23.12.10

Μηδενική απορρόφηση των κοινοτικών πόρων για έρευνα και καινοτομία...

Μπράβο μας.
Μόλις το 0,4% από τα διαθέσιμα 1,5 δισ. ευρώ έχει απορροφήσει η Ελλάδα μέσω του ΕΣΠΑ....
Το ποσοστό των νομικών δεσμεύσεων για το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) στον τομέα Έρευνας και Καινοτομίας ανέρχεται στο 3,1% του συνολικού προϋπολογισμού και οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν ανέρχονται μόλις στο 0,4%.
Από τα 1,548 δισ. ευρώ που...

προβλέπονται για έρευνα και καινοτομία, έχουν δεσμευθεί μόλις 48 εκατομμύρια ευρώ και έχουν απορροφηθεί λίγο περισσότερα από 6 εκατομμύρια ευρώ. Επιπρόσθετα, στις τέσσερις από τις οκτώ Θεματικές Προτεραιότητες Έρευνας και Καινοτομίας δεν έχει ενταχθεί ούτε ένα έργο.

Συνολικά το ποσοστό νομικών δεσμεύσεων για το ΕΣΠΑ ανέρχεται στο 25,56% του συνολικού προϋπολογισμού και οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν ανέρχονται στο 10,55%.

Τα στοιχεία προέκυψαν με αφορμή ερώτηση που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Γ. Παπανικολάου και Ι. Τσουκαλάς σχετικά με τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των ερευνητικών προγραμμάτων «Θαλής» και «Αρχιμήδης».

Οι κ. Παπανικολάου και Τσουκαλάς τόνισαν ότι αν και οι προκηρύξεις των συγκεκριμένων προγραμμάτων είχαν ανακοινωθεί ήδη από τον Ιούλιο του 2009 (με καταληκτική ημερομηνία τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου) και έχουν κατατεθεί περισσότερες από 1.500 προτάσεις χρηματοδότησης, η ελληνική κυβέρνηση καθυστέρησε το πρόγραμμα για δέκα περίπου μήνες, προβάλλοντας ασαφείς δικαιολογίες περί αξιοκρατικής αξιολόγησης. «Το αποτέλεσμα είναι το πρακτικό «πάγωμα» στη δημόσια χρηματοδότηση της ελληνικής έρευνας και η ομηρία χιλιάδων Ελλήνων ερευνητών» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Στην απάντησή του ο επίτροπος για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης κ. Λ. Αντόρ σημειώνει ότι η ελληνική πλευρά επικαλέστηκε σε δύο περιπτώσεις εμπόδια για την ολοκλήρωση της διαδικασίας -στις αρχές Σεπτεμβρίου 2010, όπου η Διαχειριστική Αρχή του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» επικαιροποίησε τις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για τα δύο προγράμματα με σκοπό να αντικαταστήσει τα αρχικά μέλη των επιτροπών αξιολόγησης με ελληνόφωνους καθηγητές και ερευνητές από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα εκτός Ελλάδας και στα μέσα Οκτωβρίου όπου προέκυψαν προβλήματα με την ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου οι υποψήφιοι κατέθεταν τις προτάσεις τους - με αποτέλεσμα τη μεγάλη χρονική καθυστέρηση υλοποίησης των προγραμμάτων.

Οι δύο ευρωβουλευτές τονίζουν πως «σε μια εποχή που η ελληνική οικονομία βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην ύφεση και το ελληνικό ερευνητικό δυναμικό απαξιώνεται, η κυβέρνηση αρνείται να αξιοποιήσει το ισχυρό εργαλείο του ΕΣΠΑ που κληρονόμησε» και συμπληρώνουν:

«Προφανώς η κυβέρνηση περιμένει να κλείσει και η τελευταία ελληνική επιχείρηση για να αξιοποιήσει τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια καινοτομίας και να μεταναστεύσει και ο τελευταίος άξιος Έλληνας ερευνητής για να αξιοποιήσει τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια για την έρευνα. Το κόστος των οργανωτικών αδυναμιών και αστοχιών της κυβέρνησης είναι πλέον αβάσταχτο για τον τόπο».

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: