρόικας και του Μνηµονίου, «κάτι που ούτως ή άλλως σκοπεύαµε να κάνουµε». Υπενθύµισε, µάλιστα, ότι τόσο τον ∆εκέµβριο όσο και τον Ιανουάριο έχουν προγραµµατιστεί νοµοσχέδια που συνδέονται άµεσα µε τις διαρθρωτικές αλλαγές που προβλέπει το Μνηµόνιο.


Εγκώµια Μπαρόζο για τον Γιώργο

Το εγκώμιο του Γιώργου Παπανδρέου έπλεξε ο κ. Μπαρόζο κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, λέγοντας πως έχει διαπιστώσει προσωπικά την προσήλωσή του στη λεγόµενη «ευρωπαϊκή µέθοδο» – τον συνδυασµό, δηλαδή, αλληλεγγύης και υπευθυνότητας. «Υπολογίζω στη στήριξη της Ελλάδας σε αυτές τις δύο αρχές», είπε ο πρόεδρος της Κοµισιόν. Ο Γιώργος Παπανδρέου ανταπέδωσε τα θερµά λόγια του κ. Μπαρόζο και τόνισε ότι η χώρα µας ακολουθεί µια πολιτική «µε πόνο και κόπο», γιατί είναι προς όφελος της Ελλάδας αλλά και της σταθερότητας της ευρωζώνης. Σύµφωνα µε τον Πρωθυπουργό, η Ελλάδα βαδίζει προς την έξοδο από την κρίση, προς µια οικονοµία ανταγωνιστική και δίκαιη, πράσινης και καθαρής ανάπτυξης, «µε τις δικές µας δυνάµεις και όχι δάνειες». Οπως διευκρίνισε στη συνέχεια, αυτό σηµαίνει το 2013 να µπορέσει η Ελλάδα να είναι εκτός Μνηµονίου και επιτήρησης – αλλά, για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρξει συνέπεια.


«Κατανοώ τη δυσκολία, αλλά συνεχίστε ώς το 2013»

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ της συνάντησης, που διήρκεσε µία και πλέον ώρα, µε τον έλληνα Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στην έδρα της Κοµισιόν, ο πρόεδρος της Κοµισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασε την «αλληλεγγύη» του προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.

Ο κ. Μπαρόζο έκανε λόγο για «δύσκολους καιρούς» που διανύει η Ελλάδα, διευκρινίζοντας ότι η οικονοµία βρίσκεται σε ορθή τροχιά και θα υπάρξει βελτίωση το 2011 – έτσι ώστε να τεθούν τα θεµέλια για τη βελτίωση και της ανταγωνιστικότητας. Σύµφωνα µε τον πρόεδρο της Κοµισιόν, απαιτείται η συνέχιση της ίδιας προσπάθειας και το 2012 και το 2013.

«Κατανοώ τη δυσκολία των µέτρων, το κουράγιο που απαιτείται», είπε κατ’ επανάληψη ο κ. Μπαρόζο, προσθέτοντας ότι τούτες οι στιγµές είναι ιστορικές και για την Ελλάδα, και για την ευρωζώνη, και για την Ενωση συνολικά. Εκανε επίσης γνωστό ότι τόσο ο κ. Ρεν όσο κι ο αρµόδιος για την περιφερειακή πολιτική (κοινοτικά κονδύλια) επίτροπος Γιοχάνες Χαν, που θα επισκεφθούν την Αθήνα αυτή την εβδοµάδα, θα αναζητήσουν τρόπους στήριξης της Ελλάδας – κάτι που προϊδεάζει για νέες διαπραγµατεύσεις, καθώς και οι δυο έχουν «εκκρεµότητες» µε την ελληνική κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Παπανδρέου στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης της απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων. Πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» αναφέρουν ότι στην Κοµισιόν επικρατεί ιδιαίτερη δυσφορία για τη χαµηλή απορροφητικότητα και τη λανθασµένη διαχείριση ειδικά των κονδυλίων του Κοινωνικού Ταµείου – θέµα που δεν έχει λυθεί, παρά τις αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις της Αθήνας µε τις Βρυξέλλες.
ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: