24.10.10
Ιατρικός τουρισμός...
Γνωρίζοντας πώς λειτουργεί το σύστημα, οι ασθενείς φτάνουν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με πούλμαν (!) την ημέρα της εφημερίας. Υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις και χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ τους χορηγούνται πανάκριβα φάρμακα χωρίς να πληρώνουν ένα ευρώ. Οι περισσότεροι εγκαταλείπουν το νοσοκομείο νύχτα, αφήνοντας τον λογαριασμό στον... επόμενο!
Εκτός ελέγχου είναι και...
η χρήση των βιβλιαρίων απορίας, τα οποία εκδίδονται ανεξέλεγκτα από τις νομαρχίες και σε εύπορα άτομα. Υπάλληλοι νοσοκομείων βλέπουν έκπληκτοι ασθενείς να προσέρχονται στο νοσηλευτικό ίδρυμα με πολυτελή αυτοκίνητα και, όταν έρχεται η ώρα καταβολής των νοσηλίων, να δηλώνουν «άποροι»...
Η κατάσταση αυτή εντείνει τα τεράστια οικονομικά προβλήματα του ΕΣΥ, το οποίο δοκιμάζεται από ελλείμματα και υποχρηματοδότηση.
Την ώρα που δίνεται μάχη να περιοριστεί η οικονομική αιμορραγία στον χώρο της Υγείας, εκατομμύρια ευρώ πετιούνται κυριολεκτικά από το παράθυρο, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εκτιμά ότι μόνο η δωρεάν περίθαλψη αλλοδαπών ασθενών κοστίζει ετησίως περισσότερα από 150 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό ενδέχεται να αποτελεί μέρος του ελλείμματος των 300 έως 400 εκατομμυρίων ευρώ που έχει το ΕΣΥ και δεν μπορεί να διαπιστωθεί από πού προέρχεται.
132 νοσοκομεία
Σε ένα μόνο νοσοκομείο -το «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης- το κόστος από τη νοσηλεία αλλοδαπών, απόρων και όσων «την κάνουν» νύχτα ξεπερνάει, σε ετήσια βάση, τα δύο εκατομμύρια ευρώ.
Το ποσό αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό της σπατάλης, καθώς η Θεσσαλονίκη διαθέτει επτά γενικά νοσοκομεία, ένα ειδικών παθήσεων, ένα ψυχιατρικό, ένα ογκολογικό και ένα δερματολογικό.
«Πολλαπλασιάστε τη δαπάνη του νοσοκομείου αυτού επί τα 132 νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, για να βρείτε την πραγματική επιβάρυνση του ΕΣΥ», τόνισε στο «Εθνος της Κυριακής» ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.
Η διαφυγή εσόδων στο «Παπαγεωργίου» είναι σχεδόν σταθεροποιημένη την τελευταία τριετία. Το 2007, το νοσοκομείο εμφάνιζε 2,19 εκατομμύρια ευρώ κόστος από νοσήλια που δεν καταβλήθηκαν, νοσηλεία απόρων και αλλοδαπών. Το ποσό έφτασε στο 1,87 εκατομμύριο το 2008 και στα 2,13 εκατομμύρια το 2009, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2010 ξεπέρασε το 1,11 εκατομμύριο ευρώ.
Πριν από τρία χρόνια, το ετήσιο κόστος από τη μη καταβολή νοσηλίων ήταν 308.587 ευρώ, μειώθηκε στα 155.496 το 2008, αυξήθηκε σημαντικά το 2009 (345.945), ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2010 είχε ήδη ξεπεράσει τα 177.268 ευρώ. Αυξητική τάση εμφανίζουν και οι δαπάνες περίθαλψης απόρων. Το πρώτο εξάμηνο του έτους, το νοσοκομείο δαπάνησε για νοσηλεία απόρων 892.869 ευρώ.
Το αντίστοιχο κόστος κατά το 2009 είχε ανέλθει στο 1,69 εκατ. ευρώ, το 2008 στο 1,6 εκατ. και το 2007 στο 1,74 εκατ. ευρώ.
ANΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ, ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Η χώρα δεν μπορεί, ειδικά τώρα, να το σηκώσει αυτό
«Η χώρα δεν μπορεί να το σηκώσει αυτό. Ειδικά στη φάση που περνάει», σχολίασε στο «Εθνος της Κυριακής» ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, για να σημειώσει:
«Προσπάθησα στη Βουλή να δω το θέμα των χρημάτων που χάνονται με την περίθαλψη των αλλοδαπών. Θα σας πω το εξής: Επιχειρούμε μία μεταρρύθμιση στον τομέα των προμηθειών, με την οποία εκτιμούμε ότι θα εξοικονομηθούν σε ετήσια βάση 200 με 300 εκατομμύρια. Οσο διαρκεί η απώλεια πόρων, τα χρήματα που θα εξοικονομήσουμε θα χαθούν. Δεν θα φτάσουν στον άρρωστο. Τα Ταμεία δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη και το υπουργείο Οικονομικών θα μας πει ότι δεν δίνει άλλα χρήματα. Τι θα κάνω σε αυτή την περίπτωση;».
Ο υπουργός Υγείας έμεινε έκπληκτος από τις περιγραφές που του έκαναν στελέχη των νοσοκομείων «Ιπποκράτειο» και «Παπαγεωργίου», κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη: «Μου έδωσαν δύο παραδείγματα. Στο "Ιπποκράτειο" φτάνουν πούλμαν με ασθενείς από τα Σκόπια. Στοχευμένα στις εφημερίες. Υποβάλλονται σε εξετάσεις, χωρίς να πληρώνουν τίποτε. Ούτε καν τα τρία ευρώ που προβλέπονται για εξέταση στα τακτικά ιατρεία. Ορισμένοι από αυτούς εισάγονται για νοσηλεία και στο τέλος φεύγουν... νύχτα, χωρίς να πληρώσουν ένα ευρώ».
Ο κ. Λοβέρδος δεν μπορούσε να πιστέψει στα αυτιά του στις αναφορές ότι πηγαίνουν με πολυτελή αυτοκίνητα στο «Παπαγεωργίου» ασθενείς, οι οποίοι παρουσιάζουν στο λογιστήριο του νοσοκομείου βιβλιάριο απορίας! «Η διευρυμένη χρήση των χαρτιών απορίας γίνεται από τις νομαρχίες, οι οποίες τα εκδίδουν σωρηδόν. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας δεν κάνουν ελέγχους. Εχουμε μικρές δυνατότητες να ελέγξουμε ανά την Ελλάδα. Δεν διαθέτουμε και τους πόρους. Το κακό, όμως, ξεκινάει από τη ρίζα».
ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ... ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ
30 στους 100 δίνουν φακελάκι
Από τις τσέπες των Ελλήνων ασθενών εξασφαλίζονται οι «χαμένοι» πόροι του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η χώρα εμφανίζει τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες Υγείας, τα χρήματα δηλαδή που πληρώνουμε οι ίδιοι για την περίθαλψή μας.
Αποκαλυπτική είναι πρόσφατη έρευνα, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικά υπεύθυνο τον κ. Κυριάκο Σουλιώτη.
Η έρευνα έδειξε ότι το 30% των πολιτών που χρησιμοποίησε υπηρεσίες δημόσιας υγείας αναγκάστηκε να πληρώσει «φακελάκι», προκειμένου να εξυπηρετηθεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι «άτυπες πληρωμές» έγιναν έπειτα από απαίτηση των θεραπόντων γιατρών. Οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι οι συναλλαγές αυτού του τύπου αφορούν το 32,4% των περιπτώσεων στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ εκτιμάται ότι η παραοικονομία κυμαίνεται από 10,6% έως 12,2% στις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας και στα ασφαλιστικά Ταμεία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ EΘΝΟΣ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου