21.12.10
Σωτήριες για τα πρόωρα μωρά οι «μαμάδες-καγκουρό»...
Η αγκαλιά της μαμάς αποδεικνύεται πιο ωφέλιμη από τη θερμοκοιτίδα...
ΡΩΜΗ Ως τώρα τα μωρά που γεννιούνταν πρόωρα ήταν αναγκασμένα να παραμένουν επί εβδομάδες σε θερμοκοιτίδα, απομονωμένα από τους γονείς τους που υποχρεούνταν να τα κοιτάζουν από μακριά ώσπου να φθάσουν στο επιθυμητό βάρος. Σύμφωνα όμως με νέα μεγάλη ιταλική μελέτη, που διενεργήθηκε σε οκτώ χώρες σε τέσσερις ηπείρους, υπάρχει μια... ιδιαίτερα ευεργετική εναλλακτική, και δεν είναι άλλη από την αγκαλιά της μαμάς.
Η διαδικασία είναι απλή και μπορεί να διαρκέσει ως και τέσσερις ώρες την ημέρα. Αρκεί η μητέρα, καθισμένη σε επικλινή πολυθρόνα, να κρατάει το μωρό της ντυμένο μόνο με την πάνα του στο γυμνό της στέρνο, σκεπασμένο με μια μαλακή κουβέρτα. Τα οφέλη για μητέρα και παιδί είναι πολυάριθμα. Το μωρό ηρεμεί, σταματάει να κλαίει, αναπνέει με κανονικότερο ρυθμό ελαχιστοποιώντας τις περιπτώσεις άπνοιας, αυξάνει γρηγορότερα το βάρος του, ενώ μέσω της σωματικής επαφής η θερμοκρασία του συντονίζεται με εκείνη της μητέρας του.
« Επίσης, το νεογέννητο συνηθίζει την επαφή με το σώμα της μητέρας του, διευκολύνοντας έτσι τον θηλασμό, αλλά παράλληλα μέσω της αφής και της όσφρησης λαμβάνει όλα εκείνα τα ερεθίσματα που του είναι απαραίτητα κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης δόκτωρ Ρικάρντο Νταβάντσο, ο οποίος προσθέτει ότι τον ρόλο της «μαμάς-καγκουρό» μπορεί να αναλάβει και ο μπαμπάς. Η μέθοδος της «μαμάς-καγκουρό», όπως ονομάζεται, αφορά νεογνά που έχουν γεννηθεί πριν από την 37η εβδομάδα της κύησης, ακόμη και εκείνα που ζυγίζουν λιγότερο από ένα κιλό, αλλά οπωσδήποτε εκείνα των οποίων η κατάσταση της υγείας θεωρείται σταθερή και είναι σε θέση να βγουν προσωρινά από τη θερμοκοιτίδα. Οπως επισημαίνουν οι νεογνολόγοι, η μέθοδος αυτή μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και σε νεογνά τα οποία είναι διασωληνωμένα και δεν αναπνέουν ακόμη αυτόνομα, με αξιόλογα αποτελέσματα. Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες, πολλά πρόωρα μωρά αναπνέουν μόνα τους ακουμπισμένα πάνω στο στήθος της μητέρας τους, αλλά έχουν ανάγκη από διασωλήνωση αμέσως μόλις ξαναμπαίνουν στη θερμοκοιτίδα.
Η ιδέα για τη συγκεκριμένη πρακτική γεννήθηκε στην Μπογκοτά της Κολομβίας το 1978, σε μια προσπάθεια να αναπληρωθεί η έλλειψη θερμοκοιτίδων για τα πρόωρα νεογνά, κερδίζει όμως ολοένα περισσότερο έδαφος σε πολλές χώρες. Ηδη οι μονάδες εντατικής νεογνών μεγάλων νοσοκομείων δίνουν στους γονείς το δικαίωμα να επισκέπτονται όσο συχνά επιθυμούν τα μωρά τους και να τους παρέχουν μια θεραπευτική αγκαλιά.
ΒΗΜΑ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου