29.10.10

Συνθήκη της Λισαβόνας Στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου η τελική έγκριση της περιορισμένης τροποποίησής της ...


«Πράσινο φως» για περιορισμένες αλλαγές στη Συνθήκη της Λισαβόνας, προκειμένου να υπάρχει ένα μόνιμο σύστημα διαχείρισης κρίσεων, καθώς και αυστηρότερες κυρώσεις εις βάρος των κρατών που δεν ελέγχουν τα ελλείμματα και το χρέος τους -όχι όμως και στέρηση ψήφου, όπως ζητούσε η Γερμανία- έδωσαν οι ευρωπαίοι ηγέτες της ΕΕ.

Οι «27» εξουσιοδότησαν τον πρόεδρο της ΕΕ κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι να καταρτίσει το κείμενο των αλλαγών στη Συνθήκη, κάτι που θα γίνει σε συνεργασία με την Κομισιόν. Η τροποποίηση της Συνθήκης αναμένεται να λάβει την τελική έγκριση στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, ενώ βασικό στόχο αποτελεί η αποφυγή δημοψηφισμάτων, μια χρονοβόρα διαδικασία που είχε ακολουθηθεί από πολλές χώρες για την υιοθέτηση της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης αποφασίστηκε σε αντικατάσταση του προσωρινού που συστάθηκε για τη διάσωση της Ελλάδας και ο οποίος λήγει το 2013.

Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων που έχει στη διάθεσή του το Reuters, οι αλλαγές θα είναι περιορισμένες και δεν πρόκειται να αλλάξει ο ισχύων κανόνας που ορίζει ότι οι χώρες της ΕΕ δεν μπορούν να αναλάβουν η μία το χρέος της άλλης.

Επίσης, στο προσχέδιο συμπερασμάτων οι «27» χαιρετίζουν την συμμετοχή της Κομισιόν στην προετοιμασία του μόνιμου μηχανισμού. Μεταξύ άλλων, ο μόνιμος μηχανισμός προβλέπει τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών και του ΔΝΤ, καθώς και την παροχή δανείων σε χώρες που αιτούνται βοήθειας υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις.

Σημεία συμφωνίας

Δημιουργία μόνιμου μηχανισμού διαχείρισης των κρίσεων:

Οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ συμφωνούν ως προς την ανάγκη σύστασης μόνιμου μηχανισμού κρίσης για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ.

Ο μηχανισμός θα αντικαταστήσει το ταμείο υποστήριξης της ευρωζώνης που συστάθηκε την άνοιξη, έπειτα από την ελληνική κρίση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβει σε στενή συνεργασία με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι την προπαρασκευαστική εργασία για τη γενική διευθέτηση του μελλοντικού μηχανισμού.

Ειδικότερα, θα πρέπει να επεξεργασθεί τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα στον μηχανισμό. Οι τράπεζες οι οποίες δανείζουν χρήματα στις κυβερνήσεις μπορούν να κληθούν να συμμετάσχουν στο εγχείρημα. θα εξετασθεί επίσης ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο μπορεί να επεμβαίνει με τη μορφή δανείων.

Οι χώρες που θα προσφεύγουν στον μηχανισμό αυτόν θα πρέπει να πληρούν πολύ αυστηρά κριτήρια.

Περιορισμένη τροποποίηση της Συνθήκης της Ένωσης:

Με στόχο τη σύσταση του μηχανισμού κρίσης, οι ηγέτες της ΕΕ «καλούν τον πρόεδρο» της ΕΕ να ηγηθεί διαπραγματεύσεων με τα κράτη ως προς την περιορισμένη τροποποίηση της Συνθήκης.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν και πάλι το θέμα τον Δεκέμβριο «ώστε να λάβουν την τελική απόφαση» για την «περιορισμένη» τροποποίηση της Συνθήκης, ώστε όλες οι μετατροπές να έχουν επικυρωθεί μέχρι τα μέσα του 2013, οπότε και εκπνέει η ισχύς του Ταμείου Υποστήριξης.

Η τροποποίηση της Συνθήκης μπορεί να γίνει μέσω μιας «απλοποιημένης διαδικασίας», που θα επιτρέψει τη γρήγορη εξέλιξή της και θα δώσει τη δυνατότητα να αποφευχθούν τα δημοψηφίσματα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επικύρωσης.

Αφαίρεση δικαιώματος ψήφου

Η εξέταση της ρήτρας αυτής, η οποία υποστηρίζεται από τη Γερμανία, αναβάλλεται. Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι «θα εξετάσει αργότερα το θέμα πιθανής προσωρινής αφαίρεσης του δικαιώματος ψήφου στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών συμβουλίων για τις χώρες της ευρωζώνης που επιδεικνύουν υπερβολική δημοσιονομική χαλαρότητα». Αυτή η επιλογή δεν θα αντιμετωπίζεται παρά «σε περίπτωση διαρκούς απειλής της σταθερότητας στο σύνολο της ευρωζώνης».

Δεδομένων των αντιρρήσεων μεγάλου αριθμού ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στην ιδέα αυτή, δεν είναι πολύ πιθανή η θέσπιση των πολιτικών αυτών κυρώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δέχθηκαν με απροθυμία να ξεκινήσουν την επιχείρηση τροποποίησης της Συνθήκης της Λισαβόνας, πριν ακόμη στεγνώσει η μελάνη των υπογραφών επικύρωσής της, μόλις έναν χρόνο μετά την έναρξη της ισχύος της και έπειτα από την εξαιρετικά δύσκολη έγκρισή της από τη Ιρλανδία και την Τσεχική Δημοκρατία.

BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: