Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Συγκινητικές στιγμές στην Αγία Ειρήνη, καθώς ο Παΐσιος αποχαιρέτισε τον κόσμο στη Θεία Λειτουργία.
Μέσα σε...
κλίμα συγκίνησης, ο ηγούμενος της Μονής Χρυσοβαλάντου κ. Παϊσιος αποχαιρέτησε χθες μετά τη Θεία Λειτουργία τους πιστούς που τον ακολουθούν εδώ και αρκετές δεκαετίες, καλώντας το πολυπληθές εκκλησίασμα που κατέκλυσε την Αγία Ειρήνη να μην εγκαταλείψουν αυτό το έργο για το οποίο ο ίδιος ματώθηκε.
«Φεύγω, αλλά η καρδιά μου, η ψυχή μου και η σκέψη μου είναι εδώ», είπε ο Μητροπολίτης Τυάνων Παϊσιος, με φωνή που πολλές φορές ράγισε από τη συγκίνηση. Ο κ. Παϊσιος αναχωρεί την Τετάρτη και στις 2 Νοεμβρίου θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, μετά από πρόσκληση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και της Συνόδου, η οποία θα εξετάσει την επιστολή παραίτησης που έχει στείλει ο ηγούμενος.
Το κήρυγμα του κ. Παϊσιου αρκετές φορές διακόπηκε από συγκινητικές παρεμβάσεις μελών του εκκλησιάσματος, που τον καλούσαν να παραμείνει, ενώ παράλληλα τόνιζαν πως ο Πατριάρχης θα εισακούσει το αίτημα των χιλιάδων πιστών που υπέγραψαν επιστολές συμπαράστασης προς τον Μητροπολίτη Παϊσιο, οι οποίες ζητούν από τον κ.κ. Βαρθολομαίο να μην κάνει δεκτή την παραίτηση και να τον αφήσει να συνεχίσει το έργο του στη Χρυσοβαλλάντου.
Στην επιστολή παραίτησης της 5ης Οκτωβρίου, ο κ. Παϊσιος εξηγεί ότι έφτασε στην ενέργεια αυτή από την συνέντευξη του βοηθού ηγουμένου, Επισκόπου Βικεντίου, που τον επέκρινε.
«Τον Χριστό τον έδιωξε η αχαριστία. Ισως και τον Μητροπολίτη Παϊσιο τον διώχνει από την Αμερική και πάλι η αχαριστία», είπε μετά το κήρυγμα της 6ης Κυριακής του Λουκά, όπου διαβάστηκε η παραβολή του Χριστού στη χώρα των Γαδαρηνών.
«Όπως όλα έχουν αρχή και τέλος, έτσι κι η δική μου προσφορά και διακονία που ξεκίνησε πριν 40 χρόνια, ήλθε η μέρα να πει το δι’ ευχών», είπε ο κ. Παϊσιος, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, που αγκάλισε τον ίδιο και τη Μονή τους έφερε ως τέκνα Θεού στη Μητέρα Εκκλησία.
«Θα μείνω πιστός μέχρι θανάτου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο,τι αυτό εντέλλεται, οφείλω να τηρώ με ευλάβεια και σεβασμό», συμπλήρωσε. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν επέτρεψε οι εκδηλώσεις αγάπης του κόσμου να μετατραπούν σε διαδηλώσεις με πλακάτ και πανό. Παράλληλα είπε πως καθώς πηγαίνει να εναποθέσει την παραίτησή του στα πόδια του Οικουμενικού Πατριάρχη, η όποια απόφαση ληφθεί θα πρέπει να είναι σεβαστή, αφού έχει ληφθεί με τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος.
«Οποιον κι αν στείλει το Πατριαρχείο να τον σεβασθείτε κι αν σας στείλει κι αυτόν ακόμα που με πρόδωσε και με σταύρωσε διότι αυτός θα είναι ο πατέρας σας».
«Πήρα χαρτί για να γράψω τα λόγια που θα σας έλεγα, αλλά το χαρτί γέμισε με το αίμα της καρδιάς μου…. Εκτός από αντί, κι ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ομογένεια που με δέχθηκε με ανοιχτές αγκάλες από το 1971. Και στο Θεό γιατί το έργο μας απέδωσε καρπούς …. Ευχαριστώ όσους με πίκραναν, όσους με σταύρωσαν, όσους μου έπλεξαν ακάνθινο στεφάνι», είπε, χωρίς σε καμία περίπτωση να αναφέρει στο κήρυγμα το όνομα του επισκόπου Βικεντίου.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΘΕΟΛΗΠΤΟΥ
Τόσο ο κ. Παϊσιος, όσο κι ο επίσκοπος Βικέντιος, παραχώρησαν την Παρασκευή και το Σάββατο συνεντεύξεις στο Εθνικό Ελληνικό Κανάλι του Δημήτρη Καστανά, δίδοντας τις δικές τους εξηγήσεις για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε. Ένα περιστατικό, ωστόσο, που δημιουργήθηκε την Πέμπτη, αποδεικνύει την εμπλοκή στην υπόθεση του Μητροπολίτη Ικονίου Θεόληπτου, ο οποίος κατέχει εκ μέρους του Πατριαρχείου την προεδρία της του οργανισμού της Χρυσοβαλάντου. Όπως μας είπε ο Δημήτρης Καστανάς, δέχθηκε τηλεφώνημα από τον μητροπολίτη Παϊσιου που του ζητούσε να μην κάνει – ως συνήθως – την τηλεοπτική εκπομπή ο επίσκοπος Βικέντιος, αλλά θα του έστελνε ο ίδιος μαγνητοσκοπημένο πρόγραμμα. Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Καστανάς δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Μητροπολίτη Θεόληπτο, που του ζητούσε να αγνοήσει την εντολή του Παϊσιου, ο οποίος είναι «υπηρεσιακός ηγούμενος». Μάλιστα του υπενθύμισε ότι αυτός είναι ο πρόεδρος της Μονής.
Ο κ. Καστανάς του ζήτησε γραπτώς τα όσα του είπε κι ο μητροπολίτης του υποσχέθηκε θα το έπραττε την Παρασκευή, γιατί απουσίαζε στην Ελλάδα.
Τελικά το φαξ έφτασε το Σάββατο. Στο κείμενο – που ευγενώς μας παραχώρησε ο κ. Καστανάς – δεν υπάρχει πουθενά ο τίτλος του «προέδρου» για το Μητροπολίτη, ούτε αναφορά περί «υπηρεσιακού ηγουμένου». Αντί τούτων, ο κ. Θεόληπτος – που τον Ιανουάριο είχε δημόσια απευθύνει αήθεις επικρίσεις σε βάρος του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, προκαλώντας την αντίδραση της εκτελεστικής επιτροπής του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, που ζήτησε από τον Πατριάρχη να τον εγκαλέσει – κάνει αναφορά σε «ταπεινές σκέψεις του».
«Ο κατά πάντα αγαπητός και σεβαστός άγιος Τυάνων κ. Παϊσιος, τον τελευταίο καιρό ευρισκόμενος υπό την πίεσιν της παραιτήσεώς του, διά την οποίαν ο ίδιος είναι υπεύθυνος και ουδείς άλλος, διότι δεν του την εζήτησεν ούτε και τον επίεσεν κανείς, ενεργεί κατά τρόπον παράξενον και δημιουργεί προβλήματα, τόσον εις τον εαυτόν του όσον και εις την Εκκλησίαν σκανδαλίζοντας τους πιστούς της».
Η εφημερίδα μας έθεσε την επιστολήν υπόψη συνεργάτη του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος μας είπε ότι οι απόψεις είναι αποκλειστικά του κ. Θεόληπτου κι όχι του κ. Βαρθολομαίου, ή της συνόδου, που θα εξετάσει την υπόθεση στις 2 Νοεμβρίου. Σε σχέση με τα περί υπηρεσιακού ηγουμένου, είπε πως μέχρι να αποφανθεί η σύνοδος, ο Μητροπολίτης Παϊσιος είναι ο ηγούμενος της Χρυσοβαλάντου.
Ιεράρχης του Πατριαρχείου μας είπε ότι η επιστολή Θεολήπτου δείχνει ακριβώς το πώς προκλήθηκε η κρίση στην Χρυσοβαλάντου.
«Είναι γνωστά για πολλά χρόνια τα προβλήματα στις σχέσεις Παϊσίου – Βικεντίου. Όμως, το ότι ο ένας ήταν ηγούμενος κι ο άλλος βοηθός, κρατούσε τα πράγματα ισορροπημένα. Η εμπλοκή του Θεολήπτου υπέρ του Βικεντίου, από τις αρχές του 2010 άλλαξε το ισοζύγιο και υποχρέωσε τον Παϊσιο στην δραματική πράξη της παραιτήσεως, για να δοθεί οριστικά λύση στο πρόβλημα».
Μητροπολίτης της Αμερικής μας είπε πως ο Πατριάρχης κι η σύνοδος θα επιχειρήσουν να συμβιβάσουν τα πράγματα. Αν δεν καταστεί δυνατόν, η πλάστιγγα μάλλον θα γείρει υπέρ του Παϊσιου, καθώς δεν κρίνεται ο επίσκοπος Βικέντιος πως έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα και την υποστήριξη να διοικήσει τη μονή...
www.greeknewsonline.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου