13.11.10
Οταν ο Σγουρός έριξε στο παρκέ τον Κικίλια ...
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
Αντίπαλοι από τα παλιά οι δύο υποψήφιοι...
Ο Γιάννης Σγουρός αγωνίζεται για τον Μίλωνα εναντίον του Εσπέρου τη δεκαετία του 1970. Ο νυν υποψήφιος περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ έγινε µετά πρόεδρος των Πράσινων της Νέας Σµύρνης. Το 1993 ο Μίλωνας έπαιξε στην Α1 και στους δύο αγώνες µε τον Πανιώνιο αντίπαλος ήταν ο...
Βασίλης Κικίλιας
∆εν είναι η πρώτη φορά που ο Γιάννης Σγουρός και ο Βασίλης Κικίλιας έρχονται αντιµέτωποι από αντίπαλα στρατόπεδα. ∆εκαεπτά χρόνια πριν, ο πρώτος ως πρόεδρος αθλητικού οµίλου και ο άλλος ως παίκτης ήταν στις απέναντι οµάδες σε αγώνες που διεξήχθησαν στα παρκέ των κλειστών γηπέδων µπάσκετ της Νέας Σµύρνης.
Ηταν η πρώτη χρονιά του Μίλωνα στην Α1 Κατηγορία από τη δεκαετία του 1970και µετά: τον Σεπτέµβριο του 1993,έπειτα από εκατοντάδεςπαιχνίδια στηνΑ2 και τη Β’ Εθνική, η µικρή οµάδα µπάσκετ από τα νότιαπροάστια άρχισε να παίζει µε τους «µεγάλους» του ελληνικού πρωταθλήµατος. Ο Γιάννης Σγουρός ήταν αισιόδοξος κι αςήταν η Α1κάτι καινούργιο για την οµάδα.Ο πρόεδρος τουΜίλωνα πίστευε ότι στην οµάδα του υπήρχε καλή «µαγιά» και ότι αυτό που χρειαζόταν ήταν να πλαισιωθεί το καλό υλικόαπό έναν - δύο πρωτοκλασάτους ξένους.Και επειδή πάνω από όλα ήταν πρακτικός, όπως λένε άνθρωποι που τον γνωρίζουν χρόνια, αυτό ακριβώς έγινε.
Εκείνα τα χρόνια ο Πανιώνιος φλέρταρε µε την κορυφή. Το 1991 ο Φάνης Χριστοδούλου είχε σηκώσει το Κύπελλο Ελλάδος και ο «ιστορικός» είχε αποδειχθεί ένα από τα καλύτερα φυτώρια καλαθοσφαιριστών. Το1993 ο Κικίλιας ήταν αρχηγός των πρωταθλητών εφήβων του Πανιωνίου και ο προπονητής τον είχε ανεβάσει στην ανδρική οµάδα, µαζί µε δυο - τρεις συνοµηλίκους του. Ο 19χρονος φορ δεν έπαιζε ακόµα στηβασική πεντάδα.«Η µεταγραφή τουΠαναγιώτη Γιαννάκη στους Κυανέρυθρους την ίδια χρονιάκράτησε πολύ καλύτερους παίκτες από αυτόν στον πάγκο», θυµούνται φανατικοί οπαδοί της οµάδας.
Ο Μίλωνας στην Α1. Και ο Μίλωνας είχε κάνει το 1993 µία από τις σπουδαιότερες µεταγραφές στην ιστορία του. Με την πρωτοβουλία του τότε προπονητή Νίκου Παύλου και τη σύµφωνη γνώµη του Γιάννη Σγουρού, οι Πράσινοι της Νέας Σµύρνης είχαν δαπανήσει το υπέρογκο για τα δεδοµένα της οµάδας ποσό των 80.000 δολαρίων ώστε να έρθει στην «οικογένεια» ένα από ταπιο «κακά παιδιά» του ΝΒΑ, ο ΜίτσελΟυίγκινς. Οποια κίνησηέκανε εκείνα ταχρόνια στο σωµατείο του ο νυν υποψήφιοςπεριφερειάρχης, του είχε βγει: ο Πύρρος ∆ήµας είχε φέρει στην άρση βαρώντου Μίλωνατο χρυσό από τους Ολυµπιακούς του 1992· τα επόµενα χρόνια ο Καχιασβίλι έφτιαξε τις βαλίτσες του για να καταλήξει στην οµάδα της Νέας Σµύρνης· η οµάδα του µπάσκετ µόλις είχε ανέβει κατηγορία και κέρδιζε από τα τηλεοπτικά δικαιώµατα για την αναµετάδοση των αγώνων στη Nova.
Ο αγώνας φωτιά. Στον αγώνα µε τον Πανιώνιο που διεξήχθη στο κατάµεστο κλειστό γυµναστήριο του Μίλωνα, τον οποίο πολλοί είχαν παρακολουθήσει όρθιοι από το κυλικείο ή τα σκαλιά ανάµεσα στις κερκίδες, ο Σγουρός δικαιώθηκε για την «πανάκριβη»επιλογή του Ουίγκινς: ό,τι κι αν έκανε µε την µπάλα ο επαγγελµατίας από τηνΑµερική, αυτή κατέληγε στο καλάθι των αντιπάλων.Ωστόσο, παρά τις καλές επιδόσεις του, πουσε πολλά µατς ξεπερνούσαν τους 30 πόντους, οι Πράσινοι Νεοσµυρνιώτες όχι µόνο έχασαν και στα δύο παιχνίδια µε τον Πανιώνιο, αλλά βρέθηκαν ξανά στην Α2. Εκτός από τον Γιαννάκη, στους Κυανέρυθρους τότε έπαιζαν οι Τέρνερ, Στόουκς, Χριστοδούλου, Γάσπαρης, Μποσγανάςκαι άλλοι αστέρεςτης εποχής,που συµµετείχαν στη «διαστηµική οµάδα» του προπονητή Κώστα Μίσσα.
Σε κλίµα φιλικό. «Το κλίµα στους αγώνες Πανιώνιος - Μίλωνας δεν ήταν καθόλου εχθρικό, το αντίθετο θα έλεγα. Μάλλον θα µπορούσε να χαρακτηριστεί πανηγυρικό, ήταν δύο οµάδες χωρίς αντιπαλότητες εκείνα τα χρόνια», αναφέρει ο ∆ηµήτρης Καλογείτονας που παραβρέθηκε στα µατς της σεζόν 1993-1994 στη Νέα Σµύρνη. Βεβαίως,τα πράγµατα δεν ήταν πάντα τόσο φιλικά: στα τέλη της δεκαετίας του 1960, πριν αρχίσει ένα από τα µεγάλα συνοικιακά ντέρµπι, οπαδοί των Κυανέρυθρων είχαν δώσει σε παράγοντα του Μίλωνα µια ανθοδέσµη µε καρότα, αγκινάρες και άλλα ζαρζαβατικά – ενέργεια προσβλητική για τα δεδοµένα της εποχής. Και αργότερα, αρχές της δεκαετίας του 1970 ηνίκη του Πανιωνίου επί του Μίλωνα ήταν τοεφαλτήριο για τηνάνοδο του πρώτου στην Α’ Εθνική.
Με καλή άµυνα. Ο Κικίλιας ήταν ο πρώτος σκόρερ στην εφηβική οµάδα των Κυανέρυθρων, όχι όµως και στην ανδρική. Ο αριστερόχειρας φορ δεν θεωρούνταν παίκτης πρώτης σειράς ανάµεσαστους µεγάλους. «Ο,τι του έλειπε από ταλέντο το αναπλήρωνε παίζοντας καλή άµυνα και µε πολλή προπόνηση», λένε παράγοντες του αθλητικού σωµατείου.
Ο Πανιώνιος. «Ο Κικίλιας είναι γέννηµα - θρέµµα του Πανιωνίου, ξεκίνησε από τα δέκα του και έφτασε µέχρι αρχηγός και των εφηβικών και τηςανδρικής οµάδας. Το 1993 µαζί µε τον Καλαϊτζή, τον Καράγκουτη και τον ∆ρελιώζη ήταν τα αστέρια µας στους νέους. Ο Πανιώνιος ήρθε τρίτος εκείνη τη χρονιά, αλλά από εκείνο το σηµείο και µετά άρχισε να καταρρέει οικονοµικά γιατί δενµπορούσε να συντηρήσει τα πρωτοκλασάτα ονόµατα. Μετά ο Κικίλιας έπαιζε περισσότερο στην οµάδα, αλλά ο Πανιώνιος δεν ήταν ο ίδιος, υπήρχαν οικονοµικά προβλήµατα. Κάποια στιγµή που ο Πανιώνιοςδεν είχε τιςδυνατότητες, ο Βασίλης πήγε στην ΑΕΚ», θυµάται ο Παύλος Κορκίδης. Αυτό που δεν έχουν συγχωρήσει οπαδοί και φίλοι της οµάδας στον Κικίλια είναι η στάση του λίγο µετά τη µεταγραφή του στους Κιτρινόµαυρους. «Το 1993, στον αγώνα µε την ΑΕΚ είχε βάλει το τρίποντο που χάρισε τη νίκη στον Πανιώνιο. Και όταν πήγε στην ΑΕΚ, αναφέρθηκε πως είχε µετανιώσει για εκείνο το τρίποντο», λένε µε πικρία. Αυτό, και τις απαιτήσεις τουσε µια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την οµάδα. «Το 1997είχαµε µπει για τα καλά στην εποχή της οικονοµικής κρίσης και ο Κικίλιας ζητούσε το παράλογο ποσό των 50 εκατοµµυρίων δραχµών για να µείνει στον Πανιώνιο».
Ο Βασίλης Κικίλιας δήλωνε µετανιωµένος για τρίποντο που έβαλε επειδή δεν είχε πληρωθεί
«Είχε γερά πόδια και έπαιζε πολύ καλή άµυνα»
Η άµυνα ήταν κάτι στο οποίο πίστευε ακράδαντα και ο Γιάννης Σγουρός. «Το δόγµα του ήταν ότι “η επιτυχία ξεκινάει από την άµυνα”. Βέβαια, είχε γερά πόδια και µπορούσε να παίξει πολύ καλή άµυνα – κάτι που έκανε µέχρι το 1980, που ήταν στην πρώτη οµάδα του Μίλωνα. Επειτα το δόγµα του εφαρµόστηκε στις προπονήσεις που έκανε. Κάποια στιγµή µάλιστα του έγινε πρόταση να αναλάβει την οµάδα του Πανιωνίου, ήταν όµως ταγµένος, δεν δέχθηκε να µας εγκαταλείψει», θυµάται ο Μιχάλης Ζαλώνης, ο σηµερινός διευθυντής του Μίλωνα που είναι στην οµάδα από τη δεκαετία του 1960. «Αυτό που δεν θα ξεχάσω ποτέ από τον Γιάννη είναι η αγάπη του για την οµάδα», καταλήγει ο κ. Ζαλώνης.
Εκτός από τους παράγοντες του Μίλωνα, και παράγοντες του Πανιωνίου µόνο καλά έχουν να πουν για τον πράσινο υποψήφιο περιφερειάρχη. «Με ό,τι κι αν έχει ασχοληθεί, έχει πετύχει», αναφέρει ο Παύλος Κορκίδης από τον Πανιώνιο.
Τα αισθήµατα είναι αµοιβαία: ο Γιάννης Σγουρός έχει στηρίξει πολύ την κατασκευή του νέου κλειστού γηπέδου των Κυανέρυθρων.
ΝΕΑ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου