4.12.10
«Ράμπο» παντού για φοροεισπράξεις...
Το εμπιστευτικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών κατά της φοροδιαφυγής με στόχο να διπλασιαστούν τα έσοδα του Δημοσίου...
Στους δρόμους βγαίνουν οι «ράμπο» του ΣΔΟΕ και ελέγχουν τους πάντες, από αποδείξεις λιανικής πώλησης μέχρι ακίνητα, offshore εταιρείες, σκάφη αναψυχής, πισίνες, βυτιοφόρα και βενζινάδικα. Στόχος η πάταξη της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου, των αδήλωτων εισοδημάτων. Με...
εσωτερικό εμπιστευτικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών προς όλες τις εφορίες της χώρας τίθεται άμεσα η «εφαρμογή σχεδίου δράσης για τη φοροδιαφυγή και την ενίσχυση των εισπράξεων», ώστε, όπως σημειώνεται, να «διπλασιασθούν οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ». Εχουν εντοπισθεί 4.000 ακίνητα σε όλη τη χώρα των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν πλήρωσαν τον ειδικό φόρο και δίνεται άμεση εντολή για έλεγχο.
Στο στόχαστρο Μύκονος,
Πάρος, Σαντορίνη
Σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν στις εφορίες αρχίζει άμεσα η χαρτογράφηση όλων των επιχειρήσεων στη Μύκονο, στην Πάρο και στη Σαντορίνη. Για να χαρτογραφηθούν όλες αυτές οι εμπορικές επιχειρήσεις στα τρία αυτά νησιά, όπου εντοπίσθηκαν οι περισσότερες περιπτώσεις φοροδιαφυγής, το Δημόσιο εμφανίζεται πρόθυμο να εκμισθώσει ακόμη και ενοικιαζόμενα δωμάτια στα οποία θα εγκαταστήσει από τον Απρίλιο ως και τον Οκτώβριο του 2011 τους «ράμπο» του ΣΔΟΕ. Για να μπορούν, όπως σημειώνεται στο έγγραφο, με τη συνεχή παρουσία τους να διενεργούν προληπτικούς ελέγχους. Για να υπάρξει αποτελεσματικότητα στους ελέγχους στα τρία αυτά νησιά, και οι «ράμπο» του ΣΔΟΕ θα ελέγχονται. Ενας τμηματάρχης του υπουργείου, ο οποίος θα εναλλάσσεται με κάποιον συνάδελφό του κάθε 15 ημέρες, θα ελέγχει την αποδοτικότητα των «ράμπο» του ΣΔΟΕ. Την ίδια ώρα, με εντολή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Δ. Γεωργακόπουλου, αποσπώνται σε κάθε νησί όπου λειτουργεί Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ) και δύο επιπλέον εφοριακοί. Δόθηκε ήδη εντολή στα τρία αυτά νησιά να πραγματοποιούνται αιφνιδιαστικοί έλεγχοι και από ανεξάρτητα συνεργεία του ΣΔΟΕ από όλη την Ελλάδα.
Με στόχο τον διπλασιασμό των εισπράξεων από τον ΦΠΑ, αναπροσαρμόζονται και οι τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο οικοπέδων για τις περιοχές όπου δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα για τον προσδιορισμό του ΦΜΑΠ.
Εφοριακοί και πάλι στον δρόμο
Εντολή να βγουν και πάλι έξω οι εφοριακοί υπάρχει στο έγγραφο, ώστε να «εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι με παρουσία στον δρόμο» (χωρίς όμως να εισέρχονται σε επιχειρήσεις) με στόχο να ελέγχουν αν εκδίδονται αποδείξεις λιανικής πώλησης. Προσοχή όμως. Οι έλεγχοι αυτοί θα διεξάγονται μετά τη χαρτογράφηση των επιχειρήσεων στις αστικές περιοχές και καταγραφή των εισπράξεων. Δίνεται εντολή για άμεση εκκαθάριση του μητρώου των φορολογουμένων.
Πώς να βρείτε μια offshore εταιρεία
Ζητείται ακόμη από τους «ράμπο» να ελέγχουν τους «εισαγωγείς αγαθών». Ποιοι είναι αυτοί; Οι πρώην αποκλειστικοί αντιπρόσωποι, οι οποίοι, όπως επισημαίνεται στο εμπιστευτικό έγγραφο, «παίρνουν προμήθειες από επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τις οποίες για ένα ποσοστό δεν εκδίδουν φορολογικό στοιχείο». Επίσης δόθηκε νέα εντολή για τον έλεγχο των ελευθέρων επαγγελματιών, όπως δικηγόροι, καλλιτέχνες κτλ., οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες σε κοινοτικές επιχειρήσεις, αμείβονται από αυτές, αλλά δεν εκδίδουν φορολογικά στοιχεία για το σύνολο των αμοιβών τους. Πρόκειται επίσης να ελεγχθεί η διαφορά από την αμοιβή τους, είτε την καταθέτουν σε προσωπικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό είτε σε λογαριασμούς offshore companies. Το υπουργείο Οικονομικών δίνει και οδηγίες στους «ράμπο» για το πώς μπορούν να ελέγξουν τις εταιρείες αυτές, σημειώνοντας ότι οι έλεγχοι θα πρέπει να γίνουν «από τους πίνακες ενδοκοινοτικών παραδόσεων και αποκτήσεων αγαθών και υπηρεσιών και σε συνεργασία με τις αντίστοιχες φορολογικές υπηρεσίες των κρατών της ΕΕ».
Εκδίδεται υπουργική απόφαση με τον καθορισμό των μη συνεργάσιμων κρατών προκειμένου να ελεγχθούν οι συναλλαγές με υπεράκτιες εταιρείες.
Στοχευμένοι έλεγχοι και στα ακίνητα
Αρχίζει εκτεταμένος και ειδικευμένος έλεγχος για τον ειδικό φόρο 3% και 15% επί των ακινήτων. Επισημαίνεται ότι από το 2002 που ψηφίσθηκε ο νόμος 3091/2002 δεν έχουν γίνει έλεγχοι. Οι φόροι που θα προκύψουν (21% επί της αντικειμενικής των ακινήτων ως το 2009 και 15% το 2010) υπολογίζονται σε εκατομμύρια ευρώ. Δόθηκαν επίσης οδηγίες από τη διεύθυνση κεφαλαίου για να γίνουν έλεγχοι σε 4.000 ακίνητα (έχουν καταγραφεί οι διευθύνσεις τους) σε όλη τη χώρα. Οι εφοριακοί πήραν εντολή να αρχίσουν «στοχευμένους ελέγχους», όπως τους χαρακτηρίζουν, σε γραφεία που ανοίγουν και συντηρούν offshore εταιρείες. Εχουν δοθεί οι διευθύνσεις για συγκεκριμένες επιχειρήσεις και δικηγορικά γραφεία, ώστε να υπάρξει άμεσος έλεγχος.
Από κόσκινο ο επαναπατρισμός χρημάτων
Ελέγχονται ακόμη και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν επαναπατρίσει χρήματα. Συγκεκριμένα το έγγραφο σημειώνει: «Με βάση στοιχεία των φυσικών προσώπων που από το 2004 και το 2010 επαναπάτρισαν χρήματα, θα οδηγηθούμε στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται. Μετά τον έλεγχο των επιχειρήσεων αυτών, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενδεχομένως να διαπιστώνεται ότι τα χρήματα που έχουν τα φυσικά πρόσωπα που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα σε τράπεζες του εξωτερικού και τα οποία επαναπατρίζονται προέρχονται από φοροδιαφυγή (υπερτιμολογήσεις κτλ.)».
Συστηματικό κυνήγι στο λαθρεμπόριο καυσίμων
Το υπουργείο Οικονομικών απευθύνεται και στους «ράμπο» των τελωνειακών αρχών και τους δίνει εντολή για ενεργοποίηση δύο αντιλαθρεμπορικών σκαφών τα οποία θα πραγματοποιούν σε καθημερινή βάση ελέγχους στην ευρύτερη περιοχή του Αργοσαρωνικού, για την πρόληψη και καταστολή της λαθραίας διακίνησης καυσίμων ναυτιλίας. Ενεργοποιείται άμεσα το σύστημα παρακολούθησης πλοίων ΑΙS (Automatic Identification System) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, που έχει αναπτύξει το εν λόγω σύστημα (ανάθεση έργου), στις υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με τη δίωξη του λαθρεμπορίου (τελωνειακές αρχές και ΣΔΟΕ) για την παρακολούθηση της κίνησης σε πραγματικό χρόνο τόσο των σκαφών που ανεφοδιάζουν τα πλοία με αφορολόγητο πετρέλαιο (σλέπια) όσο και των εφοδιαζόμενων πλοίων.
Ειδικά για την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, το υπουργείο Οικονομικών προκηρύσσει διεθνή διαγωνισμό για την εγκατάσταση ηλεκτρονικών συστημάτων αυτόματης καταγραφής των εισερχομένων και εξερχομένων από τη χώρα μας βυτιοφόρων. Σε πρώτη φάση, τα συστήματα αυτά θα εγκατασταθούν στους μεθοριακούς σταθμούς Προμαχώνα Σερρών, Εξοχής Δράμας και Ορμενίου Εβρου. Σε δεύτερη φάση, πέντε όμοια συστήματα θα εγκατασταθούν στα τελωνεία Πάτρας, Ηγουμενίτσας, Κακαβιάς, Ευζώνων και Κήπων. Δίνεται εντολή για πρόσβαση των τελωνειακών υπηρεσιών και του ΣΔΟΕ στο σύστημα ελέγχου ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES) για την πραγματοποίηση ελέγχων στα θέματα αρμοδιότητάς τους, με στόχο την περιστολή της φοροδιαφυγής στις ενδοκοινοτικές αποκτήσεις-παραδόσεις αγαθών και ειδικότερα των αγαθών στα οποία επιβάλλονται ειδικοί φόροι κατανάλωσης και των μεταφορικών μέσων.
Ηλεκτρονικός έλεγχος και στα βενζινάδικα
Σε όλα τα βενζινάδικα της χώρας εγκαθίστανται ηλεκτρονικά συστήματα εισροών - εκροών. Πρόκειται, όπως σημειώνεται, να εκδοθεί υπουργική απόφαση για τον καθορισμό των προδιαγραφών του συστήματος, ενώ ταυτόχρονα θα εξεταστεί η δυνατότητα εξασφάλισης κοινοτικής χρηματοδότησης.
Αρχίζει ο καθημερινός έλεγχος και στα σκάφη για να διαπιστωθεί ποια από αυτά είναι επαγγελματικά και ποια είναι ιδιωτικά. Οι έλεγχοι όμως, όπως φαίνεται, δεν απέφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και για τον λόγο αυτόν αναμορφώνεται (με νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή τον Ιανουάριο) το φορολογικό καθεστώς επιχειρήσεων των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής (Ν. 2743/99). Καταργείται η φοροαπαλλαγή των εφοδιασμών με καύσιμα των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής με ξένη σημαία, τα οποία εκμεταλλεύονται επιχειρήσεις που δεν έχουν φορολογική εγκατάσταση στην Ελλάδα.
Ανοίγουν φακέλους για τον ΦΜΑΠ 1997-2009
Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στους ελέγχους φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας των ετών 1997-2009. Στόχος να εντοπισθούν αυτοί που δεν υπέβαλαν δηλώσεις ΦΜΑΠ. Δίνεται εντολή να γίνουν οι απαιτούμενες διασταυρώσεις για τη διαπίστωση περιπτώσεων φορολογουμένων που διατηρούν την ίδια σύνθεση περιουσίας με βάση τα όσα έχουν δηλώσει τα έτη 1997 με τη δήλωση ΦΜΑΠ και ΕΤΑΚ 2008 και εφόσον δεν υπάρχουν δηλώσεις το μεσοδιάστημα. Δίνεται εντολή κατά την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων από τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις να συμπληρώνονται ορισμένοι κωδικοί στις δηλώσεις, ώστε να γίνονται οι διασταυρώσεις (όσων περιπτώσεων κρίνουν οι εφοριακοί) ηλεκτρονικά. Τέλος, δίνεται εντολή για άμεση αποστολή των στοιχείων των επιχειρήσεων που δεν υπέβαλαν περιοδική δήλωση ΦΠΑ μετά τη λήξη της προθεσμίας στις ΔΟΥ για διενέργεια τηλεφωνικής ενόχλησης και εντολή προσωρινού ελέγχου!
BHMA.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου