Στον κ. Κ. Καραμανλή εντοπίζει το πρόβλημα ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς που βλέπει ότι κάθε προσπάθειά του για ανάκαμψη του κόμματος τους τελευταίους μήνες εξακολουθεί να προσκρούει στον πρώην πρωθυπουργό. Σε συζητήσεις που είχε κατ΄ ιδίαν με ορισμένα πολιτικά πρόσωπα και παράγοντες της δημόσιας ζωής το τελευταίο διάστημα, σημείωνε ότι...
...ο κ. Καραμανλής αποτελεί ένα σημαντικό εμπόδιο στην επιχείρηση ανασυγκρότησης που έχει ξεκινήσει. Στη Ρηγίλλης επικρατεί νευρικότητα από τη συνεχή ανακίνηση του θέματος για τον ρόλο τον οποίο μπορεί να διαδραματίσει ο κ. Καραμανλής στην παρούσα χρονική περίοδο ή αργότερα, στο πλαίσιο της κατακερματισμένης Κεντροδεξιάς.
Παρά το γεγονός ότι οι συνεργάτες του τέως πρωθυπουργού επιμένουν πως «ο κ. Καραμανλής παραιτήθηκε οικειοθελώς από την προεδρία του κόμματος και δεν διανοήθηκε να πράξει οτιδήποτε θα έβλαπτε την ενότητα της ΝΔ και τη νικηφόρα πορεία υπό τη νέα της ηγεσία», στη Ρηγίλλης υπάρχει καχυποψία. Αυτό φάνηκε και από την κίνηση του κ. Σαμαρά να επαναφέρει τις προηγούμενες ημέρες στη ρητορική του τη φράση «τα βαρίδια του παρελθόντος»- αν και δεν ευνοεί επιθετικές δηλώσεις κατά του τέως πρωθυπουργού από τα στελέχη του. Ο ίδιος αντιλαμβάνεται, με βάση αυτά που έχει εκμυστηρευθεί σε συνομιλητές του, ότι χρειάζεται ακόμη μεγάλη προσπάθεια για να ανακάμψει η ΝΔ. Και αυτό διότι εξακολουθεί να κινείται στο πλαίσιο ενός απαξιωτικού για την ίδια οικονομικού, κοινωνικού και πολιτικού περιβάλλοντος και με νωπές τις μνήμες από την ιστορική συντριβή της 4ης Οκτωβρίου.
Το κλίμα τις τελευταίες ημέρες έγινε και πάλι βαρύ στις σχέσεις των κκ. Σαμαρά και Καραμανλή. Οι σκιές δεν εξαλείφθηκαν και ο κ. Σαμαράς δεν είναι διατεθειμένος να υπερασπίζεται επ΄ άπειρον θέσεις και πρακτικές που καθηλώνουν το κόμμα στις δημοσκοπήσεις. «Ολα καλά, αλλά κουβαλάω ένα βάρος για το οποίο δεν έχω καμία απολύτως ευθύνη και δεν μπορώ να απολογούμαι συνέχεια» λέει συχνά στους στενούς συνεργάτες του, και αυτό αποδείχθηκε και την περασμένη εβδομάδα.
Αν και ο κ. Σαμαράς αισθάνεται ιδιαίτερα ενισχυμένος, ειδικά μετά την εμφάνισή του στη ΔΕΘ, εν τούτοις διαπιστώνει ότι αυτές τις τρεις εβδομάδες το «φάντασμα» του κ. Καραμανλή πλανάται πάνω από τη Ρηγίλλης υπερκαλύπτει κάθε κίνηση και δράση της ΝΔ, αποδυναμώνει και δυσχεραίνει την ανάκαμψή της. Η ενόχληση δεν είναι προσωπική για τον κ. Καραμανλή, αλλά πλέον ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι υπάρχει θέμα με την αναμόχλευση του ονόματος του τέως πρωθυπουργού.
Σε συζητήσεις που είχε τις τελευταίες ημέρες, μετά την παρουσία του στη ΔΕΘ, εκμυστηρεύθηκε σε συνομιλητές του ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον ίδιο παραμένει ο κ. Καραμανλής, καθώς όλα τα υπόλοιπα στελέχη μπορεί ανά πάσα στιγμή, όπως πιστεύει, να τα αντιμετωπίσει. Η στάση του τέως πρωθυπουργού, κυρίως η σιωπή του, αν και έσπασε εν μέρει με την επιστολή στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για το Βατοπαίδι, εξακολουθεί να ενοχλεί. Παράλληλα η δυσφορία του ενισχύεται από το κλίμα που διαμορφώνουν διάφοροι «νοσταλγοί» του «καραμανλισμού».
«Ας το καταλάβουν καλά. Είμαστε στην εποχή Σαμαρά»
Ο χαρακτηρισμός από τον ίδιο τον κ.Σαμαρά ότι ο κ.Καραμανλής είναι «ιστορικό πρόσωπο» και η διευκρίνιση ότι αυτός έχει κλείσει τους λογαριασμούς της παράταξης με το παρελθόν και έχει την ευθύνη να την οδηγήσει στο μέλλον αποτελούν χαρακτηριστικό στοιχείο για το πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα ο πρόεδρος της ΝΔ.Είναι σαφές,όπως λένε τακτικοί συνομιλητές του,ότι έχει αποφασίσει να διαχωρίσει πλήρως τις επιλογές του από αυτές του προκατόχου του και να δείξει πως όσα συνέβησαν ως τον Οκτώβριο του 2009 αποτελούν ιστορία του κόμματος.«Ας το καταλάβουν ορισμένοι εντός και εκτός ΝΔ.Η πόρτα στο παρελθόν έκλεισε οριστικά.Είμαστε στην εποχή Σαμαρά.Ας συμβιβαστούν με την πραγματικότητα» σημειώνουν μέλη της «προεδρικής φρουράς».Ωστόσο,για κάποιους πρώην υπουργούς,για να περάσει ο κ.Σαμαράς στη δική του εποχή,οφείλει να ξεπεράσει τον κάβο της Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία,την οποία εκτός απροόπτου θα προχωρήσει η κυβέρνηση.
Και αυτό διότι μέσα από αυτήν θα ανοίξει ξανά μια συζήτηση για τη διακυβέρνηση Καραμανλή και ο κ.Σαμαράς θα κληθεί να απολογείται για εκείνη την εποχή.
Α. Ραβανός-ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου