12.12.10
Ο Μήτσος το παίζει... συναίνεση...
ΑΡΗΣ ΡΑΒΑΝΟΣ
ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ εθνικής συναίνεσης και συνεννόησης εμμένει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Δ. Αβραμόπουλος που διαψεύδει ότι τηρεί αποστάσεις από τις βασικές επιλογές του προέδρου του κόμματος κ. Αντ. Σαμαρά. Βρίσκεται όμως σε... «απόσταση ασφαλείας» από το νεοκλασικό της Ρηγίλλης, το οποίο...
επισκέπτεται όταν πρόκειται να συμμετάσχει σε ειδικές συσκέψεις. Εξάλλουτον κ. Σαμαρά τον συναντά και εκτός γραφείου και συζητούν σε πιο χαλαρούς ρυθμούς,ενώ διαθέτει συγκεκριμένη άποψη για όσα διαδραματίζονται στο εσωτερικό της ΝΔ. Με αυτό
τον τρόπο αποφεύγει να εμπλακεί στις εσωκομματικές ίντριγκες και σε καταστάσεις που ενισχύουν την εσωστρέφεια.Παράλληλα σε όσες συσκέψεις συμμετέχειείναι αρκετά μετριοπαθής, εν σχέσει με ορισμένους στενούς συνεργάτες του κ. Σαμαρά, οι οποίοι επιλέγουν να εισηγούνται τη σκληρή γραμμή.
Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρεται συχνά στο έλλειμμα αλληλεγγύης μεταξύ στελεχών της ΝΔ, χρόνια παθογένεια της ελληνικής Κεντροδεξιάς, χαρακτηριστικό γνώρισμα πολλών δεκαετιών. Το διαπίστωσε ο ίδιος, όταν προ ημερών ορισμένα στελέχη της ΝΔ δυναμίτισαν το κλίμα στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, μιλώντας για τους εσωκομματικούς τριγμούς που προκάλεσαν όσα υποστήριξε ο κ. Αβραμόπουλος, τασσόμενος υπέρ της συναίνεσης.
«Δεν ασχολούμαι με τα μικρά και ασήμαντα που κυριαρχούν στο εσωτερικό των κομμάτων εξουσίας. Υπάρχουν πιο σοβαρά θέματα που απασχολούν τον τόπο και σε αυτά οφείλουμε να επιδείξουμε την προσοχή μας» αναφέρει σε βουλευτές και στελέχη που επιχειρούν να τον οδηγήσουν σε μια συζήτηση για όσα συμβαίνουν στη ΝΔ. «Αυτή είναι η παραπολιτική, την οποία οφείλουμε άμεσα να εξοστρακίσουμε» απαντά και αμέσως διακόπτει τις όποιες αναφορές με ένα μειδίαμα.
«Νέα εθνική ατζέντα»
Τι είναι πιο σημαντικό για τον κ. Αβραμόπουλο αυτή την περίοδο; Το πώς θα διαμορφωθεί συναινετικό κλίμα, αν και επισημαίνει ότι τη «φόρμουλα συναίνεσης» πρέπει να θέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου . Επιμένει σταθερά στην ανάγκη να υπάρξει σύνθεση, συναίνεση και συνεννόηση, αφού όπως θεωρεί, μιλώντας με πολιτικούς φίλους, αυτό ήταν και παραμένει το σταθερό στίγμα της πολιτικής του άποψης και θέσης. Δεν είναι λίγες οι φορές που αναφέρεται με έμφαση στη στάση της κυβέρνησης, θεωρώντας ότι με τις κινήσεις της ενισχύει τον διχασμό. Επίσης σημειώνει ότι η εμμονή της κυβέρνησης περί σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, και για την οικονομία, θα δημιουργήσει περαιτέρω πρόβλημα στη διεθνή εικόνα της χώρας, ενώ πιστεύει πως με αυτή την κίνηση θα ενισχυθεί η άποψη ότι ο κ. Παπανδρέου «δεν επιθυμεί τη συναίνεση».
Παρά τα προβλήματα που έχει διαγνώσει για να διαμορφωθεί πεδίο συνεννόησης, υπεραμύνεται της ανάγκης για συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων, με στόχο την έξοδο από την κρίση. «Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο» παρατηρεί συχνά στους συνομιλητές του, ενώ προτάσσει την αναγκαιότητα να διαμορφωθεί «νέα εθνική ατζέντα».
Σε όσα κατά καιρούς λέγονται για αποστασιοποίηση των δύο αντιπροέδρων από την κεντρική γραμμή της ΝΔ, ο κ. Αβραμόπουλος επιμένει σταθερά ότι «όλα αυτά ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας, είναι κακόβουλα και υστερόβουλα».
Οταν τίθεται το θέμα, χαμογελά και αναφέρεται στις περιοδείες που πραγματοποίησε σε 16 νομούς όλων των περιφερειών της χώρας κατά την προεκλογική περίοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών. «Το αντίθετο συμβαίνει. Ολη αυτή η φημολογία πέφτει στο κενό και δεν με απασχολεί» είναι η άποψή του και υπενθυμίζει ότι οι δύο αντιπρόεδροι συνεπικουρούν τον πρόεδρο του κόμματος στο έργο του.
Πρόσφατα μάλιστα στη συνεδρίαση της ΚΟ η επιλογή του να μη μιλήσει επιχειρήθηκε να εμφανιστεί ως μια ακόμη κίνηση αποστασιοποίησης. «Οι αντιπρόεδροι αναπληρώνουν τον πρόεδρο. Δεν τον συμπληρώνουν. Αν ωστόσο χρειαζόταν, θα μιλούσα» απάντησε με νόημα.
Κατά καιρούς έχει εκφράσει επιφυλάξεις ως προς την ορθότητα της αντιμνημονιακής τακτικής, ενώ εσχάτως εμφανίζεται ικανοποιημένος που υποχώρησε η επιθετική ρητορική της ΝΔ.
«Ναι, διαφωνούμε με το μνημόνιο, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε στα άκρα» αντιτείνει σε όσους τού επισημαίνουν ότι και ο κ. Σαμαράς έχει χαμηλώσει τους τόνους το τελευταίο διάστημα, χωρίς όμως να υποχωρήσει η κριτική του.
Το επόμενο διάστημα θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος που έχει συγκροτήσει ο κ. Σαμαράς. Μάλιστα, έχει αποφασίσει λόγω φόρτου εργασίας να μην είναι ο ίδιος παράλληλα και τομεάρχης Εξωτερικών...
tovima.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου