6.11.10

«Οχι εκλογές, ό,τι κι αν γίνει την Κυριακή»


ΑΝΔΡΕΑΣ Γ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
Δεν επιθυμεί εμπλοκή σε εκλογικές περιπέτειες ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών.
Τραπεζίτες, βιομήχανοι, μάνατζερ, άνθρωποι του εμπορίου και του τουρισμού με τους οποίους συνομίλησε «Το Βήμα» ήταν ξεκάθαροι στις απόψεις τους: «Ο τόπος δεν αντέχει περιπέτειες και... οι βουλευτικές εκλογές θα ήταν στη συγκεκριμένη περίπτωση δυσάρεστη περιπέτεια χωρίς ορατό θετικό αποτέλεσμα. Αλλωστε αυτή ακριβώς η θολούρα είναι που προκάλεσε την αναταραχή στο ψυχολογικό κλίμα της οικονομίας με τα γνωστά αποτελέσματα των τελευταίων ημερών,την εκτίναξη των spreads,τη νέα χρεοκοπολογία και την επανάκαμψη της διεθνούς κερδοσκοπίας εις βάρος της χώρας», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας χθεσινό δημοσίευμα του «Εconomist» που προβλέπει κυβέρνηση συνασπισμού των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, λένε ότι «κάτι τέτοιο δεν θα ήταν στην παρούσα φάση αποτελεσματικό» λόγω των μεγάλων προβλημάτων με αρμοδιότητες, με κοινό πρόγραμμα και χρόνο υλοποίησης. Επίσης, έχει προηγηθεί μεγάλη ένταση μεταξύ κυβέρνησης και μείζονος αντιπολίτευσης και μάλιστα η Νέα Δημοκρατία έχει αρνηθεί το μνημόνιο, οπότε «για μία ακόμη φορά θα ήταν το περιβόητο Ελληνικό Παράδοξο,πλήρους εγκατάλειψης προγραμματικών θέσεων από μεγάλο κόμμα και άρα μικρής αποδοχής από την κοινωνία». Είναι όμως εμφανές επίσης ότι όσα λένε κατηγορηματικά οι άνθρωποι του επιχειρείν ανωνύμως, δεν επιθυμούν να τα διατυπώσουν δημόσια, υπό τον κίνδυνο να παρεξηγηθούν για εμπλοκή στην πολιτική αντιπαλότητα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Υπάρχουν άλλωστε και αρκετοί από αυτούς τους επιχειρηματίες που εξαρτούν σε κάποιον βαθμό τις επιχειρηματικές κινήσεις τους στο άμεσο μέλλον από αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης και δεν επιθυμούν τριβές ή παρεξηγήσεις με την κυβέρνηση. Αλλωστε υπάρχει και η παλαιά, διαρκής υποθήκη του μακαρίτη Πρόδρομου Μποδοσάκη-Αθανασιάδη προς τους βιομηχάνους για τις σχέσεις τους με την εκάστοτε κυβέρνηση: «με το ντοβλέτι μπρε, με το ντοβλέτι!», την οποία όπως φαίνεται δεν ξεχνούν οι παλαιότεροι και τη μεταλαμπαδεύουν στους νεότερους.

Οι περισσότεροι επιχειρηματίες, άσχετα από τις προσωπικές τους συμπάθειες ή τις ιδεολογικές τοποθετήσεις τους, στηρίζουν τις θεσμικές προσπάθειες του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου για τη δημοσιονομική περιστολή και τάσσονται υπέρ της σταθερής ( «αλλά όχι υπερβολικής» , όπως λένε χαρακτηριστικά) εφαρμογής του μνημονίου ως έσχατης λύσης για να βγει η χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμούν ότι η μετατροπή των αυτοδιοικητικών εκλογών σε αναμέτρηση δημοψηφισματικού χαρακτήρα από τη μείζονα αντιπολίτευση και τον κ. Αντ.

Σαμαρά και η αντίστοιχη διλημματολογία του Πρωθυπουργού «είναι πράγματα που γίνονται μόνο στην Ελλάδα, ενώ σε καμία χώρα της Δυτικής Ευρώπης δεν έπεσε κυβέρνηση λόγω αποτελέσματος σε δημοτικές εκλογές».

Ωστόσο επικρίνουν την κυβέρνηση για καθυστερήσεις και παλινωδίες στο σκέλος της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας όπου, όπως λένε, «χάθηκε ένας ολόκληρος χρόνος και μια σημαντική ευκαιρία για ταχύτερη ανάκαμψη και λιγότερη ανεργία». Η κριτική τους στρέφεται και κατά της πρώην υπουργού Ανάπτυξης κυρίας Λούκας Κατσέλη, για την οποία παραδέχονται ότι είχε καλές προθέσεις αλλά άγνοια της πραγματικότητας και εντελώς θεωρητική αντίληψη της αγοράς. Η ίδια η κυρία Κατσέλη πάντως αρνείται τις αιτιάσεις και λέει ότι δρομολόγησε δράσεις που υλοποιούνται τώρα.

Περιμένουν μάλιστα πολλά από τον σημερινό υπουργό Ανάπτυξης κ. Μ.Χρυσοχοΐδη, στον οποίο αποδίδουν ρεαλιστική επίγνωση της αγοράς και διάθεση για γρήγορες λύσεις. «Καμία παλινδρόμηση ως το 2012»
Οι επιχειρηματίες και μάνατζερ της λεγόμενης νεότερης γενιάς, σημερινοί 50άρηδες, λένε επίσης ξεκάθαρα ότι υπό τις παρούσες συνθήκες αποτελεί αδήριτη ανάγκη για έξοδο από την κρίση η συνεπής εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν στο επιχειρείν, στις αγορές, στην απασχόληση και στις επενδύσεις. Τάσσονται εναντίον οποιασδήποτε παλινδρόμησης με αφορμή το αποτέλεσμα των δημοτικών και πιστεύουν ότι το 2012 θα είναι χρονιά εξόδου από την κρίση, «αν ακολουθηθεί σταθερή πορεία».

Μάλιστα επικρίνουν το κυβερνητικό επιτελείο επειδή οι επενδυτικές ρυθμίσεις για το fast track δεν έχουν ακόμη επεκταθεί και στους έλληνες επενδυτές που επιθυμούν να ξεκινήσουν νέες δουλειές σήμερα, παρ΄ όλες τις δυσμενείς συνθήκες.
BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: