9.10.10

Αυστηρότερα όρια στους τραπεζίτες...


Περιορισμοί στις αμοιβές τους...
Αυστηρότατους περιορισμούς στις αμοιβές των στελεχών του τραπεζικού τομέα προωθούν οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τις ενστάσεις του Λονδίνου, που ανησυχεί ότι το νέο καθεστώς θα καταστήσει την ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά λιγότερο ανταγωνιστική.

Η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας (CEBS), που αποτελείται από... εκπροσώπους ρυθμιστικών αρχών των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ακολούθησε στο ζήτημα την αυστηρή γραμμή του Ευρωκοινοβουλίου.

Βάσει των προτάσεών της οι προκαταβολές των επιμισθίων σε μετρητά δεν θα υπερβαίνουν το 30% του συνολικού ύψους ή το 20% σε περίπτωση, που το μπόνους είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Ένα ποσοστό μεταξύ 40% και 60% του μπόνους θα πρέπει να καταβάλλεται μετά την παρέλευση τουλάχιστον τριετίας. Προτείνεται ακόμη να επιβληθεί μία μάξιμουμ αναλογία ανάμεσα στους μισθούς και τα μπόνους. Τις τελικές αποφάσεις για την αναλογία θα λάβουν οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές.

Οι νέοι κανονισμοί, εφόσον εγκριθούν, θα ισχύουν για τις διεθνείς δραστηριότητες των τραπεζών, που έχουν την έδρα τους στην Ε.Ε., καθώς και για τις θυγατρικές ευρωπαϊκών τραπεζών εκτός Ένωσης.

Το Λονδίνο, αλλά και φορείς του χρηματοπιστωτικού συστήματος, προειδοποιούν ότι το "τσεκούρι" στα μπόνους θα προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις αμερικανικές και ασιατικές τράπεζες, που θα μπορούν πλέον να προσελκύουν τα ικανότερα στελέχη. Η βρετανική αρχή εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα, FSA, προτείνει το όριο στην προκαταβολή των μπόνους να διαμορφωθεί στο 50%.

ΗΠΑ: Νέοι κανόνες από τον FDIC

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού την ίδια ώρα ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) ετοιμάζεται να παρουσιάσει τις προτάσεις του για αλλαγές στο καθεστώς, που διέπει τη διάλυση μεγάλων χρηματοοικονομικών οργανισμών. Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal οι πιστωτές των μεγάλων χρηματοοικονομικών οργανισμών, εξαιρουμένων των παραδοσιακών τραπεζών, θα πρέπει να είναι στο εξής προετοιμασμένοι για ζημίες σε περίπτωση χρεοκοπίας.

Οι προτάσεις αυτές εντάσσονται στην ευρύτερη προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης θα βάλει τέλος στην αντίληψη ότι ορισμένες επιχειρήσεις της Wall Street είναι «υπερβολικά μεγάλες για να επιτραπεί η κατάρρευσή τους».

Παράλληλα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο FDIC έχει δώσει το πράσινο φως για περισσότερες από 50 αγωγές κατά στελεχών περιφερειακών τραπεζών, που κατέρρευσαν.

Στόχος του είναι να ανακτήσει 1 δισ. δολάρια για την αποκατάσταση ζημιών, που έχει υποστεί. Ο Οργανισμός έχει βάλει λουκέτο συνολικά σε 294 τράπεζες από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008.
Naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: