19.12.10
Πρωτεύουσα του αποχετευτικού αλαλούμ η Αθήνα ...
Στα «χαρτιά» μένουν έως και 50 χρόνια χωρίς να εφαρμόζονται, ρυμοτομικά και χωροσταθμικά σχέδια πόλης σε ιστορικές περιοχές της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να στερούνται αποχετευτικών δικτύων. Ξέχειλοι βόθροι, απαρχαιωμένα δίκτυα ή και παντελής έλλειψη δικτύων στην Πλάκα, στου Ψυρρή, στον Ελαιώνα, στην Ακαδημία Πλάτωνος, στον Λόφο Κυνοσάργους, στα Παπανδρέικα και στο Ρέμα Προμπονά. Ενώ και στη συνοικία του ...
Μεταξουργείου οι εγκαταλελειμμένες παλιές κατοικίες δεν είναι συνδεδεμένες με τον κεντρικό αποχετευτικό αγωγό. Την ίδια ώρα τα υπόγεια δίκτυα αποχέτευσης, ύδρευσης, φυσικού αερίου, ηλεκτροδότησης και τηλεφωνίας, δεν είναι αποτυπωμένα, παρά τις διαχρονικές πιέσεις του Δήμου Αθηναίων, για συνολική αποτύπωση, αλλά και υποχρεωτική διέλευση από συγκεκριμένο τμήμα.
Πρωτεύουσα του αποχετευτικού αλαλούμ η Αθήνα
Κάθε φορά που δημιουργούνται βλάβες οι αρμόδιες υπηρεσίες σκάβουν στα «τυφλά», καθώς δεν υπάρχει τοπογραφική αποτύπωση του υπάρχοντος δικτύου. Και εάν δεν αποκαλυφθεί, τότε κατασκευάζουν νέο, παράπλευρα, το οποίο όμως και πάλι δεν χαρτογραφείται!
Ετσι, η μια υπηρεσία εκτελεί έργα πάνω στο δίκτυο της άλλης και συνεχώς γίνονται ζημιές, αφού ελλείψει διαγραμμάτων το ζήτημα έχει αφεθεί? στην τύχη.
«Η κατασκευή του συνόλου του αποχετευτικού δικτύου της πόλης των Αθηνών, δυσχεραίνεται από την αδυναμία υλοποίησής του σε ορισμένες περιοχές, λόγω τοπικών ιδιαιτεροτήτων», εξηγεί η πολεοδόμος κ. Τασία Λαγουδάκη, συνεργάτης του απερχόμενου δημάρχου Αθηναίων και όπως λέει: «Στην περιοχή του Ελαιώνα εκκρεμεί η εφαρμογή ολοκληρωμένου ρυμοτομικού σχεδίου πόλης, με συνέπεια την αδυναμία της ΕΥΔΑΠ, να προβεί στη σύνταξη μελετών των κεντρικών αποχετευτικών δικτύων και κατόπιν να υλοποιηθούν από τον δήμο τα δευτερεύοντα δίκτυα.
Ελαιώνας
Για τον Ελαιώνα με Π.Δ. του 1995 υπάρχει εγκεκριμένο Σχέδιο Πόλεως και τα τελευταία 4 χρόνια ολοκληρώσαμε τις πράξεις εφαρμογής του». Συγκεκριμένα, η Δ/νση Σχεδίου Πόλης του Δήμου Αθηναίων προχώρησε τις υψομετρικές μελέτες δρόμων, οικοδομικών τετραγώνων και κοινόχρηστων χώρων, που εγκρίθηκαν ακολούθως από τη νομαρχία.
Ωστόσο, το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) και ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) συχνά προχωρούν στην αναθεώρηση του Π.Δ. του ’95, που αφορά επιμέρους ζητήματα. Για παράδειγμα, τη μετατόπιση δρόμων και την ανάδειξη του ρέματος του Προφήτη Δανιήλ, που όμως για 150 χρόνια υπήρξε η χαβούζα της Αθήνας.
«Το γεγονός αυτό "τινάζει στον αέρα" την εφαρμογή του επικυρωμένου Σχεδίου Πόλεως και δεν μπορεί να εκτιμηθεί πόσα χρόνια θα περάσουν για να εφαρμοστεί το νέο σχέδιο», επισημαίνει η κ. Λαγουδάκη: «Για την προσωρινή μετατόπιση ενός φαναριού στην οδό Μαρκόνι για να διανοίξουμε τον δρόμο για να περάσει ο αγωγός αποχέτευσης, το υπ. Υποδομών μας ενημέρωσε ότι θα πρέπει να καταρτίσει κυκλοφοριακή μελέτη, για την εκπόνηση της οποίας απαιτούνται πάνω από 2 χρόνια».
Οσον αφορά τα χιλιόμετρα αποχέτευσης που εκκρεμούν να κατασκευαστούν, δεν είναι δυνατόν να υπολογιστούν εξαιτίας της μη εφαρμογής των πολεοδομικών σχεδίων. Την τελευταία τριετία οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, μετ’ εμποδίων, έχουν κατασκευάσει αποχετευτικό δίκτυο μήκους 7 χλμ. στην Ακαδημία Πλάτωνος, 6 χλμ. στου Ψυρρή και 3 χλμ. στην περιοχή του Αγίου Σώστη στον Νέο Κόσμο.
Δίκτυα ακαθάρτων
* Την τελευταία τετραετία το Τμήμα Αποχέτευσης της Διεύθυνσης Κατασκευών του Δήμου Αθηναίων κατασκευάζει εντός των ορίων του - κατά μέσο όρο - κεντρικά αποχετευτικά δίκτυα ακαθάρτων συνολικού μήκους περίπου 7.000 μέτρων και συνδέει περίπου 600 ακίνητα με το υπάρχον αποχετευτικό δίκτυο ακαθάρτων.
* Συγκεκριμένα, υλοποιεί τα δευτερεύοντα κεντρικά αποχετευτικά δίκτυα ακαθάρτων, του επονομαζόμενου «οριστικού δικτύου ακαθάρτων», δίκτυα δηλαδή των οποίων η προβλεπόμενη διατομή δεν υπερ?βαίνει τα τριάντα εκατοστά, κατασκευάζοντας ταυτόχρονα τις συνδέσεις με όλα τα προβαλ?λόμενα σε αυτά παρόδια ακίνητα.
Ψυρρή - Ακαδημία Πλάτωνος
Αποχέτευση 200 ετών και μελέτες σε εκκρεμότητα
«Η ιστορική συνοικία του Ψυρρή διαθέτει πολύ παλιό δίκτυο αποχέτευσης, σε πολλά σημεία με πήλινους αγωγούς ηλικίας τουλάχιστον 200 ετών.
Το δίκτυο αυτό ήταν δύσκολο να αντικατασταθεί, μιας και σε αρκετές περιπτώσεις, λόγω περιορισμών από την αρχαιολογική υπηρεσία υπήρχε λανθασμένη κλίση, με αποτέλεσμα να αυτολιμνάζουν τα λύματα στους αγωγούς», λέει η κ. Λαγουδάκη:
«Τελικά ολοκληρώσαμε την α’ φάση του έργου και το νέο δίκτυο καλύπτει πάνω από τη μισή συνοικία. Εκκρεμεί η β’ φάση του έργου, το τμήμα από την πλατεία Ηρώων μέχρι την πλατεία Μοναστηρακίου.
Για την περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος υπάρχει εγκεκριμένο πολεοδομικό σχέδιο του 1965 και δεν έχει εφαρμοστεί ως σήμερα. Η Δ/νση Σχεδίου Πόλης του Δήμου Αθηναίων έχει έτοιμη την πρόταση προσαρμογής του ρυμοτομικού σχεδίου, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί με περισσότερο πράσινο και κοινωνικές υποδομές. Το πρόβλημα είναι η οριστικοποίηση του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος, για την οποία εκκρεμεί σχετική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), η οποία καθυστερεί τα έργα.
Καθυστερήσεις
Οι μελέτες των αποχετευτικών δικτύων υπάρχουν, όμως δεν μπορούν να υλοποιηθούν, διότι δεν έχει εφαρμοστεί το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο. Επιπροσθέτως, εκκρεμούν πολλές αιτήσεις ιδιωτών για άρσεις χαρακτηρισμού ιδιοκτησίας.
Για το σύνολο του Δήμου Αθηναίων υπάρχουν 26 Πολεοδομικές Μελέτες σε εκκρεμότητα στο ΥΠΕΚΑ από τη δεκαετία του '80, οι οποίες πρέπει να επικαιροποιηθούν προτού εγκριθούν.
Επίσης, για την περιοχή της Πλάκας υπάρχουν εγκεκριμένες μελέτες αποχετευτικών δικτύων, ωστόσο δεν μπορούν να υλοποιηθούν, λόγω ύπαρξης αρχαιολογικών ευρημάτων μεγάλης αξίας, σε πολύ μικρό βάθος από τη σημερινή στάθμη του οδοστρώματος.
Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια η αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία να επιβάλλει κατά περίπτωση αποφάσεις, οι οποίες να καθιστούν την όποια κατασκευή ανίκανη στο να δίνει αποδεκτή και οριστική λύση στην απορροή λυμάτων».
Οικισμοί της πρωτεύουσας
Παραμένουν εκτός σχεδίου, μόλις δύο βήματα από το Σύνταγμα
Ως εντος και εκτός Σχεδίου Πόλης χαρακτηρίζονται δύο άλλοι οικισμοί της πρωτεύουσας, λόγω δασικών θεμάτων, αλλά και ζητημάτων ιδιοκτησιακού καθεστώτος.
Ο Λόφος Κυνοσάργους, παρά το γεγονός ότι κατοικείται από τη δεκαετία του ’60, καθώς και τα Παπανδρέικα στα Τουρκοβούνια.
«Η περιοχή του Λόφου Κυνοσάργους που βρίσκεται πάνω από την περιμετρική οδό Μπαρμπάνου, είναι μεν περιοχή δομημένη, εκκρεμεί δε δικαστική απόφαση για το δασικό θέμα.
Τούτο έχει ως συνέπεια την αδυναμία σύνταξης ολοκληρωμένης μελέτης αποχετευτικών δικτύων από την ΕΥΔΑΠ και επομένως της δυνατότητας κατασκευής των σχετικών δικτύων από τον Δήμο. Τα ίδια ισχύουν και για τα Παπανδρέικα, τον οικισμό που απλώνεται στην κορυφή των Τουρκοβουνίων, όπου μέχρι σήμερα υπάρχει δικαστική εκκρεμότητα μεταξύ του Δημοσίου και των ιδιοκτητών των σπιτιών αυτών ή των κληρονόμων τους.
Σημειωτέον ότι το Αττικό Αλσος με Προεδρικό Διάταγμα του 1978 χαρακτηρίστηκε κοινόχρηστος χώρος πρασίνου», εξηγεί η κ. Λαγουδάκη.
Το 1964, επί πρωθυπουργίας Γεωργίου Παπανδρέου, παραχωρήθηκε έκταση 300 στρεμμάτων στα Τουρκοβούνια, σε άπορες οικογένειες από την Κρήτη. Την περίοδο της επταετίας έγινε αναγκαστική απαλλοτρίωση της έκτασης, ωστόσο οι κάτοικοι αρνήθηκαν να αποχωρήσουν από τα σπίτια τους.
Οσον αφορά στο Ρέμα Προμπονά, ο Δήμος Αθηναίων, στο πλαίσιο του προγράμματος ανάπλασης «Οξυγόνο», έχει προγραμματίσει μελέτες και για την κατασκευή δικτύου ακαθάρτων, έργο το οποίο ωστόσο έχει «σκοντάψει» και όπως λέει η κ. Λαγουδάκη: «Για την περιοχή του ρέματος Προμπονά (Ποδονίφτης), ενώ υπάρχουν οι μελέτες του αποχετευτικού δικτύου που πρέπει να κατασκευαστεί στις παρυφές του ρέματος Προμπονά, δηλαδή στην οδό Επικλέους, δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν. Εξαιτίας της μη ολοκληρωμένης διάνοιξής της σε όλα τα οικοδομικά τετράγωνα και της μη ολοκληρωμένης διευθέτησης του ρέματος. Με αποτέλεσμα, ο Δήμος Αθηναίων μέχρι σήμερα να εφαρμόζει προσωρινές λύσεις, ενώ εκτός σχεδίου είναι και η έκταση του Βιοτεχνικού Πάρκου Προμπονά».
ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΛΑΓΙΟΥ ΕΘΝΟΣ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου