3.11.10

Σύγκλητος ΑΠΘ Ομόφωνα αντίθετη στις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ...


Την ομόφωνη αντίθεσή της στο κείμενο διαβούλευσης του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση εκφράζει η Σύγκλητος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που συνεδρίασε σήμερα, Τετάρτη. Αποφάσισε να συγκροτήσει τέσσερις επιτροπές, οι οποίες θα...
επεξεργαστούν τις προτάσεις των τμημάτων του πανεπιστημίου και θα διαμορφώσουν ένα συνολικό κείμενο προτάσεων για το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η Σύγκλητος του ΑΠΘ «αποδοκιμάζει» το κείμενο διαβούλευσης και θεωρεί ότι «δεν απαντά σε κανένα από τα μεγάλα προβλήματα της Παιδείας τα οποία μάλιστα, επιβαρύνει επικίνδυνα».

Επιπλέον, θεωρεί ότι το κείμενο αυτό, δεν αποτελεί βάση διαλόγου εξαιτίας των αντισυνταγματικών του διατάξεων, όσον αφορά στη διοίκηση και στη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, αλλά επιπλέον γιατί παραβιάζει θεμελιώδεις ακαδημαϊκές αρχές, όπως η αυτοδιοίκηση, ο δημόσιος χαρακτήρας των πανεπιστημίων, η συνοχή των γνωστικών αντικειμένων που συγκροτούν την ακαδημαϊκή μονάδα του τμήματος, η αντικατάσταση των πτυχίων ως οργανωμένων ακαδημαϊκών τίτλων από ιδιότυπους φακέλους προσόντων που δεν αντιστοιχούν σε επαγγελματικά δικαιώματα, καθώς και η υποχρέωση της Πολιτείας να χρηματοδοτεί τα πανεπιστήμια.

«Το ΑΠΘ παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, την πολυετή υποχρηματοδότηση και τις μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, υπηρετεί με ευπρέπεια και προσήλωση την ακαδημαϊκή και κοινωνική αποστολή της παραγωγής και της μετάδοσης της επιστημονικής γνώσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι τέσσερις επιτροπές που θα συγκροτηθούν, θα επεξεργαστούν θέματα διοικητικά, ακαδημαϊκά και προσωπικού, οικονομικής διαχείρισης, έρευνας και ερευνητικής πολιτικής, οι προτάσεις για τα οποία θα κατατεθούν στην επόμενη Σύγκλητο.

«Το κλίμα ήταν ομόφωνα αντίθετο απέναντι στις προτάσεις αυτές. Hταν πολύ έντονες οι αιχμές και οι διαμαρτυρίες των Συγκλητικών», δήλωσε ο πρύτανης κ. Γιάννης Μυλόπουλος, αναφερόμενος στην ομοφωνία της ακαδημαϊκής κοινότητας απέναντι στις προτάσεις του υπουργείου.

Εξάλλου, τις προηγούμενες μέρες, η γενική συνέλευση του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, απέρριψε το κείμενο διαβούλευσης, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη και προσβλητική» την πλαισίωσή του από δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης που παρουσίαζαν τα πανεπιστήμια ως χώρους διαφθοράς, αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας.

«Απαράδεκτο» χαρακτήρισε το κείμενο διαβούλευσης σε ανακοίνωσή της, και η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών ΑΠΘ και Πανεπιστημίου Μακεδονίας, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για διαβούλευση.
BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: