20.12.10
6 μέτωπα φωτιά με τα κλειστά επαγγέλματα ...
Σε μαζικό άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων προχωρά η κυβέρνηση με στόχο να απελευθερώσει μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια έναν αναπτυξιακό? θησαυρό ύψους 30 δισ. ευρώ.
Σήμερα το πλαίσιο της απελευθέρωσης επαγγελμάτων και υπηρεσιών συζητείται σε άτυπο υπουργικό, αύριο Τρίτη ως βασικό θέμα στο υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια δίνεται για διαβούλευση. Σύμφωνα με ...
πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο που έχει ετοιμαστεί γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στα έξι επαγγέλματα που πρέπει να ανοίξουν βάσει μνημονίου (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, ορκωτοί λογιστές) και παράλληλα περιέχεται μία γενική ρύθμιση με την οποία αίρονται οι διοικητικοί περιορισμοί και ο καθορισμός των τιμών για όλα τα επαγγέλματα.
Με την παρέμβαση αυτή η κυβέρνηση αναμένεται να ανοίξει νέα μέτωπα αντιπαράθεσης με τις επαγγελματικές ομάδες οι οποίες αντιτίθενται στις προωθούμενες ρυθμίσεις. Αρχικά αναμένονται οι αντιδράσεις των έξι άμεσα θιγόμενων επαγγελματικών ομάδων και στη συνέχεια και των υπόλοιπων.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Κομισιόν θεωρεί ότι στην Ελλάδα τίθενται εμπόδια από την ίδια την πολιτεία (εμπόδια στην πρόσβαση και την αδειοδότηση, καθοριζόμενες αμοιβές και περιθώρια κέρδους) σε 150 με 160 επαγγέλματα.
Από εκεί και πέρα το κάθε υπουργείο θα αναλάβει σε ένα διάστημα μεταξύ τριών και έξι μηνών να προχωρήσει στην έκδοση υπουργικών αποφάσεων ή προεδρικών διαταγμάτων με τις οποίες θα καθορίζονται οι διατάξεις που θα διέπουν την άσκηση των «ανοιχτών» πλέον επαγγελμάτων.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, από το άνοιγμα μπορούν να αποκλειστούν μόνο περιπτώσεις επαγγελμάτων όπου συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος ή προκύπτει πρόβλημα συνταγματικότητας.
Πέρα από τα παραπάνω έξι κλειστά επαγγέλματα, στη μακρά λίστα περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων αρτοποιοί, κτηματομεσίτες, ιδιοκτήτες ταξί, ιδιοκτήτες υπεραστικών λεωφορείων και λιμουζινών, ξεναγοί , μεσίτες ασφαλίσεων, κομμωτές, οδοντοτεχνίτες, πωλητές λαϊκών αγορών, διανομείς Τύπου κ.λπ.
Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, ακόμη και οι εργάτες στη λαχαναγορά του Ρέντη είναι κλειστό επάγγελμα καθώς, πέραν όλων των άλλων, πρέπει να γραφτούν στο σωματείο για να πιάσουν δουλειά.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως, όπως προκύπτει από μελέτη του ΙΟΒΕ, η γενικευμένη απελευθέρωση επαγγελμάτων και υπηρεσιών θα οδηγήσει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, περί τα τέσσερα χρόνια, σε ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 13,5 ποσοστιαίες μονάδες ή 30 δισ. ευρώ περίπου. Γεγονός που θα δώσει αναπτυξιακή δυναμική στην οικονομία και εκτιμάται ότι θα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο και στην ενίσχυση της απασχόλησης.
Επίσης θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων κατά 12,4% και της κατανάλωσης κατά 15,5%.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ θα επιφέρει και μείωση των τιμών και συνεπώς αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.
Οι μηχανικοί
Αποφασισμένοι να συγκρουστούν με την κυβέρνηση είναι οι μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες εφόσον καταργηθούν οι κατώτατες αμοιβές και γενικότερα ο Κώδικας Αμοιβών στο πλαίσιο της λεγόμενης απελευθέρωσης του επαγγέλματος. «Το επάγγελμα του μηχανικού δεν είναι κλειστό», τονίζει ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος καταγγέλλει «την αγοραία λογική» που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του πολίτη και των κατασκευών.
Υποστηρίζει επίσης πως η κατάργηση του Κώδικα Αμοιβών συνεπάγεται μείωση άνω των 220 εκατ. ευρώ για τα έσοδα του κράτους και για το ασφαλιστικό σύστημα των μηχανικών. Το Τεχνικό Επιμελητήριο ζητεί να υιοθετηθεί το γερμανικό μοντέλο που ορίζει ελάχιστη αμοιβή για μηχανικούς και αρχιτέκτονες.
Φαρμακεία
Καθιερώνεται το rebate, επεκτείνεται το ωράριο
Με την καθιέρωση κλιμακούμενης έκπτωσης - επιστροφής προς τα Ταμεία (rebate) και λειτουργία και το Σάββατο ανοίγει η κυβέρνηση το επάγγελμα του φαρμακοποιού.
Ο αριθμός των φαρμακείων κρίθηκε υπερεπαρκής για τα ελληνικά δεδομένα και ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος θεωρεί ότι δεν απαιτείται «απελευθέρωση» στη χορήγηση νέων αδειών. Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν στις προωθούμενες αλλαγές στο ωράριο, εκτιμώντας ότι ταυτίζεται με εκείνο των σούπερ μάρκετ.
Διατάξεις για τις αλλαγές στο επάγγελμα του φαρμακοποιού περιλαμβάνονται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, με τίτλο «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις», το οποίο πήρε την περασμένη εβδομάδα το «πράσινο φως» από το υπουργικό συμβούλιο.
Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι οι φαρμακοποιοί πρέπει να επιστρέφουν στα Ταμεία το 0,5% έως 8% του ετήσιου τζίρου από συνταγές σε ασφαλισμένους. Η επιστροφή (rebate) θα συμψηφίζεται με το ποσό που θα εισπράττουν από τα Ταμεία. Με βάση το νομοσχέδιο, rebate θα υπάρχει μόνον όταν η εξόφληση των φαρμακοποιών γίνεται εμπρόθεσμα.
Για το ωράριο λειτουργίας αναφέρεται ότι τα Σάββατα τα φαρμακεία θα παραμένουν ανοιχτά από τις 8 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι. Με το ισχύον πλαίσιο, το Σάββατο εφημερεύει έως και το 20% των φαρμακείων κάθε περιοχής. Στον διάλογο που είχε προηγηθεί, ο κ. Λοβέρδος είχε προτείνει να εφημερεύει το 40%. Η αλλαγή αυτή θεωρείται από τη διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) ως υπαναχώρηση και ζητείται η απόσυρση της σχετικής διάταξης.
Κώστας Τσαχάκης
Κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών
Αντιδράσεις στους δικηγόρους και τους συμβολαιογράφους προκαλεί το σχεδιαζόμενο «άνοιγμα» των επαγγελμάτων τους, καθώς οι φορείς και των δύο θεωρούν ότι δεν πρόκειται για «κλειστά» επαγγέλματα.
Με βάση το Μνημόνιο, η κυβέρνηση σχεδιάζει και για τους δύο κλάδους να καταργήσει την ελάχιστη αμοιβή, την απαγόρευση διαφήμισης και τους γεωγραφικούς περιορισμούς για το πού μπορούν να ασκούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, ενώ στους συμβολαιογράφους θα καταργήσει και τον περιορισμένο αριθμό τους.
Η ενδεχόμενη κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών για τους δικηγόρους αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι» για την κυβέρνηση, που γνωρίζει ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελέσει «αιτία πολέμου» σε έναν κλάδο περίπου 45.000 επαγγελματιών που σε δύο μήνες έχει εκλογές.
Την κατάργηση έχει αποκρούσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης και οι δικηγόροι επισημαίνουν όχι μόνο τον κίνδυνο υποβάθμισης της παροχής υπηρεσιών, αλλά και τα μεγάλα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν με τα ασφαλιστικά ταμεία τους, τις εισφορές και τον τρόπο φορολόγησης, αφού χαμένο κινδυνεύει να είναι το Δημόσιο με πιθανή μείωση φορολογικών εσόδων. Ετσι εξετάζεται το ενδεχόμενο τη θέση των ελάχιστων αμοιβών να πάρουν οι «ενδεικτικές αμοιβές» με ένα σύστημα παρεμφερές με της Γερμανίας, για να εξασφαλιστεί και η είσπραξη εισφορών.
Αντιδράσεις προκαλεί ο σχεδιασμός για θέσπιση οικονομικού ορίου, πέραν του οποίου θα είναι υποχρεωτική η παρουσία δικηγόρων στις διαδικασίες για τη σύσταση ΑΕ (Ανωνύμων Εταιρειών) και ΕΠΕ (Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης). Βέβαιη είναι η κατάργηση των περιορισμών στη διαφήμιση των δικηγόρων που σήμερα αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα, ενώ θα αρθούν οι γεωγραφικοί περιορισμοί, ώστε ένας δικηγόρος από την Αθήνα, π.χ., να μπορεί να δικηγορεί οπουδήποτε στην Περιφέρεια.
Το «άνοιγμα» θα επιχειρηθεί πολύ προσεκτικά, καθώς οι συμβολαιογράφοι θεωρούνται κρατικοί λειτουργοί και μπορεί να προκύψουν συνταγματικά προβλήματα, ενώ παράλληλα εξαιρούνται από τις διαδικασίες «απελευθέρωσης», σύμφωνα με κοινοτική οδηγία (2006/123/ΕΕ οδηγία Bolkenstein).
Οι συμβολαιογράφοι αντιδρούν στο ενδεχόμενο σημαντικής αύξησης του αριθμού τους. Ο «κλειστός αριθμός» και η αυστηρή επιλογή τους με διαγωνισμό δικαιολογείται από τις ευθύνες για εγγύηση των συναλλαγών, αποτελεί κοινό φαινόμενο σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, ενώ υπογραμμίζουν ότι οι Ελληνες συμβολαιογράφοι είναι από διπλάσιοι έως 10πλάσιοι από τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους, σε αντιστοιχία με τον αριθμό κατοίκων. Επίσης θα αρθούν γεωγραφικοί και διαφημιστικοί περιορισμοί.
Ορκωτοί λογιστές
Καταργούνται οι ελάχιστες εγγυημένες αμοιβές των ορκωτών λογιστών με βασικό στόχο, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, να μειωθούν οι τιμές στην αγορά. Ο αντίλογος θέλει τις ελάχιστες αμοιβές να διασφαλίζουν την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν οι ορκωτοί λογιστές.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
Πολ Τόμσεν
Η απελευθέρωση θα φέρει και την ανάπτυξη
Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων αποτελεί «νούμερο 1» προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να γίνει η Ελλάδα πιο ανταγωνιστική, που είναι το κλειδί για την αποκατάσταση της ανάπτυξης, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και για τη βελτίωση των εισοδημάτων. Αυτό υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο IMF Survey Online ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας προβλέπεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2011.
Κατά τον κ. Τόμσεν, μια βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα είναι το άνοιγμα των επαγγελμάτων στον τομέα των υπηρεσιών, που ελέγχεται νομοθετικά σε υψηλό βαθμό. Οι μεταρρυθμίσεις θα επικεντρωθούν ιδιαίτερα στους δικηγόρους, τους συμβολαιογράφους, τους μηχανικούς, τους αρχιτέκτονες, τους οικονομικούς ελεγκτές και τους φαρμακοποιούς, που είναι επαγγέλματα που παίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία.
Ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός, προσθέτει, θα μειώσει σημαντικά το κόστος αυτών των υπηρεσιών, πράγμα που θα ωφελήσει ταυτόχρονα και τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Τονίζει ακόμη ότι οι μεταρρυθμίσεις στην υγειονομική περίθαλψη και στις κρατικές επιχειρήσεις είναι σημαντικές γιατί θα βοηθήσουν στην επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής και στην αποδοτικότητα των δημόσιων υπηρεσιών. «Ο ελληνικός λαός πληρώνει τιμές για την περίθαλψη που είναι υψηλότερες απ’ ό,τι είναι απαραίτητο και χρειάστηκε να πληρώσει τους λογαριασμούς για κόστη στις κρατικές επιχειρήσεις που δεν συμβαδίζουν με τα διεθνή πρότυπα», εξηγεί.
Τα μέτρα λοιπόν θα επικεντρωθούν στη μείωση του κόστους με τη βελτίωση της διοίκησης, με τη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών, με τη μείωση των νοσοκομειακών δαπανών και με τη μείωση των υψηλών μισθών στις κρατικές επιχειρήσεις.
ΕΘΝΟΣ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου