8.12.10
Πτι φουρ...
Του Δηµήτρη Μητρόπουλου
ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ άλλοι επισκέπτες. Αν η επίσκεψη Ντοµινίκ Στρος-Καν ήταν «talk of the town» – το θέµα συζήτησης – στην παράξενα ηλιόλουστη Αθήνα, το χιονισµένο και οµιχλώδες Παρίσι υποδέχθηκε πριν από µερικές ηµέρες τον Αξελ Βέµπερ. Πρόκειται για τον διοικητή της Μπούντεσµπανκ, της γερµανικής Κεντρικής Τράπεζας.
Εκλεκτός της...
Ανγκελα Μέρκελ, ο Βέµπερ θέλει να κάτσει σε ένα χρόνο στην καρέκλα του Ζαν-Κλοντ Τρισέ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. ∆εν τον θέλουν όµως οι Γάλλοι. Εξ ου και πέρασε µια βόλτα από τη γερµανική πρεσβεία στο Παρίσι για να γνωριστεί µε την τοπική ελίτ σε µια δεξίωση µε – τι άλλο; – σαµπάνια και πτι φουρ.
ΟΣΟ ΚΙ Αν φαίνεται παράξενο, το αµάρτηµα του Αξελ στα µάτια των Γάλλων είναι η συµπεριφορά του πέρσι την άνοιξη. ∆ιαφώνησε µε την απόφαση της ΕΚΤ να µπει στο παιχνίδι διάσωσης της Ελλάδας και να αγοράσει ελληνικά οµόλογα. Εσπασε µάλιστα µια παράδοση σιωπής σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις της ΕΚΤ, όταν βγήκε και το είπε δηµόσια. Αυτό και διάφορες στυφές κουβέντες που έχει πει κατά καιρούς, κάνουν τους Ευρωπαϊστές να υποπτεύονται ότι οι Γερµανοί θέλουν να «σπάσουν» την ευρωζώνη. Στο Παρίσι, ο Βέµπερ προσπάθησε να αφοπλίσει την καχυποψία που τον περιβάλλει: «Θα συνεχίσω να πηγαίνω στην Ελλάδα για διακοπές και να πληρώνω σε ευρώ», είπε. Ο ΣΤΡΟΣ-ΚΑν δεν έρχεται στα ελληνικά νησιά. Το εξοχικό του είναι στο Μαρακές. Εκεί ξεκουράζεται µε τη σύντροφό του πρώην παρουσιάστρια της γαλλικής τηλεόρασης Αν Σενκλέρ ή συζητά µε τους κολλητούς του για το πολιτικό του µέλλον. Για τον διευθυντή του ∆ΝΤ η Αθήνα δεν είχε πτι φουρ και δεξιώσεις, αλλά διάφορες διαδηλώσεις – λες και µας χρώσταγαν οι ξένοι τα λεφτά. Κι αυτό γιατί ο οργανισµός της Ουάσιγκτον έχει αποδειχθεί ο αναπτυξιακός εταίρος της τρόικας. Αυτό συνάδει µε έναν πιο προοδευτικό αέρα που έχει φέρει ο Ντοµινίκ στο ∆ΝΤ. ∆εν πρότεινε πέρσι ο κορυφαίος οικονοµολόγος του Ολιβιέ Μπλανσάρ να ανέβει ο πήχυς του πληθωρισµού στο 4% προκαλώντας εγκεφαλικά στη Φρανκφούρτη;
KAKA TA ψέµατα – οι Γάλλοι είναι αυτοί που έχουν σκύψει πάνω από το ελληνικό πρόβληµα. Εκεί που οι Γερµανοί έχουν κολλήσει στα δηµοσιονοµικάκαι οι Αγγλοσάξoνες επιµένουν πως η πόρτα εξόδου γράφει επάνω «αναδιάρθρωση χρέους», αναλυτές όπως ο Ζαν Πιζανί Φερί χθες στους «Financial Times» επιµένουν ότι η Ε.Ε. χρειάζεται µια στρατηγική ανάπτυξης για χώρες όπως η Ελλάδα. Στην πραγµατικότητα, η ανάπτυξη είναι η λέξη-κλειδί της επίσκεψης Στρος-Καν στην Αθήνα. Η Ευρώπη έχει ήδη διαπιστώσει κάτι για το οποίο αµφέβαλλε: ότι µια αποφασισµένη κυβέρνηση µπορεί να περάσει µια πολιτική λιτότητας αν πείσει τον πληθυσµό για την αναγκαιότητά της. Αυτό είναι το κεκτηµένο του διδύµου Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου. Η επίσκεψη Στρος-Καν στην Αθήνα έχει σαφώς τον συµβολισµό της πολιτικής επιβράβευσης. Ωστόσο, η πρόκληση για το ∆ΝΤ και την Ε.Ε. – και η αναγκαιότητα για µας – είναι να µην ισχύσει για την ελληνική οικονοµία το «η εγχείρηση πέτυχε, ο ασθενής απέθανε».
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου