16.10.10

Η ξεχασμένη παρατράπεζα της Γλυφάδας!...


Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ

Περισσότερα από εκατόν πενήντα θύματα, επενδυτές από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι φέρεται να έχασαν συνολικά περί τα 35 εκατομμύρια ευρώ από την αποκαλούμενη «παρατράπεζα της Γλυφάδας», που πουλούσε αμοιβαία... φαντάσματα, περιμένουν εδώ και επτά χρόνια τη δίκη των συνολικά 18 εμπλεκόμενων στο οικονομικό σκάνδαλο.
Αποκαλυπτικό το πολυσέλιδο παραπεμπτικό. Καθώς από το 2003, που ξεκίνησε η ποινική διαδικασία μετά...

το «τσουνάμι» μηνύσεων και αγωγών που κατατέθηκαν σε όλη την Ελλάδα και αφορούν τη διάπραξη κακουργημάτων, τα οποία -κατά το κατηγορητήριο- έχουν ως αφετηρία το 1997, η Δικαιοσύνη δεν έχει ακόμη εκδώσει πρωτόδικη ετυμηγορία.

Η εκδίκαση της υπόθεσης, στην οποία ως «εμπνευστής και καθοδηγητής των υπόλοιπων κατηγορούμενων» -όπως τον χαρακτηρίζει το πολυσέλιδο παραπεμπτικό βούλευμα- φέρεται ο επιχειρηματίας, Βασίλης Τσιτσιρίγκος, που «από το 1997 έως το 2000 ίδρυε διάφορες εταιρείες, χρησιμοποιώντας χρήματα των επενδυτών», έχει ήδη αναβληθεί δύο φορές, και σήμερα, έπειτα από τρεις συνεδριάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα για τρίτη φορά.

Αστοχοι χειρισμοί

Κι αυτό εξαιτίας της δυσλειτουργίας των μηχανισμών της Δικαιοσύνης, αλλά και άστοχων χειρισμών δικαστών που κατά καιρούς έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση. Στην αρχή δεν κατάφερναν να συγκεντρώσουν όλες τις συναφείς μηνύσεις, ώστε να προχωρήσουν σε συνεκδίκαση, και στη συνέχεια δεν προνόησαν ώστε να εισαχθούν σωστά στο πινάκιο δικασίμου οι υποθέσεις, με αποτέλεσμα η κύρια δικογραφία να φιγουράρει σε θέση... βέβαιης αναβολής. Στον τελευταίο προσδιορισμό της δίκης η μεγαλύτερη υπόθεση μπήκε τελευταία έπειτα από άλλες... οκτώ μικρότερες δικογραφίες που αφορούν το ίδιο αντικείμενο!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

* Η πρώτη αναβολή δόθηκε προκειμένου να συγκεντρωθούν οι συναφείς δικογραφίες ώστε να συνεκδικαστούν. Τότε το δικαστήριο, κάνοντας δεκτό αίτημα συνηγόρων υπεράσπισης, διέταξε να μεταφραστούν, να τυπωθούν και να τους παρασχεθούν ξενόγλωσσα έγγραφα της δικογραφίας. Μόνο που η σχετική εντολή δόθηκε αναρμοδίως, προς την Ασφάλεια κατά πληροφορίες, με αποτέλεσμα ο χρόνος που μεσολάβησε από εκείνη την αναβολή μέχρι και τον τρίτο προσδιορισμό της δίκης να περάσει ανεκμετάλλευτος. Να σημειωθεί ότι τα αποδεικτικά έγγραφα της υπόθεσης στοιβάζονται σε είκοσι κιβώτια, στα οποία περιλαμβάνονται 44 CD και 13 δισκέτες, εκ των οποίων περίπου τα μισά είναι αμετάφραστα. Γεγονός που δίνει «πάτημα» για διαμαρτυρίες και ενστάσεις σε συνηγόρους κατηγορουμένων.

* Για τη δεύτερη αναβολή, που δόθηκε ενώ είχε αρχίσει η εκδίκαση της βασικής δικογραφίας, αιτία ήταν η ασθένεια μέλους της έδρας.

* Στις 22 του περασμένου Σεπτεμβρίου, κατηγορούμενοι και μηνυτές έλαβαν εκ νέου θέσεις στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας. Αυτή τη φορά η βασική δικογραφία ήταν τελευταία στη σειρά, αλλά το δικαστήριο περίμενε μέχρι την τρίτη συνεδρίασή του για να αποφασίσει αυτεπαγγέλτως τελικώς τη συνεκδίκαση και των εννέα υποθέσεων, παρότι κάτι τέτοιο είχε αιτηθεί από δικηγόρους από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση.

Οι δικηγόροι

Σύμφωνα όμως με απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας (για τα Εφετεία), οι δικηγόροι απέχουν σε κάθε συνεδρίαση μετά τη δεύτερη διακοπή (αν δεν έχει εκφωνηθεί η υπόθεση), εκτός αν επίκειται παραγραφή. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Η δίκη διακόπηκε για τις 21 Οκτωβρίου σε αναμονή απόφασης του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, εάν και κατ' εξαίρεση χορηγεί εν προκειμένω άδεια στους δικηγόρους της μεγάλης υπόθεσης να παραστούν στο δικαστήριο! *
Πώς στήθηκε η κομπίνα των 35 εκατ. ευρώ

Στις 150 σελίδες του παραπεμπτικού βουλεύματος περιγράφεται αναλυτικά πώς λειτουργούσε «ο καλοστημένος μηχανισμός εξαπάτησης των επενδυτών, από τους οποίους ο Βασίλης Τσιτσιρίγκος με συνεργάτες του (τους αποδίδονται κατά περίσταση κατηγορίες) συγκέντρωνε χρήματα τα οποία χρησιμοποιούσε ο ίδιος και οι συνεργάτες του προς ίδιον όφελος».

«Είναι -αναφέρεται για τον Βασίλη Τσιτσιρίγκο- ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος, ο άνθρωπος που δίνει λύση και απάντηση για κάθε θέμα, παρ' όλο που διαδίδει ότι είναι απλός υπάλληλος της Hedley Finance LTD (που είχε έδρα τη Γλυφάδα). Με εντολές του τοποθετούνταν τα χρήματα των επενδυτών σε λογαριασμούς που ήλεγχε και κινούσε ο ίδιος».

Τι φέρεται πως έκανε:

«Αφού εξασφάλισε το 1997 άδεια εγκατάστασης γραφείων στην Ελλάδα για την Hedley κι έχοντας ιδρύσει ένα εκτεταμένο δίκτυο off-shore εταιρειών, μεταξύ των οποίων οι "Canyon Finance, Goldsmith Investments LTD, Deal FX", με πλήθος συνεργατών και ασφαλιστικών πρακτόρων, ήλθαν σε επαφή με πλήθος επενδυτών στους οποίους παρέστησαν ότι η Hedley είναι μια φερέγγυα και αξιόπιστη εταιρεία με πολλά παραρτήματα στο εξωτερικό, κυρίως στο Λονδίνο, ότι αποτελεί διεθνούς φήμης αλλοδαπή επιχείρηση παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών παγκοσμίως και έχει τη νόμιμη δυνατότητα να συμβάλλεται για λογαριασμό των πελατών της σε διατραπεζικές αγορές, ιδιαίτερα στην αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων και συναλλάγματος.

Ακόμη ότι οι συνεργαζόμενες OVB Ελλάς και Hedley Finance LTD έχουν νόμιμη άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διενεργούν διαμεσολαβητικές πράξεις για τη διάθεση του αμοιβαίου κεφαλαίου Goldsmith Fund, το οποίο προωθεί η Goldsmith Investment LTD, που είναι φερέγγυα και διαθέτει άδεια για τη διάθεση του αμοιβαίου κεφαλαίου. Οτι η επένδυση είναι ιδιαίτερα επικερδής με εγγυημένο ετήσιο επιτόκιο τουλάχιστον 12-16% κι ελάχιστο επενδυτικό ρίσκο, διότι είναι ασφαλισμένο τόσο το επενδυόμενο κεφάλαιο όσο και η απόδοσή του με ασφάλεια και αντασφάλεια στους Lloyd's του Λονδίνου και θεματοφύλακας του κεφαλαίου είναι η τράπεζα της Αγγλίας Royal Bank of Scotland.

Με την κατάθεση των χρημάτων από τους επενδυτές τούς απέστελναν ευχαριστήριες επιστολές της Goldsmith και ενημερωτικούς πίνακες για την τρέχουσα κατάσταση των λογαριασμών τους... Σε μερικούς απέδιδαν κάποια ποσά ως προερχόμενα δήθεν από τόκους των επενδύσεων, έτσι ώστε να φαίνεται ότι αποδίδει, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να μη ζητούν ρευστοποίηση των κεφαλαίων τους αλλά να προβαίνουν σε επανεπένδυσή τους.

Οι off-shore

»Ομως η Hedley και η Goldsmith, όπως και το πλήθος των παρόμοιων δορυφορικών εταιρειών τους, δεν είχαν δικά τους περιουσιακά στοιχεία, οι διευθύνσεις και τα τηλέφωνα που ανέφεραν ως έδρα τους το Λονδίνο ήταν ανύπαρκτα και υπήρχε σύστημα εκτροπής του συγκεκριμένου αριθμού έτσι ώστε όταν καλούσαν οι επενδυτές απαντούσαν υπάλληλοι της Hedley στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα όλες οι ανωτέρω εταιρείες ήταν off-shore με έδρα τις βρετανικές Παρθένους Νήσους, οι οποίες παρουσίαζαν ένα ακατάληπτο σύστημα φερόμενων ως συνεργαζόμενων αλλοδαπών, τραπεζικών και μη, εταιρειών και ασφαλιστών, που ουδεμία συνεργασία είχαν μαζί τους.

Ουσιαστικά χρησιμοποιούσαν ένα σύστημα εναλλασσόμενων off-shore προκειμένου οι επενδυτές να μην αντιλαμβάνονται την παράνομη δραστηριότητά τους. Η άδεια, μάλιστα, που είχε η Hedley τής απαγόρευε την εντός Ελλάδος δραστηριότητα. Και βέβαια όλα τα επενδυτικά τους προγράμματα ήταν απατηλά. Οι δε αποδόσεις τους προς τους επενδυτές ήταν απλώς χρήματα άλλων επενδυτών».

Κατηγορούμενοι είναι και τα τρία αδέρφια Τσιτσιρίγκοι, εδώ και χρόνια όμως ο Δημήτρης Τσιτσιρίγκος έχει μηνύσει τον Βασίλη καταλογίζοντάς του ότι αυτός ευθύνεται για την υπεξαίρεση των χρημάτων.
Κ.ΚΑΤ.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: