13.11.10

Κρίσιμες ώρες για τη «βοήθεια» στην Ιρλανδία...


Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπράιαν Κόουεν (αριστερά) και ο ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιoς για Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η Ιρλανδία. Αν και επισήμως το Δουβλίνο επισημαίνει ότι δεν έχει ανάγκη τον μηχανισμό στήριξης, πηγές στην Ευρωζώνη τονίζουν ότι η χώρα βρίσκεται σε συνομιλίες για ...
να λάβει έκτακτη χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και είναι πολύ πιθανό να υπαχθεί σε πρόγραμμα βοήθειας.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που δημοσιεύει το πρακτορείο Ρώιτερς και τις οποίες αποδίδει σε αξιωματούχο της Ευρωζώνης: «Οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη και θα χρησιμοποιηθούν χρήματα από τον EFSF. Δεν θα υπάρξουν ούτε haircuts, ούτε αναδιάρθρωση ούτε τίποτα ανάλογο». «Είναι πολύ πιθανόν η Ιρλανδία να μπει σε πρόγραμμα», συμπλήρωσε η ίδια πηγή.

Ωστόσο, άλλοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι διεξάγονται συζητήσεις, αν και δεν ανέφεραν κάτι για το ύψος του δανείου.

«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα υπάρξει haircut, κάτι που θα βοηθήσει να αποκατασταθεί η ηρεμία στις αγορές».

Πάντως, ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε ότι η ιρλανδική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη για την επίλυση των δημοσιονομικών της προβλημάτων.

Στην Ιρλανδία, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μπράιαν Λένιχαν τόνισε ότι το Δουβλίνο έχει εξασφαλίσει τις δανειακές του ανάγκες μέχρι τον Ιούνιο του 2011 και διαθέτει σημαντικά αποθέματα ρευστότητας, κατά συνέπεια δεν έχει νόημα να προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για βοήθεια.

«Η χώρα έχει εξασφαλίσει τις δανειακές της ανάγκες μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου έτους, διαθέτουμε σημαντικά αποθέματα, οπότε αυτή η χώρα δεν είναι σε κατάσταση ή θέση όπου απαιτείται κατά οποιονδήποτε τρόπο να προσφύγει στον μηχανισμό», δήλωσε ο Λένιχαν σε συνέντευξή του στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό RTE.

Ο υπουργός πρόσθεσε: «Γιατί να προσφύγουμε υπό αυτές τις συνθήκες; Δεν μου φαίνεται να έχει κανένα νόημα. Θα έστελνε μήνυμα στις αγορές ότι δεν είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε τα θέματά μας μόνοι μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: