19.11.10
Κοκκινοαίματη...
ΛΩΡΗ ΚΕΖΑ
Πάει, ξεφτιλίστηκε ο θεσμός της βασιλείας. Τα πριγκιπόπουλα παντρεύονται λαϊκές. Δεν λέμε για τους δικούς μας, τους ντεμέκ γαλαζοαίματους, δίχως θρόνο, δίχως υπηκόους. Μιλάμε για το διασημότερο παλάτι, μιλάμε για μια οικογένεια που δημιουργεί παραλήρημα θαυμασμού και υποτέλειας. Οι Αγγλοι στήνονται στην ουρά τρεις και πέντε ώρες για να δουν έναν γάμο, μια κηδεία, μια χρυσή άμαξα να περνά. Η βασίλισσα ήταν το καμάρι τους, με ρίζες που χάνονται στα βάθη των αιώνων. Και έρχεται ο Γουίλιαμ, διάδοχος δεύτερος τη τάξει, να βάλει στην οικογένεια την άσχετη, που δεν έχει ούτε ένα τόσο δα τιτλάκι, που ο πατέρας της δεν είναι καν λόρδος και η γιαγιά της δεν είχε πατήσει το ποδάρι της στις ιπποδρομίες του Ασκοτ. Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ θα παντρευτεί λοιπόν την Κέιτ Μίντλτον, το απλό κορίτσι που όταν στην εφηβεία διάλεγε αφίσες για το υπνοδωμάτιό της είχε βάλει στο κέντρο τη φωτογραφία του πρίγκιπά της.
Θα περίμενε κανείς ότι η επιλογή της Κέιτ θα λειτουργούσε λυτρωτικά για όσους δεν έχουν μερίδιο στη βασιλική αίγλη. Αντιθέτως, εδώ και μία δεκαετία, από τότε που είναι μαζί του, έχει υποστεί κριτική και ειρωνεία με πάτημα αποκλειστικά την καταγωγή της. Στην αρχή την κορόιδευαν οι φίλοι του Γουίλιαμ· μετά, μόλις δημοσιοποιήθηκε η σχέση, ο κακεντρεχής Τύπος ανέμενε το στραβοπάτημα, την αναποδιά. Να ξεθαφτεί ένα βρώμικο σεξουαλικό μυστικό από το βραχύ παρελθόν της (δεν βρήκαν τίποτε, μόνο έναν πρώην σύντροφο), να γίνει το θύμα μιας επιδεικτικής απιστίας (ο πρίγκιπας δεν δίνει δικαιώματα) ή να την αφήσει στα κρύα του λουτρού (πράγματι, χώρισαν για λίγο καιρό αλλά τα ξαναβρήκαν). Το μόνο που είχαν να της προσάψουν είναι ότι δεν είχε κληρονομικό δικαίωμα να ονειρεύεται το στέμμα. Οταν με το καλό γίνει βασίλισσα, θα είναι η πρώτη κοκκινοαίματη του βασιλείου της.
Στη Βρετανία ορισμένοι λατρεύουν να καταπιέζονται από τις κοινωνικές τάξεις. Εργάτες, μεσαία τάξη, αριστοκράτες. Μιλούν με διαφορετικό τρόπο, όχι μόνο στην προφορά αλλά και στο λεξιλόγιο. Φρίττουν από όσα εκστομίζει η πεθερά του Γουίλιαμ. Λέει toilet αντί για bathroom. Αυτό και αν είναι κοινωνικό χάσμα με το νέο σόι.
Ξεφυλλίζοντας τα ταμπλόιντ έχει κανείς την αίσθηση ότι στη Βρετανία δεν έχουν ακούσει όλοι τα νέα της Γαλλικής Επανάστασης. Σχεδόν μοιρολατρικά αποδέχονται ότι ανάλογα με την οικογένεια στην οποία θα γεννηθούν θα γίνει η επιλογή του σχολείου, θα ληφθεί η απόφαση για σπουδές, θα επιλεγεί ο τόπος των διακοπών, το ύφος της κατοικίας. Σε έντυπα δημοσιεύονται τεστ του τύπου «μάθε πού ανήκεις», με ερωτήσεις όπως «τι χαλιά έχεις στο σπίτι σου;», δείχνοντας ότι ο διαχωρισμός υπάρχει ακόμη και στη σημειολογία του ελάχιστου. Η Κέιτ Μίντλτον, όπως λένε εκείνοι που τη ζηλεύουν, εκπαιδεύτηκε να κάνει έναν καλό γάμο. Οι γονείς της την έστειλαν σε ακριβό σχολείο για να μπει στους κύκλους της υψηλής κοινωνίας. Λένε επίσης ότι η μάνα της την έστειλε στο Σεντ Αντριου να σπουδάσει Ιστορία Τέχνης μόλις έμαθε ότι εκεί θα φοιτήσει ο πρίγκιπας.
Οι Αγγλοι είχαν ανάγκη να μισήσουν το νέο κορίτσι που τρύπωσε στη βασιλική οικογένεια. Οσο ήταν ανεπίσημος ο ρόλος της μπορούσαν να στάζουν δηλητήριο. Τώρα έχουν ανάγκη να την αγαπήσουν. Θα δουν το παραμύθι να εκτυλίσσεται σε φυσικό χρόνο. Εκτός αυτού η ρομαντική ιστορία των δύο νέων που αγαπήθηκαν στη Σκωτία φέρνει χρήμα στη χώρα. Ερχονται δισεκατομμύρια στο θησαυροφυλάκιο. Ηδη τα ταξιδιωτικά γραφεία στέλνουν διαφημιστικά, και οι φατσούλες τυπώνονται σε κούπες και μπλουζάκια. Ο μύθος κατασκευάζεται για να πουληθεί.
BHMA.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου