Εξαιρετικά σύνθετη, διμέτωπη, στρατηγική προσπαθεί να καταστρώσει το ΠαΣοΚ στην Περιφέρεια Αττικής, όπου τα μέχρι στιγμής υπάρχοντα δημοσκοπικά στοιχεία παρουσιάζουν σημαντική εμπλοκή για τις εκλογικές φιλοδοξίες της κυβέρνησης και του υποψήφιου περιφερειάρχη κ. Ι. Σγουρού.
Η εμπλοκή εμφανίζεται στο...
...πρόσωπο του κ. Ι. Δημαρά, τέως βουλευτή του ΠαΣοΚ, ο οποίος κατέρχεται ως ανεξάρτητος υποψήφιος και προξενεί αισθητό προβληματισμό στην Ιπποκράτους και στο Μέγαρο Μαξίμου, αφενός επειδή στις μετρήσεις εμφανίζει την τάση να απορροφά μεγάλο τμήμα ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ και αφετέρου επειδή εξασθενεί σε μεγάλο βαθμό την υποψηφιότητα του... κ. Β. Κικίλια, ο οποίος υποστηρίζεται από τη ΝΔ. Εμμέσως πλην σαφώς, με τις δηλώσεις και τις αναλύσεις τους, κομματικά στελέχη του ΠαΣοΚ και μέλη της κυβέρνησης εμφανίζονται να «προτιμούν» το ενδεχόμενο να δοθεί μάχη μεταξύ Σγουρού- Κικίλια στον δεύτερο γύρο, παρά να είναι ο κ. Δημαράς αντίπαλος του σημερινού νομάρχη Αθηνών, του οποίου η υποψηφιότητα πέρασε από «σαράντα κύματα» ώσπου να εγκριθεί από τα αρμόδια κομματικά όργανα.
Η μεγάλη ανησυχία του ΠαΣοΚ είναι μία και την παραδέχονται πολλοί βουλευτές και κάποιοι συνομιλητές του Πρωθυπουργού: το ενδεχόμενο να βρεθεί δεύτερος ο κ. Δημαράς στην κάλπη της πρώτης Κυριακής, με ορατό τον κίνδυνο (για την κυβέρνηση) να συσπειρωθούν γύρω από αυτόν οι ψηφοφόροι από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, οι οποίοι θα θελήσουν να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους προς την κυβερνητική πολιτική στον δεύτερο γύρο.
Επίκληση στα...
ανακλαστικά της ΝΔ
Κομματικά στελέχη του ΠαΣοΚ εκφράζουν την (αναπάντεχη) ελπίδα, όσο και αν η κομματική ηγεσία και ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου κ. Μ. Καρχιμάκης δεν επιθυμούν να κάνουν προβλέψεις και να σχολιάσουν τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων, να λειτουργήσουν τα κομματικά ανακλαστικά για όλα τα κόμματα και κυρίως για τη ΝΔ. Χαρακτηριστικές είναι οι εκτιμήσεις κορυφαίου κομματικού στελέχους της Ιπποκράτους, που τις προηγούμενες ημέρες σημείωνε: «Δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρξουν κομματικές ταυτίσεις και να μη λειτουργήσουν κομματικά ανακλαστικά. Μην ξεχνάμε ότι δίπλα στον Κικίλια θα βρίσκεται ο Ι. Μανώλης, ο οποίος φέρει βαριά κομματική σφραγίδα». Οπως διατυπώνεται, η εκτίμηση αυτή είναι φανερό ότι συνιστά ελπίδα και την ίδια στιγμή εκφράζει ανησυχία προ του ενδεχομένου να κατακρημνιστεί η ΝΔ στην Περιφέρεια της Αττικής. Συνοδεύεται, δε, και από μιαν ακόμη εκτίμηση: «Οσο και αν οι νεοδημοκράτες αισθάνονται ταπεινωμένοι από τον Καραμανλή δεν θα αδειάσουν και τον Σαμαρά, γιατί τότε θα πρέπει να αρχίσουν να ψάχνουν για... κόμμα». Στο ίδιο πλαίσιο ενδιαφέρον παρουσιάζει και μιαν ακόμη «ευχή» στελεχών του ΠαΣοΚ: ότι η υποψηφιότητα Δημαρά θα απορροφήσει περισσότερο τις διαρροές ψηφοφόρων της Αριστεράς, παρά της ΝΔ και του ιδίου του ΠαΣοΚ (σε περίπτωση που λειτουργήσει και ως μαζικό άλλοθι για όσους πρόσκεινται, π.χ., στην πτέρυγα της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» του κ. Γ. Παναγιωτακόπουλου).
Από αντάρτης, μικρός πρωθυπουργός;
Σε κυβερνητικό επίπεδο έχει ήδη καταστεί μια πρώτη επεξεργασία των δεδομένων και αναζητείται τακτική για τον επικοινωνιακό χειρισμό όλων των ενδεχόμενων αποτελεσμάτων. Για την περίπτωση που ο κ. Δημαράς, με το «αντιμνημονιακό» του προφίλ, διεκδικήσει και κερδίσει την περιφέρεια στον δεύτερο γύρο, το σχόλιο που έκανε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος προ ημερών ήταν: «Αν συμβεί αυτό, θα έχουμε πρόβλημα εμείςπου στο κάτω κάτω θα μπορούμε να πούμε ότι εισπράττουμε και μιαν εύλογη δυσαρέσκεια ή ο Σαμαράς που θα πρέπει να απολογηθεί και για την επιλογή προσώπου και για την αντιμνημονιακή στρατηγική;». Αναπάντητο πάντως παραμένει το ερώτημα για το πώς θα αντιμετωπίσει επικοινωνιακά η κυβέρνηση ενδεχόμενη νίκη του κ. Δημαρά, που θα σημάνει ότι ένας «αντάρτης» θα αναγορευτεί σε «μικρό πρωθυπουργό», σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό του κ. Θ. Πάγκαλου για τον περιφερειάρχη Αττικής.
Με αυτό το σκεπτικό πάντως και με δεδομένο ότι ο κ. Δημαράς αναμένεται θα διαμορφώσει την επικοινωνιακή στρατηγική του γύρω και από την απόφασή του να μην ψηφίσει υπέρ του μνημονίου στη Βουλή, το ΠαΣοΚ θα αναπροσαρμόσει τη στρατηγική του: παρά το γεγονός ότι στις προαναφερθείσες μετρήσεις μόλις 22% των πολιτών εμφανίζεται να απαντά ότι θα ψηφίσει με σκοπό να αποδοκιμάσει την κυβέρνηση και το 60% απαντά ότι θα ψηφίσει με αυτοδιοικητικά κριτήρια, ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του υποστηρικτικού μηχανισμού του κ. Σγουρού θα είναι η επιχειρηματολογία περί αναγκαιότητας του μνημονίου.
Ολη η «ομάδα» στο γήπεδο της Αττικής
Στις συσκέψεις και στις συζητήσεις που διεξάγονται καθημερινώς στην Ιπποκράτους έχει αποφασιστεί σύμφωνα με πληροφορίες η επιστράτευση ολόκληρου του κομματικού δυναμικού και μεγάλου μέρους υπουργών καθώς και η κινητοποίηση όλων των βουλευτών που εκλέγονται στην Α΄ και Β΄ Περιφέρεια Αθηνών καθώς και στην Περιφέρεια Αττικής,προκειμένου να στηριχθεί μαζικά η υποψηφιότητα Σγουρού και να υπογραμμιστεί ο πολιτικός χαρακτήρας των εκλογών.Οι «χρεώσεις» περιοχών θα γίνουν εντός των αμέσως προσεχών ημερών,ενώ η κριτική που έχει ασκηθεί εστιάζεται και στο γεγονός ότι καθυστέρησε πολύ η κατάρτιση του ψηφοδελτίου και η πλήρωση των θέσεων υποψηφίων αντιπεριφερειαρχών που θα πλαισιώσουν τον κ. Σγουρό.Αξιοσημείωτο δε είναι ότι στη σύνθεση του ψηφοδελτίου δεν είχε τον αναμενόμενο λόγο ο υποψήφιος περιφερειάρχης,αλλά κατά κύριο λόγο ο κομματικός μηχανισμός του ΠαΣοΚ.
Από το μπάσκετ στη δημοσιογραφία και στην πολιτική
Ο κ. Γιάννης Δημαράς δεν έγινε γνωστός ως δημοσιογράφος ή ως πολιτικός, αλλά πρώτα απ΄ όλα ως καλαθοσφαιριστής. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1965 από τον Αμύντα, με τον οποίο κατέκτησε επτά πρωταθλήματα μικρότερων κατηγοριών, και στη συνέχεια αγωνίστηκε από το 1969 ως το 1973 στον Παναθηναϊκό με τον οποίο κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα Ελλάδος.
Την περίοδο 1969-70 εργάστηκε και ως προπονητής του Αθηναϊκού.
Στη συνέχεια εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά. Εγινε γνωστός όμως από τις εκπομπές του στην τηλεόραση και ιδίως από τους «Ρεπόρτερς» που παρουσίαζε με τους κκ. Γ. Λιάνη και Κ. Χαρδαβέλλα και ακολούθησε η εκπομπή «Τρεις στον αέρα». Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΔΗΚΚΙ, με το οποίο εξελέγη βουλευτής το 1996, αλλά αποχώρησε το 2003 για να επανενταχθεί στο ΠαΣοΚ με το οποίο εκλέγεται βουλευτής από το 2004. Το 2002 έθεσε υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος στον Δήμο Αθηναίων καταγράφοντας ένα ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό (11,10% απέναντι στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και στον κ. Χρ. Παπουτσή ).
Στις 6 Μαΐου 2010 ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου τον διέγραψε μαζί με την κυρία Σοφία Σακοράφα και τον κ. Β. Οικονόμου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος επειδή αρνήθηκε να υπερψηφίσει το σχετικό σχέδιο νόμου για τον μηχανισμό στήριξης από ΕΕ και ΔΝΤ ψηφίζοντας «παρών».
Την ίδια στάση κράτησε και στην ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, παρ΄ ότι βολιδοσκοπήθηκε από το ΠαΣοΚ για να το υπερψηφίσει δημιουργώντας τις συνθήκες επιστροφής του.
Πριν από έναν μήνα ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, ενώ την περασμένη εβδομάδα παρουσίασε ως αντιπεριφερειάρχη του τον πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ κ. Χρ. Κουρούση, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την κυρία Μπακογιάννη.
Αγγ. Κωβαίος-BHMA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου