29.11.10
Ανοιξε παράθυρο επιμήκυνσης...
Τον δρόμο για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων των χωρών του ευρώ από την Ελλάδα άνοιξε η χθεσινή απόφαση του Εurogroup για την ευρωπαϊκή αρωγή προς την Ιρλανδία.Ειδικότερα, στην απόφαση του Eurogroup συμπεριλήφθηκε αναφορά σύμφωνα με την οποία «το Εurogroup θα εξετάσει τάχιστα τη δυνατότητα ευθυγράμμισης της...
περιόδου αποπληρωμής της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, με αυτή της Ιρλανδίας».
Πρακτικά, η θετική αυτή εξέλιξη σημαίνει ότι η αποπληρωμή των δανείων από τη χώρα μας επεκτείνεται από τα πέντε στα έντεκα χρόνια, δηλαδή τα δάνεια θα πρέπει να έχουν αποπληρωθεί το 2021 από το 2015, που ήταν μέχρι σήμερα η πρόβλεψη. Αναλυτικότερα, με την ισχύουσα συμφωνία, η Ελλάδα διέθετε τρία χρόνια περίοδο χάριτος και δύο χρόνια περίοδο αποπληρωμής τα οποία διαμορφώνονται πλέον σε τέσσερα χρόνια περίοδο χάριτος και επτά χρόνια για την αποπληρωμή.
Πρόκειται για πολιτική συμφωνία η οποία αναμένεται να επικυρωθεί τυπικά τον Ιανουάριο, μόλις διευθετηθούν ορισμένες συνταγματικές ρυθμίσεις της Γερμανίας. Βέβαια, βασική προϋπόθεση είναι η πιστή εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής σύγκλισης χωρίς αποκλίσεις από την Ελλάδα.
Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι με την πολιτική απόφαση για την επιμήκυνση, προβλέπεται ότι το επιτόκιο δανεισμού θα αυξηθεί από το 5,2% που είναι κατά μέσο όρο σήμερα και θα είναι πλέον το ίδιο με αυτό της Ιρλανδίας, δηλαδή περίπου στο 5,8%.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούγκερ στάθηκε ιδιαίτερα στην Ελλάδα και στην ανάγκη εναρμόνισης της αποπληρωμής της βοήθειας των 110 δισ. ευρώ με αυτή της Ιρλανδίας.
Ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν δήλωσε ότι η εναρμόνιση της αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας με αυτό της Ιρλανδίας θα «σκοτώσει οποιαδήποτε αμφιβολία για την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της».
ΠΥΡΕΤΟΣ ΣΤΟ EUROGROUP
Το παρασκήνιο και οι φήμες για το χρέος
Σε επιχείρηση σωτηρίας του ευρώ εξελίχθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς οι φήμες για ταχεία διασπορά της κρίσης χρέους σε όλη την ευρωζώνη έδειχναν να γίνονται ανεξέλεγκτες.
Είναι χαρακτηριστικό πως την ώρα που ο Σαρκοζί διαπραγματευόταν με τη Μέρκελ για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, το μέγαρο των Ηλυσίων αναγκάστηκε να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση ότι η «η Γαλλία δεν απειλείται από την κρίση του ευρώ»!
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο διαβεβαίωσε πως η Ευρώπη έχει τα απαραίτητα μέσα για να αντιμετωπίσει και άλλες κρίσεις μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία. Ωστόσο εξέφρασε την ανησυχία του για το ρεύμα λαϊκισμού στην Ευρώπη («σοβινιστικό» και «ξενοφοβικό» το χαρακτήρισε) κάνοντας έκκληση στους πολιτικούς να υπερασπιστούν τις ευρωπαϊκές αξίες.
«Η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει για να υπερασπιστεί το νόμισμά της», τόνισε και ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Ντιντιέ Ρεϊντέρς. Εξάλλου ο επίτροπος Ολι Ρεν προδίκασε τον γαλλογερμανικό συμβιβασμό για τον μηχανισμό στήριξης, εκτιμώντας ότι πέρα από το πρόβλημα της Ιρλανδίας «πρέπει να δοθεί μια συστημική απάντηση στην κρίση».
Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι ασκήθηκαν πιέσεις να συζητηθεί και το θέμα της ένταξης της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης, αλλά τελικά αυτό δεν συνέβη. Μένει σήμερα να αποδειχτεί αν οι αποφάσεις του Eurogroup και του Ecofin θα «ηρεμήσουν» τις αγορές ή αν θα ανέβουν ακόμη περισσότερο τα spreads δανεισμού της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.
Β. ΔΕΜΙΡΗΣ - Γ. ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ ΕΘΝΟΣ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου