20.11.10
Κυριακή 21 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων ...
Συνολικά 1.300.000 θάνατοι σημειώθηκαν από τροχαία το 2009. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αυτός είναι ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους μέσα σε ένα χρόνο, ενώ υπερδιπλάσιος είναι ο αριθμός των βαριά τραυματιών στον πλανήτη μας.
Κανένας πόλεμος, καμιά φυσική καταστροφή, καμιά επιδημία δεν είχε ποτέ αυτά τα αποτελέσματα. Και το χειρότερο είναι πως...
αυτός ο αριθμός θανάτων από τροχαίες συγκρούσεις προβλέπεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια ιδιαίτερα στις φτωχές και υπανάπτυκτες χώρες.
Η Κυριακή 21 Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων. Είναι μια μέρα που ξεκίνησε από τις οργανώσεις θυμάτων από το 1993 και αναγνωρίστηκε από τον ΟΗΕ το 2005. Στην Ελλάδα δεν είναι αναγνωρισμένη επίσημα. Ωστόσο είναι μια μέρα που σε όλες τις μεγάλες πόλεις του κόσμου γίνονται εκδηλώσεις μνήμης γι' αυτούς που χάθηκαν, αλληλεγγύης σ' αυτούς που έχασαν μέλη του σώματός τους ή ικανότητες του, τιμής γι 'αυτούς που αγωνίζονται για να αντιμετωπίσουν αυτό το οργανωμένο έγκλημα που αναπαράγεται στην κυκλοφορία.
Με πρωτοβουλία της FEVR (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Τροχαίων) και φέτος πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις στις περισσότερες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, ενώ ανάλογες οργανώσεις σε όλες τις ηπείρους δραστηριοποιούνται αυτή την ημέρα.
Να σημειωθεί πως τη δεκαετία 2001-2010 η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε σα στόχο την μείωση των θανάτων από τροχαία κατά 50%. Χωρίς κανένα δεσμευτικό μέτρο για τις χώρες-μέλη ήταν φανερό ότι δεν επρόκειτο επί της ουσίας για στόχο αλλά για ευχή.
Η μέση μείωση ήταν 36% με βάση τα στοιχεία που οι ίδιες οι χώρες καταθέτουν. Την προηγούμενη δεκαετία η κατάσταση ήταν εντελώς τραγική. Έτσι τη δεκαετία 1990-1999, ενώ οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες πέτυχαν μείωση των θυμάτων από τα τροχαία κατά 14% έως 45% η Ελλάδα αύξησε το ποσοστό έως και 60%.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες 18 έως 44 ετών. Τα τελευταία 50 χρόνια η Ελλάδα έχει χάσει από τα τροχαία δυστυχήματα μία μεγάλη πόλη, ενώ μετρά τραυματίες τόσους όσος ο πληθυσμός της Θεσσαλονίκης. Από το 1965 μέχρι και το 2008 είχαμε 150.000 νεκρούς και 1,5 εκατ. τραυματίες, ενώ κάθε χρόνο η χώρα έχει 3.650 νεκρούς, περισσότερους από 10.000 παραπληγικούς, 45.000 τραυματίες και περίπου 2.500 μικρά παιδιά συνεχίζουν τη ζωή τους με μόνιμες αναπηρίες από τροχαία.
Καθημερινά χάνουν τη ζωή τους κατά μέσο όρο 10 άνθρωποι, ενώ κάθε μήνα περισσότεροι από 3.600 άνθρωποι τραυματίζονται από τα τροχαία.
Αξιοσημείωτο είναι πως το 82% των τροχαίων ατυχημάτων συμβαίνει μέσα στις πόλεις με ταχύτητα 60 χλμ. την ώρα.
Σημαντικότερο όμως σήμερα είναι το γεγονός ότι Ελλάδα και Ρουμανία είναι οι δυο χώρες με το υψηλότερο αριθμό θανάτων από τροχαία ανά εκατομμύριο κατοίκων. 130 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ανά εκατομμύριο στη χώρα μας, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 69.
Η δε Κρήτη βρίσκεται σε ακόμα πιο τραγική κατάσταση. Με βάση τις αναγωγές αντιστοιχούν στο νησί 210 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων το έτος. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως κατά μέσο όρο στο νησί χάνονται 120 άνθρωποι το χρόνο (600.000 κάτοικοι) και τα τελευταία 10 χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους 1.200 άνθρωποι στους δρόμους της Κρήτης.
Ωστόσο η μόνη γνωστή εκδήλωση ενάντια σε αυτή την κατάσταση και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων γίνεται στην Αθήνα από την πρωτοβουλία «Να Σταματήσουμε τα Τροχαία Εγκλήματα». Είναι μια πρωτοβουλία που συγκροτήθηκε πρόσφατα από οικογένειες που έχουν χάσει ανθρώπους τους στους δρόμους και από πολίτες που δραστηριοποιούνται στο ζήτημα της οδικής ασφάλειας.
Καλεί κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη και ιδιαίτερα τα μέλη των οικογενειών θυμάτων και τα άτομα που η ζωή τους καθορίστηκε από τις συνέπειες μιας σύγκρουσης, τους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου-πεζούς, ποδηλάτες, παιδιά, ηλικιωμένους να παρευρεθούν στη συγκέντρωση που διοργανώνει την Κυριακή 21 Νοεμβρίου στις 11 το πρωί στο Σύνταγμα μπροστά στο Μετρό.
ΜΙΧ. ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ
http://www.anatolh.com
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου