2.12.10
Οιωνοί...
Του Δηµήτρη Μητρόπουλου
Η ΕΥΡΩΠΗ είναι κάτω από τους παγετώνες. Εµείς µπήκαµε στον Δεκέµβριο µε φανελάκι. Ούτως ή άλλως, το κλείσιµο της χρονιάς δεν στερείται ενδιαφέροντος. Αν µη τι άλλο, γιατί µας έρχεται την άλλη εβδοµάδα ένας κύριος που λέγεται Ντοµινίκ Στρος - Καν. Ο DSK – όπως είναι γνωστός από τα αρχικά του στη Γαλλία – θα τους δει όλους. Ισως όµως το πιο αξιοπρόσεκτο ραντεβού του να είναι µε τους κοινωνικούς εταίρους. Για να διευκολυνθούν οι συµβολισµοί, δεν θα δει χωριστά ΣΕΒ και ΓΣΕΕ, αλλά οι συναντήσεις θα γίνουν µάλλον κάτω από την οµπρέλα της ΟΚΕ, δηλαδή της Οικονοµικής και Κοινωνικής Επιτροπής. Κάτι που όµως δεν αλλάζει την ουσία της κουβέντας, που είναι οι εργασιακές σχέσεις.
ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο ο DSK τον συνάντησε στην παγκόσµια σύναξη των απανταχού εργατικών συνδικάτων στο Βανκούβερ πέρσι τον Ιούνιο. Σηµειωτέον – αν και δεν είναι καλός οιωνός – ότι οι συνδικαλιστές είχαν παρακολουθήσει εκεί µια οµιλία της προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Κίρσνερ για την εξέλιξη των βασικών µισθών και ηµεροµισθίων µέσα στην κρίση. Λεπτοµέρεια: ήταν αυξητική.
ΕΔΩ ΚΑΙ ΕξΙ µήνες ο Παναγόπουλος προσπαθεί να προστατεύσει το βασικά κεκτηµένα των εργασιακών σχέσεων στα χρόνια της µεταπολίτευσης. Μέσα στη βαβούρα του Μνηµονίου, πέρσι τον Ιούνιο υπέγραψε µε τον Δηµήτρη Δασκαλόπουλο του ΣΕΒ Εθνική Συλλογική Σύµβαση Εργασίας, κάτι που δεν στερείται σηµασίας, αφού διασώζει, έστω και σε πρώτη φάση, τον θεσµό και κατοχυρώνει έναν βασικό µισθό.
Οι σχέσεις του µε τους υπουργούς είναι ανάµεικτες. Τα πάει καλύτερα µε τον Χάρη Παµπούκη από ό,τι µε τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Τα πήγαινε πολύ χειρότερα µε τον Ανδρέα Λοβέρδο από ό,τι µε τη Λούκα Κατσέλη. Το σηµαντικότερο: έχει τακτική – αλλά όχι δηµοσιοποιηµένη – επικοινωνία µε τον Γιώργο Παπανδρέου.
ΠΑΡ’ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ηπίεση των τροϊκανών είναι διαρκής. Η τρόικα επιµένει ότι οι επιχειρησιακές συµβάσεις υπερισχύουν των κλαδικών, ανοίγοντας τον δρόµο για ένα ντόµινο µισθολογικών µειώσεων. Είναι η κλασική συνταγή του φιλελευθερισµού που συνιστά παντεσπάνι του ΔΝΤ, οδηγώντας σε συµπίεση του κόστους εργασίας. Το υπουργείο Εργασίας και η ΓΣΕΕ θα ήθελαν αυτό να ισχύει µόνο για επιχειρήσεις που είναι στα πρόθυρα κλεισίµατος. Η τρόικα θέλει να το γενικεύσει. Τελικώς επήλθε συµβιβασµός µε µια µεσοβέζικη διατύπωση που το υπουργείο Εργασίας καλείται να εξειδικεύσει µε νόµο ώς το τέλος του έτους.
Αυτός δίνει προτεραιότητα στις επιχειρησιακές συµβάσεις, αλλά θέλει να µη γίνεται ανεξέλεγκτα.
Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ Στρος-Καν και η κουβέντα του µε τους κοινωνικούς εταίρους θα µας δείξει πού πάµε – ή µάλλον ώς πού θα φθάσει η τρόικα – στα εργασιακά.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου