6.12.10
Πλήρης η αποτυχία διασήμων οικονομολόγων...
ΑΛ. ΚΑΨΥΛΗΣ .
Το 2010 διαψεύδει τις Κασσάνδρες...
Φαίνεται πως οι «ειδικοί» έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα αποτυχημένων προβλέψεων που μπορεί να τους στοιχίσει την πλήρη απώλεια της αξιοπιστίας τους. Το 2010 αποδεικνύεται ένα «annus horribilis» (αποφράδα χρονιά) για τους περιβόητους «αναλυτές των αγορών» που στηριζόμενοι στις... βεβαιότητες μιας αναιμικής ανάκαμψης των δυτικών οικονομιών, μιας επεκτεινόμενης κρίσης χρέους στην Ευρώπη, μιας οικονομικής δυσπραγίας των νοικοκυριών προέβλεπαν πτώση της καταναλωτικής ζήτησης άρα και των κερδών των επιχειρήσεων άρα και των τιμών των μετοχών τους.
Καθώς το 2010 οδεύει προς την εκπνοή του, καθίσταται πλέον πασιφανές ότι οι «Κασσάνδρες», από τον φημισμένο καθηγητή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Νουριέλ Ρουμπινί μέχρι το λιγότερο διάσημο καθηγητή Ρόμπερτ Πρέστερ και τον θεωρούμενο ως πολύ εύστοχο αναλυτή της Societe Generale Αλμπερτ Εντουαρντς, απέτυχαν παταγωδώς.
Η στατιστική επιστήμη αποτελεί κατά κανόνα εργαλείο και σύμμαχο των αναλυτών και σύμμαχο των αναλυτών. Εν προκειμένω, αποτελεί το τεκμήριο της διάψευσης των καταστροφολόγων. Η λεγόμενη «bear market» που προέβλεπαν για το 2010, δυστυχώς γι' αυτούς δεν... προέκυψε. Ο δείκτης Standard & Poor's 500, ο οποίος απεικονίζει την κατάσταση που επικρατεί στις 500 μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση επιχειρήσεις (όχι απαραιτήτως αμερικανικές) που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, έχει ενισχυθεί κατά 9,8% από την αρχή του έτους. Και από τα χαμηλότερα επίπεδα του έτους, στα οποία είχε υποχωρήσει στις αρχές Ιουλίου, έχει ενισχυθεί κατά... 20%!
Η αγορά κεφαλαίων της Νέας Υόρκης είναι, ως γνωστόν, η μεγαλύτερη στον πλανήτη. Οι επενδυτές που δεν πίστεψαν τον Ρουμπινί και τις άλλες Κασσάνδρες και τόλμησαν να τοποθετηθούν στις αγορές το περασμένο καλοκαίρι, αύξησαν την αξία των χαρτοφυλακίων τους κατά... 2,6 τρισ. δολάρια! Ο στρατηγικός αναλυτής της Wells Capital Investment Τζέιμς Πόλσεν, έστω και εκ των υστέρων, εξέφρασε μια σημαντική διαπίστωση μιλώντας στο Bloomberg: «Ακόμη επικρατεί μια επενδυτική κουλτούρα που δίνει μεγάλη έμφαση στη μακρόχρονη ιστορία των κεφαλαιαγορών και στις εξελίξεις των λεγόμενων θεμελιωδών οικονομικών δεδομένων. Όμως, η ζωή αποδεικνύει ότι εκείνο που επηρεάζει τις αγορές είναι περισσότερο οι πρόσφατες εμπειρίες μας παρά ο ορθός λόγος».
Όπως φαίνεται, ωστόσο, ούτε καν τα θεμελιώδη δεδομένα (τουλάχιστον της αμερικανικής οικονομίας) δεν πήγαν τόσο χάλια όσο ανέμεναν οι ειδικοί. Η επιτυχία των «ειδικών» να προβλέψουν όχι μόνο τις εξελίξεις στις αγορές αλλά και στις οικονομίες αμφισβητείται σοβαρά. Τουλάχιστον η Κασσάνδρα, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, διέθετε μεν το χάρισμα να προβλέπει το μέλλον, αλλά την κατέτρεχε και η κατάρα να μη γίνεται πιστευτή...
ΒΗΜΑ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου