
Του Δηµήτρη Μητρόπουλου
ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ εξαιρέσεις, η ελληνική πολιτική τάξη δεν φηµίζεται ούτε για την παρατηρητικότητα ούτε για τον κοσµοπολιτισµό της. Ωστόσο, τις τελευταίες δέκα ηµέρες συµβαίνουν πράγµατα έξω από τη χώρα που µάλλον θα τα βρούµε µπροστά µας τις δέκα...
επόµενες εβδοµάδες. ΤΟ ΕΥΡΩ αρχίζει ξανά να πέφτει. Οι αγορές σταµάτησαν να ασχολούνται µε τη νοµισµατική πολιτική της Αµερικανικής Οµοσπονδιακής Τράπεζας. Η Fed εποίησε την ανάγκη φιλοτιµία και θα ρίξει στην αγορά άλλα εξακόσια δισ. δολάρια διά της αγοράς τίτλων του αµερικανικού δηµοσίου. Τούτου δοθέντος, το ενδιαφέρον στράφηκε ξανά στην περιφέρεια της ευρωζώνης, όπου η κατάσταση δεν είναι καλή. Το έλλειµµα της Ιρλανδίας είναι 32% και οι τράπεζές της βαρέλι χωρίς πάτο. Η κυβέρνηση του ∆ουβλίνου επέλεξε ακόµη µεγαλύτερη λιτότητα, αλλά το κλήµα παραµένει στραβό. Τα ίδια και στη Λισαβώνα όπου ο προϋπολογισµός δεν πείθει και οι πορτογαλικές τράπεζες µπορούν να δανειστούν µόνο από την ΕΚΤ. Τα spreads ανεβαίνουν ξανά και το ερώτηµα είναι αν Ιρλανδία και Πορτογαλία θα τη βγάλουν χωρίς να χρειαστεί πακέτο στήριξης όπως για την Ελλάδα. ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ δεν είναι η µόνη αιτία αναστάτωσης. Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής έγινε συζήτηση για έναν µηχανισµό διάσωσης των αµαρτωλών χωρών της ευρωζώνης που να ενσωµατωθεί µόνιµα στη Συνθήκη της Λισαβώνας. Σε περίπτωση χρεοκοπίας, οι Γερµανοί θέλουν τη χασούρα να µην την επωµιστούν µόνο οι φορολογούµενοι, αλλά να φορτωθούν ένα µέρος της και οι δανειστές των χρεοκοπηµένων χωρών. ∆ηλαδή οι τράπεζες. Οπως είχε σωστά προβλέψει ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ αυτό θα ήταν παράγων αναστάτωσης στην αγορά οµολόγων του Νότου.
ΣΕ ΑΥΤΟ το διεθνές κλίµα έγιναν οι αυτοδιοικητικές εκλογές στη χώρα µας. Το αποτέλεσµα σήµανε λήξη συναγερµού στο εξωτερικό όπου δεν είδαν ποτέ µε καλό µάτι το ενδεχόµενo πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Οχι γιατί αρνήθηκαν την πολιτική λογική που οδήγησε τον Πρωθυπουργό στο να βάλει δίληµµα. Αλλά γιατί οι εκλογές θα σήµαιναν αστάθεια, ενώ στο εξωτερικό θεωρούν – σωστά – ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι η µόνη σοβαρή πολιτική λύση για µια Ελλάδα που χρειάζεται ένταση προσπάθειας στα οικονοµικά.
ΑΠΟ ΤΗΝ άποψη αυτή, δεν είναι τυχαία η «έξοδος» του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στα ΜΜΕ µε δηλώσεις για την Ελλάδα που προαναγγέλλουν πρόσθετα µέτρα λιτότητας και βαθιές µεταρρυθµίσεις για το 2011.
Παραδοσιακά, ο λουξεµβούργιος πρόεδρος του Γιουρογκρούπ – δηλαδή των χωρών της ευρωζώνης – είναι αυτός που βγαίνει πρώτος. Λειτουργεί δηλαδή σαν λαγός. Το ίδιο είχε γίνει και στο πρώτο ECOFIN που είχε πάει πέρσι ο Παπακωνσταντίνου, όταν ο Γιούνκερ δήλωσε απ’ έξω ότι «το παιχνίδι τελείωσε». Οι βολές του Γιούνκερ είναι τροχιοδεικτικές. Επονται συνήθως τα βαρέα γερµανικά άρµατα.
ΟΙ ΞΕΝΟΙ θεωρούν, ήδη από τον πρώτο γύρο, ότι οι εκλογές τελείωσαν. Το Μνηµόνιο όµως συνεχίζεται. Και τις υπόλοιπες δόσεις δεν τις έχουµε πάρει ακόµη. Τα συµπεράσµατα είναι προφανή.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου