18.10.10
Μεταλλαγμένα: Επικίνδυνη στροφή σε ολισθηρό οδόστρωμα…
Επικίνδυνη στροφή σε ολισθηρό οδόστρωμα χαρακτηρίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στα Συμβούλια Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα των μεταλλαγμένων. Η σχετική πρόταση της Κομισιόν ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για τις εγκρίσεις νέων μεταλλαγμένων ποικιλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δίνοντας παράλληλα υπό...
όρους στις εθνικές κυβερνήσεις τη δυνατότητα να αποφασίζουν αν οι ποικιλίες αυτές θα καλλιεργηθούν στο έδαφός τους.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών η υπουργός κ. Μπιρμπίλη «επικρότησε την ανάγκη για ένα τέτοιο κανονισμό, αναφέροντας τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα (μικρός κλήρος, κίνδυνος επιμόλυνσης, κ.λπ.)». Με άλλα λόγια, μετά τον κύριο Σκανδαλίδη ως υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, έρχεται και η κ. Μπιρμπίλη να ταχθεί υπέρ της ουσιαστικής διευκόλυνσης της καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Το πρόσχημα της κυβέρνησης ότι δήθεν η ρύθμιση αυτή θα λειτουργήσει υπέρ της απαγόρευσης των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη καταρρίπτεται, διότι:
* Με τον προτεινόμενο κανονισμό καταργείται στην πράξη η Κοινή Αγροτική Πολιτική, καθώς δίνεται η δυνατότητα στα κράτη-μέλη να επιτρέπουν κατά το δοκούν την καλλιέργεια μεταλλαγμένων στα εδάφη τους.
* Με δεδομένη την ελεύθερη διακίνηση αγαθών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμη και οι χώρες που επιθυμούν την πλήρη απαγόρευση της καλλιέργειας μεταλλαγμένων στην επικράτειά τους, θα είναι αδύνατο να απαγορεύσουν την εισαγωγή τους από κράτη-μέλη με διαφορετική αγροτική πολιτική.
* Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου θα μπορέσει με ευκολία να επιβάλει την εισαγωγή μεταλλαγμένων από τρίτες χώρες, όπως οι Η.Π.Α., σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος επιλέξει να αντισταθεί στα συμφέροντα των εταιριών που προωθούν γενετικά τροποποιημένους σπόρους και προϊόντα.
Τα όποια αδιέξοδα αντιμετωπίζονται με την καθιέρωση αυστηρότερων κριτηρίων αξιολόγησης από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και την εμπλοκή του κοινού στη διαβούλευση από πιο πρώιμο στάδιο, και αφετέρου με αναγνώριση της δυνατότητας να λαμβάνονται υπόψη οι γεωγραφικές και περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες των κρατών μελών με ιδιαίτερη έμφαση στα ευαίσθητα οικοσυστήματα, καθώς και οι κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις από την καλλιέργεια ΓΤΟ.
Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Ελεάννα Ιωαννίδου:
«Αν ανοίξουμε τις πόρτες για τα μεταλλαγμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ούτε η Ελλάδα θα είναι πλέον ασφαλής. Η Ευρώπη οφείλει όχι μόνο να εμμείνει στην απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της 5ης Δεκεμβρίου 2008, που έθεσε αυστηρούς όρους για τα γενετικά τροποποιημένα, αλλά και να την ενισχύσει με την αλλαγή του τρόπου αξιολόγησης του κινδύνου από την EFSA. Τουλάχιστον μέχρι τότε, απαραίτητο είναι ένα ευρωπαϊκό μορατόριουμ στην καλλιέργεια και σε όλες τις νέες εγκρίσεις ποικιλιών. Για τη στάση της κυβέρνησης παραμένει το ερώτημα κατά πόσο οφείλεται σε αδυναμία αξιολόγησης των κινδύνων ή σε πολιτική απόφαση να επιτρέψει την είσοδο των μεταλλαγμένων από το παράθυρο».
.ecogreens-gr.org/
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου