Της Πόπης Διαμαντάκου
Η αλλαγή του κλίµατος από άλλες εποχές έγινε εµφανής ακόµη και στις ειδήσεις, ενώ η θέα του πλούτου στο «Money Drop» έµεινε η µόνη ανάµνηση από τα παλιά
Ηταν σίγουρα διαφορετικά Χριστούγεννα. Οχι γιατί απουσίασαν τα ειδικά εορταστικά προγράµµατα και οι ψευδοφαντασµαγορίες. Ετσι κι αλλιώς «κονσέρβες» ήταν εκείνα τα αλλοτινά σόου. Στην καλύτερη περίπτωση live µεν, κιτσάτες δε, ψευδοαποµιµήσεις µπουζουκογλεντοκοπηµάτων.
Η διαφορά του...
κλίµατοςέγινε εµφανής ακόµη καιστα δελτία ειδήσεων. Ευτυχώς απέφυγαν εκείνα τακωµικά ρεπορτάζ για τις «ιπτάµενες» γαλοπούλες και άλλα καλούδια, που δήθεν ήταν ακριβά, ενώ ρεπορτάζ από ζαχαροπλαστεία αφορούσαν το κυνήγι ενός ληστή από τον ζαχαροπλάστη και όχι το να γίνουν κοντινά πλάνα σε βουνά από κουραµπιέδες.
Πλέον οι εικόνες της αφθονίας θεωρούνται κιτς. Προκαλούν αποστροφή. Ιδίως σε εκείνους στους οποίους παλαιότερα προκαλούσουν την επιθυµία. Γιατί τότε έµοιαζαν µε την υπόσχεση ενός προσιτού µέλλοντος, ενώ τώρα είναι η πικρή ανάµνηση ενός εξωφρενικά σπάταλου παρελθόντος.
Τη θέα του πλούτου την ανέλαβε το χριστουγεννιάτικο «Money Drop» (Mega). Αυτό το τηλεπαιχνίδι που αποθεώνει τη λαγνεία του χρήµατος και εξοντώνει από την αναµονή παίκτες, που στη µια εκποµπή φτάνουν ώς τα µισά κερδισµένοι και πρέπει να περιµένουν µια ολόκληρη εβδοµάδα, µέχρι το επόµενο live για να ολοκληρώσουν το παιχνίδι και να κερδίσουν ή να χάσουν τα πάντα.
Είναι η εβδοµάδα που όνειρο και εφιάλτης γίνονται ένα. Οπως έγινε µετο ζευγάρι των φίλων, τον Γιώργο και την Εύα, πουάφησαν ανέπαφες τις 300.000 ευρώ στη µια εκποµπή και κατάφεραν να τα χάσουν όλα µέσα σε λίγα λεπτά στην αµέσως επόµενη.
Ενα τηλεπαιχνίδι είναι. Οπως όλα διαµορφωµένο να συντηρεί εκείνο το αίσθηµα της διαρκούς επιθυµίας, στο οποίο βασίζεται ολόκληρη η αγορά. Το ίδιο στο οποίο βασίστηκε ολόκληρη η µεταπολεµική, οικονοµική ανάπτυξη του κόσµου. Μόνο που το «Money Drop», ακριβώς επειδή είναι live, είναι φτιαγµένο για να εξωθεί, όχι απλώς την επιθυµία, αλλά τη λαγνεία του χρήµατος στα άκρα.
∆εν είναι µόνον ιδέα, είναι εκεί, στην εκποµπή, το «σώµα» του χρήµατος και συµµετέχει σε µια live αισθησιακή παράσταση, όπου οι παίκτες το πιάνουν, το µετακινούν, µετρούν πόντο πόντο τον όγκο του, αισθάνονται το βάρος των αναγκών που µπορεί να καλύψει. Ποιο πνεύµα των Χριστουγέννων;Το πνεύµα του χρήµατος έµεινε µόνο ζωντανό.Να κοροϊδεύει κατάµουτρα εκείνους που νόµισαν ότι θα το πιάσουν. Ξέφυγε µέσα από τα χέρια τους. Μια λάθος απάντηση και χάθηκαν οι 300.000 ευρώ σαν να ‘ταν αέρας. Αέρας είναι. Και µάλιστα κοπανιστός, όπως όλες οι τηλεοπτικές ψευδαισθήσεις.
Υπάρχουν και χειρότερα
«Γιορτάστε µε τη δική µας οικογένεια», διαφηµίζει το κανάλι των γκλαµουροσκουπιδιών E!Entertainment και φυσικά εννοεί τις οικογένειες που συµµετέχουν στα ριάλιτι, τα οποία προβάλλει. Απευθύνεται σε κοινό προφανώς παθολογικά εθισµένο στην τηλεοπτική πλαστική τροφή, γιατί ποιος αντέχει να παρακολουθήσει αντί άλλου εορταστικού, ψυχαγωγικού προγράµµατος τα Χριστούγεννα των περιβόητων «Καρντάσιανς», µε τους γονείς που µοιάζουν εξωγήινοι από τα λίφτινγκ και τις κόρες που ασχολούνται µε το τι θα φορέσουν στη µια ή την άλλη φωτογράφιση. Ποιον ενδιαφέρουν τα Χριστούγεννα της Κέντρα, που ήταν πρώην «κουνελάκι» και αγαπηµένη του Χιου Χέφνερ και κάνει σουξέ µε το ριάλιτι της ζωής της. Και ποιοι είναι εκείνοι που παρακολουθούν το ριάλιτι του ίδιου του Χιου Χέφνερ µε τις ξανθές συνοδούς - ψευδοσυζύγους, τους οποίους παρακολουθεί ο τηλεοπτικός φακός να επιδίδονται σε διάφορες σάχλες και σαλιαρίσµατα στην περιβόητη βίλα του πάλαι ποτέ ισχυρού και νυν υπερήλικα σε κρίση, εκδότη του πασίγνωστου περιοδικού για άντρες. Αυτές χαρακτηρίζει «οικογένειες» το εν λόγω αµερικανικό κανάλι, που αποτελεί υπόδειγµα σκουπιδοκάναλου και από το οποίο αντλούν ιδέες και εγχώριες κουτσοµπολίστικες εκποµπές. Με άλλα λόγια υπάρχουν και χειρότερα πρότυπα πλήρους εξευτελισµού κάθε έννοιας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Οχι αυτών που παίζουν στα ριάλιτι, αλλά του κοινού που τους χαζεύει.
ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου