7.11.10
«H ΝΔ υπονομεύει τη χώρα»...
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΥΣ ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΤΥΠΑ
Οσο μας μιλούσε στον μακρύ διάλογο που είχαμε, έδειχνε πως τον ενδιέφερε να διαγνώσει αν πείθει για τις προθέσεις του, για την ειλικρίνεια που διατρέχει τους στόχους του. Ολες αυτές τις ημέρες ο Γιώργος Παπανδρέου επιχείρησε να απαντήσει στην υποδόρια -ή και τη δημόσια από τους πολιτικούς του αντιπάλους- αμφισβήτηση των διλημμάτων που έθεσε ο ίδιος εν όψει των σημερινών εκλογών. Με τη...
συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» εμφανίζεται απολύτως σίγουρος για την ανάλυση της σοβαρής κατάστασης της χώρας και δεσμεύεται ότι δεν πρόκειται να φυγομαχήσει.
«H ΝΔ υπονομεύει τη χώρα»
Εγκαλεί την προηγούμενη κυβέρνηση, της ΝΔ, για «εγκατάλειψη του καραβιού την ώρα που ήταν βέβαιοι ότι θα βούλιαζε αύτανδρο» και της επιτίθεται με σφοδρότητα για τη σημερινή τακτική της. «Κάθονται στην εξέδρα και όχι μόνο αρνούνται να μουσκέψουν τη φανέλα τους για τη χώρα, όχι μόνο μας λοιδορούν, αλλά μας απειλούν κιόλας», εκτιμά και χρεώνει στη στάση της ΝΔ και του κ. Σαμαρά ότι «υπονομεύουν την προσπάθεια ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας».
Ο πρωθυπουργός από την αρχή επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «η σοβαρότητα της κατάστασης δεν επιτρέπει σε κανέναν να παίζει με τις τύχες της χώρας».
Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις για εκλογές, αλλά τονίζει τη βούλησή του να μην αφήσει «εκκρεμότητες» στην προσπάθεια που γίνεται, οδηγώντας τη χώρα σε περιπέτειες.
Κατηγορεί τον Αντώνη Σαμαρά για την αδυναμία του να αλλάξει σελίδα, το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ που ταυτίζονται με τα επιχειρήματα της Ρηγίλλης και υπογραμμίζει ότι ο πήχης των εκλογών αυτής της Κυριακής δεν είναι αριθμητικός. Τέλος, ο πρωθυπουργός αναδεικνύει τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας και θέτει κόκκινες γραμμές στα εθνικά θέματα.
Κύριε πρόεδρε, όπου και αν πηγαίνουμε μας ρωτούν αν λέτε αλήθεια για τις εκλογές... Παρότι έχετε καταστήσει σαφείς τις προθέσεις σας, οι πολίτες δείχνουν να δυσπιστούν. Μάλλον δεν αντιλαμβάνονται τον λόγο. Ποιος είναι ο λόγος;
Η σοβαρότητα της κατάστασης δεν επιτρέπει σε κανέναν να παίζει με τις τύχες της χώρας. Απευθύνθηκα και απευθύνομαι στους πολίτες με απόλυτη ειλικρίνεια, εκθέτοντάς τους τα προβλήματα, τους κινδύνους και τις επιλογές που έχουμε. Μετά την περιπέτεια που έζησε η χώρα, κανένας μας δεν έχει πια το δικαίωμα να συνεχίσει να συμπεριφέρεται στους πολίτες είτε ωραιοποιώντας καταστάσεις είτε «μοιράζοντας καθρεφτάκια» περί μηδενισμού του ελλείμματος σε έναν χρόνο. Ποιοι τα λένε αυτά; Αυτοί που μας έκαναν παγκοσμίως διάσημους για τα ελλείμματα που άφησαν πίσω τους.
Θυμίζω ότι γλιτώσαμε στο «παρά πέντε» τη χρεοκοπία, γιατί αυτή η κυβέρνηση έκανε ό,τι περνά από το χέρι της -και με τις θυσίες του ελληνικού λαού- για να αποκατασταθεί η διεθνής αξιοπιστία της χώρας μας, για να μας εμπιστευτούν ξανά οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και, τελικά, να μας δανείσουν ξανά την ώρα που όλες οι πόρτες είχαν πια κλείσει. Ετσι ανατρέψαμε όλα τα προγνωστικά, έτσι διαψεύσαμε όλους όσοι έλεγαν «δεν τα καταφέρατε». Ετσι δεν έσκασε η ωρολογιακή βόμβα που άφησε πίσω της η ΝΔ, με ένα χρέος πάνω από 300 δισ. ευρώ και ένα έλλειμμα πάνω από 30 δισ. ευρώ μόνο για το 2009.
Και τώρα που όχι μόνο δεν πέσαμε στον γκρεμό, αλλά στεκόμαστε πάλι όρθιοι και προχωράμε, τώρα που άρχισαν σταδιακά να πείθονται όλο και πιο πολλοί ότι η χώρα μας μπορεί να τα καταφέρει, τώρα που θα έπρεπε ενωμένοι να ολοκληρώσουμε τη μάχη για τη σωτηρία της χώρας, τώρα που θα έπρεπε να συζητάμε κυρίως το ποιοι είναι οι πιο άξιοι, οι πιο ικανοί να υπηρετήσουν τη μεγάλη θεσμική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», τώρα είναι η στιγμή που διάλεξε η ΝΔ να επιτεθεί στην προσπάθεια του λαού να γιατρέψει τις πληγές που κατεξοχήν η ίδια προκάλεσε, αλλοιώνοντας το νόημα των αυτοδιοικητικών εκλογών, σπέρνοντας τον διχασμό, πολλαπλασιάζοντας τις πύρινες δηλώσεις, αδιαφορώντας παντελώς για τις επιπτώσεις στη χώρα.
Δεν φτάνει που εγκατέλειψαν το καράβι παρά μόνο την ώρα που ήταν βέβαιοι ότι θα βούλιαζε αύτανδρο, κάθονται στην εξέδρα και όχι μόνο αρνούνται να μουσκέψουν τη φανέλα τους για τη χώρα, όχι μόνο μας λοιδορούν, αλλά μας απειλούν κιόλας! Αλλά αυτό δεν θα με απασχολούσε αν αφορούσε μόνο εμένα ή το ΠΑΣΟΚ. Εμείς είμαστε που σηκώνουμε το βάρος της εξόδου από την κρίση, χωρίς να λογαριάζουμε το πολιτικό κόστος.
Ομως, η στάση τους αυτή υπονομεύει την προσπάθεια ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Και κοντά σ’ αυτούς προστέθηκαν και τα κάθε λογής συμφέροντα που πέρασαν καλά την εποχή της ΝΔ, που συμμετείχαν κι αυτοί στο «πάρτι» που μας οδήγησε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και στην ανάγκη μνημονίου, ή που στην καλύτερη περίπτωση χάιδεψαν την εξουσία της ΝΔ, παριστάνοντας πως δεν έβλεπαν το έγκλημα που συντελούνταν. Ε, λοιπόν, δεν δώσαμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτήν τη μάχη για τη χώρα, δεν έκαναν οι Ελληνες πολίτες όλες αυτές τις θυσίες για να σώσουν τη χώρα τους, προκειμένου τώρα, που βελτιώθηκε η κατάσταση, ορισμένοι να βάζουν τρικλοποδιές, με στόχο να εξυπηρετήσουν τα κομματικά ή όποια άλλα συμφέροντά τους. Δεν θα αφήσουμε να διακινδυνεύσει η σταθερή πορεία της χώρας.
Δεν υπάρχουν, λοιπόν, ούτε μπλόφες, ούτε προειλημμένες αποφάσεις για εκλογές. Υπάρχει μόνο η αποφασιστικότητά μας να υπηρετήσουμε τα συμφέροντα της χώρας, να διαφυλάξουμε τη μέχρι τώρα προσπάθεια, να μην πάνε χαμένες οι θυσίες, να μην επιτρέψουμε το πισωγύρισμα. Γι’ αυτό και καλώ τους πολίτες να δώσουν σήμερα ψήφο ευθύνης, ελπίδας και σταθερότητας.
Είναι στο χέρι τους. Είναι στο χέρι των πολιτών στις σημερινές εκλογές να αποφασίσουν αν συνεχίζουμε σταθερά την πορεία σωτηρίας και αναμόρφωσης της χώρας ή αν γυρνάμε πίσω, στην παρακμή και στην Ελλάδα της χρεοκοπίας.
Λέτε ότι δεν σας ενδιαφέρει η δεύτερη θητεία. Μήπως, όμως, η ΝΔ, που εμφανίζεται αδύναμη, σας βάζει σε πειρασμό να την κερδίσετε;
Το είπα και το επαναλαμβάνω, δεν με ενδιαφέρει η καρέκλα στην οποία κάθομαι. Με ενδιαφέρει μόνο να μάχομαι για τη χώρα μου, να υπερασπίζομαι τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών, με όποιο προσωπικό, κακώς εννοούμενο «κόστος» και να τιμήσω την εντολή που έλαβα πέρυσι τέτοια εποχή. Οι πολίτες αποφασίζουν σε ποιον εμπιστεύονται τη διακυβέρνηση της χώρας.
Η ΝΔ είναι αδύναμη όχι μόνο διότι φέρει καθοριστική ευθύνη για τη μεγαλύτερη δοκιμασία που πέρασε η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά κυρίως διότι αδυνατεί να αναγνωρίσει την ευθύνη αυτή, τα λάθη της, και να πείσει ότι άλλαξε. Διότι η αλήθεια είναι ότι δεν άλλαξε. Δυστυχώς για τη χώρα.
Σε κάθε περίπτωση, ποιος είναι ο πήχης;
Ο πήχης δεν είναι αριθμητικός. Δεν έχω κανέναν λόγο να θέλω να πάμε σε εκλογές αν η χώρα δεν τις χρειάζεται. Αποκλειστικό μου κριτήριο είναι το συμφέρον της χώρας, το αν διακυβεύεται ή όχι η συνέχιση μιας επίπονης προσπάθειας που κάνουμε όλοι οι Ελληνες και άρχισε να αποδίδει καρπούς. Επαναλαμβάνω, δεν είναι πρόθεσή μου να πάμε σε εκλογές. Αλλά αν κινδυνεύσει αυτή η προσπάθεια, τις αποφάσεις θα πρέπει να τις πάρει ο λαός. Ο κάθε πολίτης ξεχωριστά με την ψήφο του. Διότι αναλάβαμε μια βασική δέσμευση απέναντι στους πολίτες, ότι οι θυσίες τους δεν θα πάνε χαμένες, ότι η επώδυνη αυτή προσπάθεια θα μας οδηγήσει σε μια πιο ισχυρή, αυτοδύναμη, ασφαλή και δίκαιη χώρα. Είναι στο χέρι των πολιτών να αποφασίσουν ότι δεν γυρίζουμε πίσω.
Με τον Α. Σαμαρά γνωρίζεστε χρόνια. Πώς τον κρίνετε ως αντίπαλο;
Εχουμε μια προσωπική σχέση φιλίας, την οποία τιμώ. Στη δημόσια ζωή αξιολογώ, όμως, την πολιτική του στάση. Εμείς διαφέρουμε. Η χώρα περίμενε από τον όποιο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων που επιβάλλει η κρισιμότητα της κατάστασης. Πολύ περισσότερο που γι’ αυτή την κατάσταση καθοριστική ευθύνη φέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και η ευθύνη, βέβαια, αφορά και τον σημερινό αρχηγό της ΝΔ, ο οποίος ήταν ηγετικό στέλεχος και υπουργός της κυβέρνησης που έριξε τη χώρα στα βράχια.
Φοβάμαι ότι οι επιλογές του έδειξαν ότι δεν μπόρεσε να γυρίσει σελίδα. Ταυτίστηκε με το παρελθόν και δεν μπόρεσε να σηκώσει τις ευθύνες της παράταξής του στην προσπάθειά μας να σώσουμε τη χώρα. Αποφάσισε λαθεμένα για τη χώρα -αλλά πιστεύω και για την παράταξή του- να αναλωθεί σε μικροκομματικό παιχνίδι στην πιο κρίσιμη στιγμή της Ελλάδας των τελευταίων δεκαετιών.
Προεκλογικά είχατε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Αριστερά. Μετεκλογικά πώς το βλέπετε το θέμα;
Οι απόψεις μου είναι σταθερές. Πάντα ήμουν ανοιχτός απέναντι στην άλλη Αριστερά, και το γνωρίζετε. Απόδειξη, το γεγονός ότι ακόμα και σ’ αυτές τις εκλογές βρήκαμε πεδία συνεννόησης με ένα τμήμα της, όπως στην περίπτωση της στήριξης της υποψηφιότητας του Γιώργου Καμίνη για τον Δήμο της Αθήνας. Ενας άνθρωπος που ξέρω ότι αν εκλεγεί, θα αλλάξει το πρόσωπο της Αθήνας, θα παλέψει για την ποιότητα, το περιβάλλον, την αξιοπρέπεια, την καθαρότητα, τη διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών των δημοτών. Μακάρι αυτές οι αποσπασματικές συγκλίσεις να ήταν ο κανόνας. Ομως αυτό δεν γίνεται όσο τα κόμματα της άλλης Αριστεράς εγκλωβίζονται στο παρελθόν, λένε παντού «όχι». Η άκριτη άρνηση δεν βοηθάει τον τόπο. Δείτε τη στάση τους φέτος, στη δύσκολη πορεία που έχουμε ακολουθήσει για να σώσουμε και να αλλάξουμε την Ελλάδα. Αρνηση στην αξιοκρατία. Αρνηση στις μεγάλες αλλαγές στο κράτος, όπως στον «Καλλικράτη». Αρνηση στη φορολογική μεταρρύθμιση, που φέρνει τη φορολογική δικαιοσύνη. Αρνηση σε κάθε μας προσπάθεια να φέρουμε στη χώρα επενδύσεις.
Αρνηση στη δημιουργική επιχειρηματικότητα. Αρνηση στις αλλαγές που κάνουμε για μια καλύτερη Παιδεία. Αρνηση ακόμα και προχθές, στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, την ώρα που στα λόγια εξανίστανται για τη δημόσια υγεία και την περίθαλψη. Λένε «όχι» παντού, από την πρώτη στιγμή, και για όλα προβάλλουν μια εύπεπτη αλλά έωλη θεωρία συνωμοσίας. Τι θέλουν δηλαδή; Να μείνει η Ελλάδα αγκιστρωμένη στο παρελθόν που μας οδήγησε εδώ; Να μην αλλάξει τίποτα και ποτέ; Εμείς κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια για να αναπνεύσει η χώρα και να απελευθερωθεί. Η Αριστερά στο παρελθόν ήταν έννοια και πολιτική στάση ταυτισμένη με την πρόοδο. Σήμερα θα μπορούσα να πω ότι και το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπούν μια ιδιότυπη πλευρά της συντήρησης, η οποία μάλιστα δείχνει ένα πολύ σκληρό πρόσωπο. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι πλέον και ο λόγος τους και η επιχειρηματολογία τους ταυτίζονται με αυτά της ΝΔ.
Οι εξεταστικές έγιναν, ακόμη όμως δεν γνωρίζουμε την αλήθεια. Μήπως δεν έχει νόημα η όλη διαδικασία;
Η δουλειά που γίνεται σ’ αυτήν τη Βουλή είναι πρωτοφανής. Για πρώτη φορά στα χρονικά τόσα θέματα διερευνώνται και γίνεται μια ειλικρινής προσπάθεια για να έρθουν όλα στο φως. Αυτό δεσμευτήκαμε να κάνουμε και αυτό κάνουμε. Και αυτό γίνεται παρά τα εμπόδια που πολλές φορές προκύπτουν ακόμα και λόγω του ίδιου του Συντάγματος, το οποίο πρέπει να αλλάξουμε όταν έρθει η ώρα, για να απελευθερώσουμε τον πολιτικό κόσμο της χώρας και η λογοδοσία και ο έλεγχος να γίνουν απαράβατος κανόνας για όλους μας.
ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
«Απίθανη θεωρία» χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός τη θέση της αντιπολίτευσης πως επιδιώκει εκλογές γιατί δεν βγαίνει η προσπάθεια στην οικονομία. Ο Γ. Παπανδρέου είναι κατηγορηματικός: «Το νερό έχει μπει στο αυλάκι και είμαστε σε θέση να δώσουμε τη μάχη από πολύ καλύτερες προϋποθέσεις». Επίσης ο πρωθυπουργός τονίζει ότι «δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων»...
Προφανώς η απόφασή σας δεν έχει να κάνει με την αριθμητική της πολιτικής. Εχετε κερδίσει με 10 ποσοστιαίες μονάδες, έχετε 157 βουλευτές και για τις σημερινές κάλπες οι προβλέψεις δεν είναι κακές. Μήπως δεν πάει καλά η οικονομία; Μήπως έχουν δίκιο όσοι λένε ότι έρχονται πιο δύσκολες ημέρες;
Αλλη μια ωραία απίθανη θεωρία που άρχισαν ορισμένοι να διακινούν.
Μήπως η οικονομία πήγαινε καλύτερα πριν από 6 μήνες που δεν είχαμε από πού να δανειστούμε ή πέρυσι που το κράτος της ΝΔ παρήγαγε έλλειμμα πάνω από 30 δισ. ευρώ σε έναν μόνο χρόνο; Αυτό το έλλειμμα έχουμε στόχο να το μειώσουμε κατά 14 δισ. ευρώ φέτος. Και είμαστε πολύ κοντά στο να πετύχουμε αυτό τον στόχο, μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις ελλείμματος που έγινε ποτέ στην ιστορία.
Και αυτό έχει εκπλήξει πολλούς, εντός και εκτός συνόρων. Οχι, σήμερα η οικονομία μας κινδυνεύει πολύ λιγότερο απ’ ό,τι μερικούς μήνες πριν.
Το νερό έχει μπει στο αυλάκι, η προσπάθεια της χώρας και τα αποτελέσματα αναγνωρίζονται από όλο και περισσότερους, η εμπιστοσύνη στην οικονομία μας και στο τραπεζικό μας σύστημα επανέρχεται σταδιακά.
Βεβαίως έχουμε ακόμη έναν δύσκολο δρόμο μπροστά μας, βεβαίως οι πολίτες περνούν δύσκολες μέρες, ως αποτέλεσμα των πληγμάτων που έφεραν στην οικονομία οι εγκληματικές πολιτικές και πρακτικές της κυβέρνησης της ΝΔ. Αλλά οι πιο δύσκολες αποφάσεις είναι πίσω μας. Εχουμε μπροστά μας ένα κρίσιμο δεύτερο ημίχρονο, αλλά είμαστε σε θέση να δώσουμε τη μάχη από πολύ καλύτερες προϋποθέσεις απ’ ό,τι στο πρώτο ημίχρονο.
Νέα μέτρα θα έχουμε;
Εχουμε εξηγήσει κατ’ επανάληψη ότι καμία νέα επιβάρυνση δεν θα υπάρξει σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων και ούτε νέα φορολογικά μέτρα, πέραν αυτών που είναι ήδη γνωστά και για τα οποία έχουμε δεσμευτεί.
Με τα μέτρα που έχουμε ήδη λάβει, με τις πολιτικές που ξεδιπλώνουμε κάθε μέρα είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, έχουμε αποτελέσματα και πετυχαίνουμε μια δημοσιονομική εξυγίανση από τις μεγαλύτερες που έγιναν ποτέ διεθνώς. Το 2011 θα αποδώσουν από την αρχή του έτους όλα τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής που λάβαμε το 2010 και επιπρόσθετα θα αποδίδουν όλο και περισσότερο οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που κάνουμε.
Και αυτές είναι πολλές και ριζικές, από το νέο φορολογικό σύστημα έως τον «Καλλικράτη», από τις μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων έως τα κλειστά επαγγέλματα, από τη στροφή στην πράσινη ανάπτυξη έως το ασφαλιστικό σύστημα, από τη διαφάνεια στις κρατικές αποφάσεις έως την απλοποίηση των διαδικασιών για τις επενδύσεις, από το να βάλουμε τάξη στις ΔΕΚΟ έως την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Πώς θα αντιμετωπίσετε τα ελλείμματα στις ΔΕΚΟ, στα νοσοκομεία και στους δήμους;
Σε όλο τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα προωθούμε ριζικές μεταρρυθμίσεις, που εγγυώνται ότι τα χρήματα του Ελληνα πολίτη, το κάθε ευρώ του Ελληνα φορολογούμενου πιάνει τόπο και επιστρέφεται με ποιοτικές υπηρεσίες και παροχές στους πολίτες. Είναι το αυτονόητο, που όμως ποτέ δεν καταφέραμε ως χώρα.
Και αυτή είναι η ρίζα της δυσπιστίας μεταξύ κράτους και φορολογούμενου.
Γι’ αυτό λαμβάνουμε παντού δρακόντεια μέτρα καταπολέμησης της διαφθοράς, της αδιαφάνειας και της σπατάλης.
Για να πάψουν μικρά και μεγάλα συμφέροντα να «αρμέγουν» τα κρατικά ταμεία, το υστέρημα του συνεπούς Ελληνα φορολογούμενου. Ξεδιπλώνουμε πολλά και παράλληλα αυτονόητα μέτρα, που ποτέ δεν είχαν επιχειρηθεί στη χώρα μας στο παρελθόν. Το «αλλάζουμε την Ελλάδα» το κάνουμε πράξη.
Υπάρχει θέμα μονιμότητας στον δημόσιο τομέα;
Οπως γνωρίζετε, η μονιμότητα στον δημόσιο τομέα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Η δημόσια διοίκηση είναι ο χώρος που κατεξοχήν ταλαιπωρήθηκε από το πελατειακό σύστημα.
Στόχος μας είναι η ορθολογική και αποδοτικότερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, μια σύγχρονη αντίληψη διοίκησης, αξιολόγηση και λογοδοσία για όλους και για όλα. Και η πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων είναι οι σύμμαχοί μας στην προσπάθεια που κάνουμε.
ΕΤΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟ 2012
Το 2012 θα είναι έτος ανάπτυξης», δηλώνει κατηγορηματικά ο Γ. Παπανδρέου, ξεκαθαρίζει όμως πως «ανάπτυξη δεν μπορεί και δεν πρόκειται να υπάρξει, αν δεν θέσουμε πλήρως υπό έλεγχο τα πελώρια ελλείμματα που κληρονομήσαμε».
Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα, επισημαίνει πως σε 12 μήνες η Ελλάδα επέστρεψε στο παιχνίδι, αφού την προηγούμενη περίοδο ήταν απούσα από τη διεθνή σκηνή και αδρανής, ακόμη και στα μέτωπα όπου διακυβεύονταν εθνικά συμφέροντα. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους είναι το μήνυμά του προς τη γείτονα...
Οπου και να πάει κανείς δεν υπάρχει εργοτάξιο ούτε για δείγμα. Πώς θα πετύχετε την ανάπτυξη για την οποία μιλάτε;
Η ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται μόνο με εργοτάξια δημοσίων έργων, επιτυγχάνεται και με αυτά. Πέραν αυτού, η διαπίστωση είναι υπερβολική. Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια για να ξαναβάλουμε σε κίνηση ένα ΕΣΠΑ, το οποίο ήταν... στην κατάψυξη.
Η προσπάθεια αυτή θα αποδώσει αποτελέσματα, που θα είναι όλο και πιο ορατά, καθώς ωριμάζουν παράλληλα μελετητικά και τα έργα. Αλλά ανάπτυξη βιώσιμη θα πετύχουμε μόνο με την αλλαγή του δημόσιου τομέα, που δυσχεραίνει τις επενδύσεις, εμποδίζει τις δημιουργικές δυνάμεις λόγω αδιαφάνειας, γραφειοκρατίας και συγκεντρωτισμού, αλλά και με αλλαγή κατεύθυνσης της ελληνικής οικονομίας, με την πράσινη ανάπτυξη, με την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και αξίας, που στέκονται επάξια στον διεθνή ανταγωνισμό.
Και αυτό αφορά πολλούς κλάδους της οικονομίας μας: τη γεωργία, την ενέργεια, τον τουρισμό, τις νέες τεχνολογίες, τις κατασκευές. Εκεί στρέφουμε την προσοχή μας, στα δικά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα. Και η προσπάθεια θα αποδώσει.
Σας ανησυχεί το «ναυάγιο» του Αστακού; Τι συμπεράσματα βγάλατε;
Η ματαίωση της επένδυσης του Αστακού -για εσωτερικούς λόγους των ενδιαφερομένων και όχι λόγω κάποιας παράλειψης ή ολιγωρίας της κυβέρνησης- ασφαλώς και δεν είναι θετική εξέλιξη. Αλλά είναι μια εξέλιξη για την οποία δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι για να την αποφύγουμε. Ας μη σπέρνουμε πανικό, δεν ήλθε στην Ελλάδα μια επένδυση, αλλά μήπως έρχονταν επενδύσεις πριν; Δεν νιώθουμε ενοχές, διότι προσπαθήσαμε. Στην αντίθετη περίπτωση, θα νιώθαμε. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε και στην προσπάθεια αυτή θα έχουμε επιτυχίες και αποτυχίες.
Αυτή είναι άλλη μια διαφορά αντίληψης σε σχέση με το παρελθόν, αυτή η κυβέρνηση δεν φοβάται την προσπάθεια, δεν φοβάται να δίνει μάχες.
Λέτε ότι το 2012 θα είναι έτος ανάπτυξης. Πέρα από το μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης, συγκεκριμένα πράγματα έχετε να μας πείτε;
Πρώτον, με επιτάχυνση και καλύτερη στόχευση του ΕΣΠΑ, και πλήθος άλλων πρωτοβουλιών.
Συγκεκριμένες είναι οι πρωτοβουλίες που λαμβάνουμε για την πράσινη ανάπτυξη, από την απλοποίηση του καθεστώτος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έως τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια, που θα ανοίξουν και πολλές δουλειές, συγκεκριμένα είναι τα μέτρα που λάβαμε για την ίδρυση μιας επιχείρησης με διαδικασία «μιας στάσης και μιας μέρας», συγκεκριμένη είναι η απόφασή μας για τη μείωση της φορολογίας στα κέρδη που επανεπενδύονται από το 24% στο 20%, συγκεκριμένες είναι οι πρωτοβουλίες μας για τη διευκόλυνση των επενδύσεων στρατηγικής σημασίας, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες λαμβάνουμε για τη στήριξη της καινοτομίας, συγκεκριμένα είναι τα μέτρα που σχεδιάζουμε για τη ριζική απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, συγκεκριμένη πολιτική ενίσχυσης των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας θα εκφράσει ο νέος αναπτυξιακός νόμος, συγκεκριμένες αποφάσεις λάβαμε για την άρση του καμποτάζ, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αναπτύσσουμε για την προσέλκυση των επενδύσεων, συγκεκριμένη πολιτική εφαρμόζουμε και με διεθνείς συνεργασίες, έτσι ώστε η έρευνα και η καινοτομία να φέρουν προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία.
Οπως είναι φανερό, παρότι αυτήν τη χρονιά αυτή η κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών, δεν περιοριστήκαμε στην πρόσκαιρη διαχείρισή της, γιατί ξέραμε ότι αυτό δεν αρκεί για το μέλλον.
Παρά την κρίση, το 2010 ήταν έτος σποράς για το μέλλον. Δημιουργήσαμε και δημιουργούμε ένα περιβάλλον πιο ελκυστικό για την πραγματοποίηση επενδύσεων. Ετσι θα συνεχίσουμε και το 2011 και είμαστε αισιόδοξοι ότι με τη συστράτευση και την κινητοποίηση όλων των δημιουργικών δυνάμεων μπορούμε να επαναφέρουμε την ανάπτυξη το 2012.
Και κάτι τελευταίο, γιατί ορισμένοι υπερβάλλουν σε λαϊκισμό και βάζουν το κάρο πριν από το άλογο. Ανάπτυξη δεν μπορεί και δεν πρόκειται να υπάρξει αν δεν θέσουμε πλήρως υπό έλεγχο τα πελώρια ελλείμματα που κληρονομήσαμε. Αν δεν κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας, αν δεν ανοίξουν ξανά οι γραμμές χρηματοδότησης για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Προ μηνών δεν θα μιλούσε κανείς για επένδυση σε μια οικονομία που αντιμετωπίζει πιθανή χρεοκοπία.
Αυτό άλλαξε και ήταν πρώτο μέλημα και προϋπόθεση για τα περαιτέρω. Οπως και προϋπόθεση για όλα τα άλλα είναι να συνεχίσουμε αταλάντευτα την επιτυχή πολιτική μείωσης των ελλειμμάτων που εφαρμόζουμε.
Μήπως θα πρέπει να στηριχθείτε στις εγχώριες δυνάμεις και να μην περιμένετε τους ξένους σωτήρες;
Δεν έχουμε κανέναν λόγο να προτιμήσουμε τους ξένους επενδυτές από τους εγχώριους, δεν έχουμε κανέναν λόγο να κάνουμε διακρίσεις εις βάρος εν δυνάμει εγχώριων επενδυτών.
Το αντίθετο, μακάρι και αυτοί να επενδύσουν.
Ως πρώτο βήμα, καλούμε όσους μπήκαν στον πειρασμό να αποσύρουν τα χρήματά τους από τη χώρα να τα φέρουν πίσω το ταχύτερο δυνατό.
Θα είναι μια πράξη πατριωτική, που επιπρόσθετα θα βοηθήσει τη χώρα, καθώς θα αυξήσει τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα. Βεβαίως, και η ξένη επένδυση στέλνει διεθνώς ένα μήνυμα αξιοπιστίας για τη χώρα μας.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους
Για ακόμη μία φορά υπάρχει κλίμα εξελίξεων στο Αιγαίο, στην Κύπρο, στο Σκοπιανό. Ποια είναι η αλήθεια; Ποιο είναι το πιο «ώριμο» θέμα;
Είμαστε σε μια δύσκολη γειτονιά και έχουμε χρέος να λειτουργούμε ως παράγοντας σταθερότητας και ανάπτυξης. Ξαναβάλαμε μπροστά μια επιθετική εξωτερική πολιτική, που δημιουργεί ευκαιρίες και προβάλλει δυναμικά τα ελληνικά συμφέροντα. Ξαναπιάσαμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε το 2004, όταν η Ελλάδα ήταν πρωταγωνιστής. Κάθε βήμα γίνεται με μεγάλη προσοχή, με γνώμονα τα συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας και με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.
Στο ζήτημα της ονομασίας, μέσα σε δώδεκα μήνες γυρίσαμε το παιχνίδι. Οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου μιλάνε με μια φωνή, κι αυτή η φωνή γίνεται όλο και πιο δυνατή. Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πήραμε την πρωτοβουλία των κινήσεων και δώσαμε νέα δυναμική στη διμερή συνεργασία. Ακόμα δεν φτάσαμε στις λύσεις που θέλουμε, όμως βάλαμε μπρος, και η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.
Στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, θα πρόκειται για αμοιβαίο συμβιβασμό ή ελληνική υποχώρηση, όπως υποστηρίζουν πολλοί; Είναι επιτυχία η σύνθετη ονομασία;
Θα πρόκειται για βιώσιμη, αμοιβαία αποδεκτή λύση. Χάρη στην αξιοπιστία μας καταφέραμε να πείσουμε τους πάντες ότι η Ελλάδα κάνει αυτό που της αναλογεί και είναι η άλλη πλευρά που πρέπει να κάνει τώρα το δικό της βήμα για τη λύση. Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση σε ένα δύσκολο τοπίο και για ένα θέμα με έντονη συναισθηματική φόρτιση. Εχουμε περιγράψει ξεκάθαρα το πλαίσιο της λύσης: ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων.
Υπάρχει θέμα συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο;
Εάν πράγματι η Τουρκία θέλει μηδενικά προβλήματα, εάν θέλει εξομάλυνση στις σχέσεις, έχει την ευκαιρία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας, που έχουν κυρώσει 160 χώρες και όλα τα μέλη της ΕΕ, της οποίας θέλει να γίνει μέλος, να ξεκαθαρίσει μαζί μας το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας μέσω των διερευνητικών επαφών και του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Γι’ αυτό και δεν έχει τεθεί καν θέμα συνεκμετάλλευσης.
ΕΘΝΟΣ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου