25.12.10
Ο φιλόδοξος μέτοχος που έγινε... αμέτοχος ...
Τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» και ένα επικοινωνιακό παιχνίδι στην «πλάτη» του Παναθηναϊκού και μόνο, όλα με την υπογραφή του Α. Βγενόπουλου, γονάτισαν το πιο υγιές και ισχυρό, οικονομικά, ποδοσφαιρικό οικοδόμημα της χώρας την τελευταία 30ετία!
Σχεδόν δύο χρόνια μετά... την εμφάνιση της «σωτήριας» ΠΕΚ (17/1/2008), η τρίτη και φαρμακερή πράξη εξόδου του «Mister MIG» από το «όνειρο» που ο ίδιος έχτισε και έτρεφε όλο αυτό το διάστημα, χρησιμοποιώντας ως αιχμή του δόρατος κυρίως τη σφοδρή επιθυμία μεγάλης μερίδας του κόσμου για «αποκαθήλωση» του Τζίγγερ και της οικογένειας Βαρδινογιάννη, ξετύλιξε το φιάσκο σε όλο του το μεγαλείο!
Το πισωγύρισμα «Νο 3» συνοδεύεται, δικαίως, από την οργή και την αγανάκτηση των φίλων του Παναθηναϊκού που βλέπουν την ομάδα τους εγκαταλελειμμένη από τον Βγενόπουλο και το όραμά τους τσαλαπατημένο μέσα στη σύντομη και ψυχρή ανακοίνωση του? εμπνευστή τους.
Παχυλές κουβέντες. Πρωτοπόρος στις παχυλές κουβέντες και μετρ στη δημιουργία προσδοκιών άφησε πολλές φορές να εννοηθεί ότι θα φροντίσει να έρθουν άλλοι... δύο Σισέ, τρεις... Πιζάρο, να βρεθούν επενδυτές-μέλη που θα γεμίσουν εκατομμύρια ευρώ τα ταμεία του Ερασιτέχνη (ακόμα περιμένουν τα δύο εκατ. ευρώ που τους υποσχέθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο...) και να τελειώσει μια ώρα νωρίτερα το γήπεδο στον Βοτανικό, «απειλώντας» για... έτοιμη λύση στο ΟΑΚΑ (κι ας ήξερε ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να συμβεί...).
Επίσης, δεσμεύθηκε να βγάλει από την τσέπη του όσα χρήματα χρειαστούν για ν’ αναγκάσει τον Τζίγγερ να «πουλήσει και να φύγει» (προτρέποντας έντεχνα και τους οργανωμένους να μένουν πιστοί στον ρόλο που ανέλαβαν από την πρώτη μέρα της εμφάνισής του στα δρώμενα της ομάδας)! Οταν ο Τζίγγερ τού ζήτησε να καταθέσει επίσημη πρόταση για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου.... άρχισαν ν’ ακούγονται παράσιτα στην άλλη άκρη του «ακουστικού», του στυλ... «δεν γίνονται έτσι οι αγοραπωλησίες»...
Οταν ο Γιάννης Βαρδινογιάννης ανακοίνωσε ότι του χαρίζει το 25% των μετοχών, δίνοντάς του την ευκαιρία να κάνει πράξη όσα ανήγγειλε στις 17 Ιανουαρίου του 2008, ο Ανδρέας Βγενόπουλος ανέθεσε στην εταιρεία ορκωτών λογιστών Grand Thornton να ελέγξει την ΠΑΕ για να ξέρει τι τον περιμένει.
Εψαχνε ευκαιρία
Διαπιστώνοντας στην πορεία ότι οι αρνητικοί προϋπολογισμοί των επόμενων χρόνων, κατάσταση που προκλήθηκε με τις ευλογίες του (υπέρογκα ποσά για μεταγραφές, δυσβάσταχτα -για τα έσοδα της ΠΑΕ και για τα δεδομένα του ελληνικού ποδοσφαίρου- συμβόλαια, εξωπραγματικοί μισθοί σε υπαλλήλους και στελέχη), απαιτούν κάποιες δεκάδες εκατομμύρια την επόμενη διετία και μια άκρως λιτή οικονομική πολιτική για να υπάρξει εξισορρόπηση, απλά «έψαχνε» την ευκαιρία για να πηδήξει από το καράβι... Και τη «βρήκε» στο κυνηγητό που εξαπέλυσαν οπαδοί κατά των παιχτών στο τέλος του αγώνα με τον Ολυμπιακό Βόλου και στο «σκέφτομαι να φύγω» του Ν. Πατέρα.
Το ποσό των 18,5 εκατ. ευρώ που προβλέπεται να εισρεύσει στο ταμείο της ΠΑΕ έως το τέλος του χρόνου, από τη συμμετοχή της ομάδας στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ και από τις χορηγίες, είναι οριακά ικανό για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ΠΑΕ, με αποτέλεσμα την επόμενη σεζόν να χρειάζονται αρκετά εκατομμύρια ευρώ ώστε να παρουσιαστεί ανταγωνιστική η ομάδα.
Παρ' όλα αυτά, πριν από δύο εβδομάδες φρόντισε να διαρρεύσει η πρόθεσή του ν’ αυξήσει το ποσοστό του στο 51% μέσω της εταιρείας Panamind...
Πριν από την τρίτη και... φαρμακερή «εξαφάνισή» του προηγήθηκαν αυτή της 14ης Μαΐου 2009 και αυτή στις 2 Ιουνίου 2010 (πάλι πριν από μεταγραφικές περιόδους!), λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «σε αυτήν τη λυπηρή πραγματικότητα εγώ δεν έχω καμιά θέση» και πως «...δεν έπρεπε ν΄ ανακατευτώ με τα πίτουρα αλλά μέχρις εδώ...».
ΜΕΓΑΛΑ ΛΟΓΙΑ
17 Ιανουαρίου 2008: «Η ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ μπορεί να υλοποιήσει το όραμα όλων των Παναθηναϊκών φιλάθλων».
25 Μαΐου 2009: «Σήμερα ανακοινώνω ότι αποχωρώ οριστικά από έναν χώρο "παραγόντων" που δεν είναι συμβατός ούτε με τον χαρακτήρα ούτε με τις αρχές μου» (1η αποχώρηση).
2 Ιουνίου 2010: «Σ' αυτήν τη νέα, λυπηρή πραγματικότητα, λοιπόν, εγώ δεν έχω καμία θέση. Η αγάπη μου για τον Παναθηναϊκό με έκανε να αγνοήσω τη λογική που έλεγε να μην ανακατευτώ με τα πίτουρα, αλλά μέχρις εδώ» (2η αποχώρηση).
23 Ιουνίου 2010: «Είμαι διατεθειμένος να αγοράσω τις μετοχές σου στην αναλογική καθαρή θέση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός όπως αυτή θα προσδιορισθεί μετά τη διενέργεια του απαραίτητου οικονομικού και νομικού ελέγχου» (πρόταση στον Ι. Βαρδινογιάννη).
5 Σεπτεμβρίου 2010: «Εάν έχουμε αντιληφθεί σωστά την πρότασή του, μπορούμε να μιλάμε για νέα εποχή» (για την παραχώρηση από τον Ι. Βαρδινογιάννη του 25% των μετοχών του).
8 Σεπτεμβρίου 2010: «Ο Παναθηναϊκός μπαίνει από σήμερα σε μια νέα εποχή πολυμετοχικότητας. Οι κ.κ Βαρδινογιάννης, Πατέρας και Βγενόπουλος διευκρίνισαν όλα τα σημεία παρανοήσεων και διαφορών του παρελθόντος και προχωρούν ενωμένοι».
20 Δεκεμβρίου 2010: «Δεν προτίθεμαι να αυξήσω το μετοχικό μου ποσοστό στην ΠΑΕ ούτε να έχω οποιαδήποτε ενεργό συμμετοχή στα δρώμενα του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ και του Ελληνικού Ποδοσφαίρου. Δεν σκοπεύω να δώσω καμία εξήγηση για την απόφασή μου αυτή. Το σκηνικό για "ενότητα" και "συσπείρωση" που ξαναστήθηκε δεν με αφορά πλέον».
Παραμένει εκτός
Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης τράβηξε την «κόκκινη γραμμή», με τις πρώτες αποδοκιμασίες και τα σε βάρος του υβριστικά συνθήματα του κόσμου τον Αύγουστο, «πέταξε» το «μπαλάκι» ξανά στους κ. Βγενόπουλο, Πατέρα, πήρε μέρος στην αύξηση που εκκρεμούσε με το προηγούμενο ποσοστό του (5 εκατ. ευρώ + 4,5 εκατ. ευρώ σε χορηγία), πήρε τη διαβεβαίωση ότι έως τον Μάιο τα 15 εκατ. ευρώ αρκούν για να «βγει» η σεζόν και πως δεν θα χρειαστεί άλλη αύξηση και «παραιτήθηκε» αμετάκλητα από το προσκήνιο.
Ενιωσε ξεκρέμαστος
Ο Νικόλας Πατέρας, αναλαμβάνοντας να είναι καθημερινά στο «πεδίο μάχης», ν’ αντιστέκεται στα κάθε λογής σχόλια των ΜΜΕ και της εξέδρας και να κρατάει τις ισορροπίες εντός της Παιανίας, περίμενε ότι θα είχε την οικονομική στήριξη του Βγενόπουλου. Οσες φορές «χτύπησε» την πόρτα του με σκοπό να εξασφαλίσει έξτρα ποσό για τις μεταγραφές του Ιανουαρίου δεν βρήκε την ανταπόκριση που επιθυμούσε. Σαφώς και τα όσα προκάλεσαν οι οπαδοί στάθηκαν αφορμή για τη «στροφή» προς την έξοδο...
ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΑΡΕΣΚΟΣ
ss@pegasus.gr
Από νωρίς έμεινε μόνος...
Τον εγκατέλειψαν και οι σύμμαχοι
Στην παρουσίαση της Παναθηναϊκής Ενωτικής Κίνησης (ΠΕΚ) το κάδρο ήταν γεμάτο. Γεμάτο από ηχηρά ονόματα, με τους αδελφούς Γιαννακόπουλους, οι οποίοι είχαν χαιρετίσει με ενθουσιασμό την πρωτοβουλία του Ανδρέα Βγενόπουλου και είχαν ταχθεί στο πλευρό του, να πρωτοστατούν.
Σύντομα, όμως, τα δύο αδέλφια, παρότι το 1979 είχαν χάσει την ΠΑΕ Παναθηναϊκός από την οικογένεια Βαρδινογιάννη, αποφάσισαν να βγουν από το... κάδρο και να συμπορευτούν με τον Τζίγγερ.
Η ανεξαρτητοποίηση. Ομως δεν ήταν οι μόνοι. Συν τω χρόνω στελέχη της ΠΕΚ, τα οποία είχαν πιστέψει στο όραμα και στο πλάνο που τους είχε παρουσιάσει ο Ανδρέας Βγενόπουλος, αποφάσισαν να αλλάξουν γραμμή, που περισσότερο έμοιαζε με ανεξαρτητοποίηση, παρά να ακολουθούν τις αμφιταλαντεύσεις του «Βγενό». Οπως συνέβη με τους Γιώργο Νίκα και Γιάννη Ξυλά. Μόνον ο Νικόλας Πατέρας έδειχνε να τον εμπιστεύεται, αν κι η απόφασή του να φύγει από την προεδρία της ΠΑΕ δείχνει να σχετίζεται με τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του Ανδρέα Βγενόπουλου.
Κι όταν οι συνοδοιπόροι του αποφασίζουν να τον εγκαταλείψουν και να αλλάξουν στρατόπεδο, κάποιος ευθύνεται. Και σίγουρα όχι οι πολλοί.
Ζημιές 1,4 δισ. ευρω για τον ομιλο ΜΙG
Δυσκολίες και στις επιχειρήσεις
Οταν το καλοκαίρι του 2008 ο Ανδρέας Βγενόπουλος έμπαινε στα ποδοσφαιρικά δρώμενα του Παναθηναϊκού συμβάλλοντας τα... μέγιστα για τις μεταγραφές των Χριστοδουλόπουλου, Μελίσση και Κλέιτον, ο όμιλος της MIG θεωρούνταν πανίσχυρος.
Με τη βοήθεια των... Αράβων είχε απλώσει τα «πλοκάμια» του σε όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομίας (τράπεζες, μεταφορές, τρόφιμα, υγεία, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, πληροφορική), ενώ προετοίμαζε το έδαφος για νέες εντυπωσιακότερες κινήσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάιο του 2008 η κεφαλαιοποίηση της MIG έφθασε ακόμη και τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Θυμίζουμε ακόμη ότι τον Ιούλιο του 2007 είχε προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου «μαμούθ» συνολικού ύψους 5,2 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, το ξέσπασμα της χρηματοοικονομικής κρίσης και στη συνέχεια η κατάρρευση της Lehman Brothers, αλλά και οι συνεχείς υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας άλλαξαν άρδην την εικόνα του ομίλου, ενώ δεν «καρποφόρησε» και η νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τάξης των 5 δισ. ευρώ που προωθούσε το φθινόπωρο του 2008.
Κεφαλαιοποίηση
Σήμερα η κεφαλαιοποίηση της MIG έχει υποχωρήσει στα επίπεδα των... 531 εκατομμυρίων ευρώ (και η μετοχή στα 0,69 ευρώ από τα 6,58 ευρώ την άνοιξη του 2008), με όλες τις εισηγμένες εταιρείες του ομίλου μάλιστα να κλείνουν το φετινό εννεάμηνο με ζημιές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συγκεκριμένη χρήση έκλεισε για τον όμιλο με ζημιές συνολικού ύψους 1,385 δισ. ευρώ, ενώ και η επιμέρους εικόνα των εταιρειών του ομίλου δεν είναι καλύτερη, με εξαίρεση τη Marfin Popular Bank: πιο συγκεκριμένα η Vivartia εμφάνισε ζημιές 106,5 εκατ. ευρώ, η Attica Holdings 23,63 εκατ. ευρώ, το Υγεία 15,31 εκατ. ευρώ και η MIG Real Estate 682 χιλ. ευρώ.
Ακόμα και το «project» της συγχώνευσης της Olympic Air με την Aegean Airlines συνεχίζει να βρίσκεται στον «αέρα», καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι στιγμής διαπιστώνει κίνδυνο παραβίασης της κοινοτικής νομοθεσίας περί ανταγωνισμού.
ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ-την εμφάνιση της «σωτήριας» ΠΕΚ (17/1/2008), η τρίτη και φαρμακερή πράξη εξόδου του «Mister MIG» από το «όνειρο» που ο ίδιος έχτισε και έτρεφε όλο αυτό το διάστημα, χρησιμοποιώντας ως αιχμή του δόρατος κυρίως τη σφοδρή επιθυμία μεγάλης μερίδας του κόσμου για «αποκαθήλωση» του Τζίγγερ και της οικογένειας Βαρδινογιάννη, ξετύλιξε το φιάσκο σε όλο του το μεγαλείο!
Το πισωγύρισμα «Νο 3» συνοδεύεται, δικαίως, από την οργή και την αγανάκτηση των φίλων του Παναθηναϊκού που βλέπουν την ομάδα τους εγκαταλελειμμένη από τον Βγενόπουλο και το όραμά τους τσαλαπατημένο μέσα στη σύντομη και ψυχρή ανακοίνωση του? εμπνευστή τους.
Παχυλές κουβέντες. Πρωτοπόρος στις παχυλές κουβέντες και μετρ στη δημιουργία προσδοκιών άφησε πολλές φορές να εννοηθεί ότι θα φροντίσει να έρθουν άλλοι... δύο Σισέ, τρεις... Πιζάρο, να βρεθούν επενδυτές-μέλη που θα γεμίσουν εκατομμύρια ευρώ τα ταμεία του Ερασιτέχνη (ακόμα περιμένουν τα δύο εκατ. ευρώ που τους υποσχέθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο...) και να τελειώσει μια ώρα νωρίτερα το γήπεδο στον Βοτανικό, «απειλώντας» για... έτοιμη λύση στο ΟΑΚΑ (κι ας ήξερε ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να συμβεί...).
Επίσης, δεσμεύθηκε να βγάλει από την τσέπη του όσα χρήματα χρειαστούν για ν’ αναγκάσει τον Τζίγγερ να «πουλήσει και να φύγει» (προτρέποντας έντεχνα και τους οργανωμένους να μένουν πιστοί στον ρόλο που ανέλαβαν από την πρώτη μέρα της εμφάνισής του στα δρώμενα της ομάδας)! Οταν ο Τζίγγερ τού ζήτησε να καταθέσει επίσημη πρόταση για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου.... άρχισαν ν’ ακούγονται παράσιτα στην άλλη άκρη του «ακουστικού», του στυλ... «δεν γίνονται έτσι οι αγοραπωλησίες»...
Οταν ο Γιάννης Βαρδινογιάννης ανακοίνωσε ότι του χαρίζει το 25% των μετοχών, δίνοντάς του την ευκαιρία να κάνει πράξη όσα ανήγγειλε στις 17 Ιανουαρίου του 2008, ο Ανδρέας Βγενόπουλος ανέθεσε στην εταιρεία ορκωτών λογιστών Grand Thornton να ελέγξει την ΠΑΕ για να ξέρει τι τον περιμένει.
Εψαχνε ευκαιρία
Διαπιστώνοντας στην πορεία ότι οι αρνητικοί προϋπολογισμοί των επόμενων χρόνων, κατάσταση που προκλήθηκε με τις ευλογίες του (υπέρογκα ποσά για μεταγραφές, δυσβάσταχτα -για τα έσοδα της ΠΑΕ και για τα δεδομένα του ελληνικού ποδοσφαίρου- συμβόλαια, εξωπραγματικοί μισθοί σε υπαλλήλους και στελέχη), απαιτούν κάποιες δεκάδες εκατομμύρια την επόμενη διετία και μια άκρως λιτή οικονομική πολιτική για να υπάρξει εξισορρόπηση, απλά «έψαχνε» την ευκαιρία για να πηδήξει από το καράβι... Και τη «βρήκε» στο κυνηγητό που εξαπέλυσαν οπαδοί κατά των παιχτών στο τέλος του αγώνα με τον Ολυμπιακό Βόλου και στο «σκέφτομαι να φύγω» του Ν. Πατέρα.
Το ποσό των 18,5 εκατ. ευρώ που προβλέπεται να εισρεύσει στο ταμείο της ΠΑΕ έως το τέλος του χρόνου, από τη συμμετοχή της ομάδας στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ και από τις χορηγίες, είναι οριακά ικανό για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ΠΑΕ, με αποτέλεσμα την επόμενη σεζόν να χρειάζονται αρκετά εκατομμύρια ευρώ ώστε να παρουσιαστεί ανταγωνιστική η ομάδα.
Παρ' όλα αυτά, πριν από δύο εβδομάδες φρόντισε να διαρρεύσει η πρόθεσή του ν’ αυξήσει το ποσοστό του στο 51% μέσω της εταιρείας Panamind...
Πριν από την τρίτη και... φαρμακερή «εξαφάνισή» του προηγήθηκαν αυτή της 14ης Μαΐου 2009 και αυτή στις 2 Ιουνίου 2010 (πάλι πριν από μεταγραφικές περιόδους!), λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «σε αυτήν τη λυπηρή πραγματικότητα εγώ δεν έχω καμιά θέση» και πως «...δεν έπρεπε ν΄ ανακατευτώ με τα πίτουρα αλλά μέχρις εδώ...».
ΜΕΓΑΛΑ ΛΟΓΙΑ
17 Ιανουαρίου 2008: «Η ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ μπορεί να υλοποιήσει το όραμα όλων των Παναθηναϊκών φιλάθλων».
25 Μαΐου 2009: «Σήμερα ανακοινώνω ότι αποχωρώ οριστικά από έναν χώρο "παραγόντων" που δεν είναι συμβατός ούτε με τον χαρακτήρα ούτε με τις αρχές μου» (1η αποχώρηση).
2 Ιουνίου 2010: «Σ' αυτήν τη νέα, λυπηρή πραγματικότητα, λοιπόν, εγώ δεν έχω καμία θέση. Η αγάπη μου για τον Παναθηναϊκό με έκανε να αγνοήσω τη λογική που έλεγε να μην ανακατευτώ με τα πίτουρα, αλλά μέχρις εδώ» (2η αποχώρηση).
23 Ιουνίου 2010: «Είμαι διατεθειμένος να αγοράσω τις μετοχές σου στην αναλογική καθαρή θέση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός όπως αυτή θα προσδιορισθεί μετά τη διενέργεια του απαραίτητου οικονομικού και νομικού ελέγχου» (πρόταση στον Ι. Βαρδινογιάννη).
5 Σεπτεμβρίου 2010: «Εάν έχουμε αντιληφθεί σωστά την πρότασή του, μπορούμε να μιλάμε για νέα εποχή» (για την παραχώρηση από τον Ι. Βαρδινογιάννη του 25% των μετοχών του).
8 Σεπτεμβρίου 2010: «Ο Παναθηναϊκός μπαίνει από σήμερα σε μια νέα εποχή πολυμετοχικότητας. Οι κ.κ Βαρδινογιάννης, Πατέρας και Βγενόπουλος διευκρίνισαν όλα τα σημεία παρανοήσεων και διαφορών του παρελθόντος και προχωρούν ενωμένοι».
20 Δεκεμβρίου 2010: «Δεν προτίθεμαι να αυξήσω το μετοχικό μου ποσοστό στην ΠΑΕ ούτε να έχω οποιαδήποτε ενεργό συμμετοχή στα δρώμενα του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ και του Ελληνικού Ποδοσφαίρου. Δεν σκοπεύω να δώσω καμία εξήγηση για την απόφασή μου αυτή. Το σκηνικό για "ενότητα" και "συσπείρωση" που ξαναστήθηκε δεν με αφορά πλέον».
Παραμένει εκτός
Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης τράβηξε την «κόκκινη γραμμή», με τις πρώτες αποδοκιμασίες και τα σε βάρος του υβριστικά συνθήματα του κόσμου τον Αύγουστο, «πέταξε» το «μπαλάκι» ξανά στους κ. Βγενόπουλο, Πατέρα, πήρε μέρος στην αύξηση που εκκρεμούσε με το προηγούμενο ποσοστό του (5 εκατ. ευρώ + 4,5 εκατ. ευρώ σε χορηγία), πήρε τη διαβεβαίωση ότι έως τον Μάιο τα 15 εκατ. ευρώ αρκούν για να «βγει» η σεζόν και πως δεν θα χρειαστεί άλλη αύξηση και «παραιτήθηκε» αμετάκλητα από το προσκήνιο.
Ενιωσε ξεκρέμαστος
Ο Νικόλας Πατέρας, αναλαμβάνοντας να είναι καθημερινά στο «πεδίο μάχης», ν’ αντιστέκεται στα κάθε λογής σχόλια των ΜΜΕ και της εξέδρας και να κρατάει τις ισορροπίες εντός της Παιανίας, περίμενε ότι θα είχε την οικονομική στήριξη του Βγενόπουλου. Οσες φορές «χτύπησε» την πόρτα του με σκοπό να εξασφαλίσει έξτρα ποσό για τις μεταγραφές του Ιανουαρίου δεν βρήκε την ανταπόκριση που επιθυμούσε. Σαφώς και τα όσα προκάλεσαν οι οπαδοί στάθηκαν αφορμή για τη «στροφή» προς την έξοδο...
ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΑΡΕΣΚΟΣ
ss@pegasus.gr
Από νωρίς έμεινε μόνος...
Τον εγκατέλειψαν και οι σύμμαχοι
Στην παρουσίαση της Παναθηναϊκής Ενωτικής Κίνησης (ΠΕΚ) το κάδρο ήταν γεμάτο. Γεμάτο από ηχηρά ονόματα, με τους αδελφούς Γιαννακόπουλους, οι οποίοι είχαν χαιρετίσει με ενθουσιασμό την πρωτοβουλία του Ανδρέα Βγενόπουλου και είχαν ταχθεί στο πλευρό του, να πρωτοστατούν.
Σύντομα, όμως, τα δύο αδέλφια, παρότι το 1979 είχαν χάσει την ΠΑΕ Παναθηναϊκός από την οικογένεια Βαρδινογιάννη, αποφάσισαν να βγουν από το... κάδρο και να συμπορευτούν με τον Τζίγγερ.
Η ανεξαρτητοποίηση. Ομως δεν ήταν οι μόνοι. Συν τω χρόνω στελέχη της ΠΕΚ, τα οποία είχαν πιστέψει στο όραμα και στο πλάνο που τους είχε παρουσιάσει ο Ανδρέας Βγενόπουλος, αποφάσισαν να αλλάξουν γραμμή, που περισσότερο έμοιαζε με ανεξαρτητοποίηση, παρά να ακολουθούν τις αμφιταλαντεύσεις του «Βγενό». Οπως συνέβη με τους Γιώργο Νίκα και Γιάννη Ξυλά. Μόνον ο Νικόλας Πατέρας έδειχνε να τον εμπιστεύεται, αν κι η απόφασή του να φύγει από την προεδρία της ΠΑΕ δείχνει να σχετίζεται με τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του Ανδρέα Βγενόπουλου.
Κι όταν οι συνοδοιπόροι του αποφασίζουν να τον εγκαταλείψουν και να αλλάξουν στρατόπεδο, κάποιος ευθύνεται. Και σίγουρα όχι οι πολλοί.
Ζημιές 1,4 δισ. ευρω για τον ομιλο ΜΙG
Δυσκολίες και στις επιχειρήσεις
Οταν το καλοκαίρι του 2008 ο Ανδρέας Βγενόπουλος έμπαινε στα ποδοσφαιρικά δρώμενα του Παναθηναϊκού συμβάλλοντας τα... μέγιστα για τις μεταγραφές των Χριστοδουλόπουλου, Μελίσση και Κλέιτον, ο όμιλος της MIG θεωρούνταν πανίσχυρος.
Με τη βοήθεια των... Αράβων είχε απλώσει τα «πλοκάμια» του σε όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομίας (τράπεζες, μεταφορές, τρόφιμα, υγεία, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, πληροφορική), ενώ προετοίμαζε το έδαφος για νέες εντυπωσιακότερες κινήσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάιο του 2008 η κεφαλαιοποίηση της MIG έφθασε ακόμη και τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Θυμίζουμε ακόμη ότι τον Ιούλιο του 2007 είχε προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου «μαμούθ» συνολικού ύψους 5,2 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, το ξέσπασμα της χρηματοοικονομικής κρίσης και στη συνέχεια η κατάρρευση της Lehman Brothers, αλλά και οι συνεχείς υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας άλλαξαν άρδην την εικόνα του ομίλου, ενώ δεν «καρποφόρησε» και η νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τάξης των 5 δισ. ευρώ που προωθούσε το φθινόπωρο του 2008.
Κεφαλαιοποίηση
Σήμερα η κεφαλαιοποίηση της MIG έχει υποχωρήσει στα επίπεδα των... 531 εκατομμυρίων ευρώ (και η μετοχή στα 0,69 ευρώ από τα 6,58 ευρώ την άνοιξη του 2008), με όλες τις εισηγμένες εταιρείες του ομίλου μάλιστα να κλείνουν το φετινό εννεάμηνο με ζημιές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συγκεκριμένη χρήση έκλεισε για τον όμιλο με ζημιές συνολικού ύψους 1,385 δισ. ευρώ, ενώ και η επιμέρους εικόνα των εταιρειών του ομίλου δεν είναι καλύτερη, με εξαίρεση τη Marfin Popular Bank: πιο συγκεκριμένα η Vivartia εμφάνισε ζημιές 106,5 εκατ. ευρώ, η Attica Holdings 23,63 εκατ. ευρώ, το Υγεία 15,31 εκατ. ευρώ και η MIG Real Estate 682 χιλ. ευρώ.
Ακόμα και το «project» της συγχώνευσης της Olympic Air με την Aegean Airlines συνεχίζει να βρίσκεται στον «αέρα», καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι στιγμής διαπιστώνει κίνδυνο παραβίασης της κοινοτικής νομοθεσίας περί ανταγωνισμού...
ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ-ethnos.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου