15.10.10
Θύµα η Ελλάδα στη µάχη της Ακρόπολης...
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης, Δάφνη Κοντοδήµα
Συµβασιούχοι «φυλάκισαν» τον Ιερό Βράχο, δακρυγόνα από τα ΜΑΤ
Απογοητευµένοι τουρίστες που δεν µπόρεσαν να επισκεφθούν τον Ιερό Βράχο, «παρηγορούνται» βγάζοντας φωτογραφίες την Ακρόπολη, από µικρά υψώµατα κοντά στο µνηµείο
Βρήκαν και χτες το πρωί κλειστή την είσοδο προς τον Ιερό Βράχο εκατοντάδες ξένοι τουρίστες. Ετσι απαθανάτισαν (πολλοί µε χαµόγελα) την Ακρόπολη ως φόντο στη σύγκρουση ΜΑΤ και ...
συµβασιούχων του υπουργείου Πολιτισµού.
Η εικόνα έκανε και τον γύρο του κόσµου: πίσω από τα κάγκελα της εισόδου, στριµωγµένοι κάτω από ένα υπόστεγο οι συµβασιούχοι. Εξω, οι αστυνοµικές δυνάµεις που προσπαθούσαν ν ανοίξουν την κλειδαριά _ την οποία είχαν αλλάξει οι υπάλληλοι. Οι πρώτοι κουνούσαν δυνατά τα κάγκελα. Οι δεύτεροι µε τη βοήθεια της Πυροσβεστικής άνοιγαν µε τροχό την πλαϊνή είσοδο και απωθούσαν τους συγκεντρωµένους. Κι έπειτα δακρυγόνα...
Η διαµαρτυρία των υπαλλήλων του ΥΠΠΟΤ µε συµβάσεις ορισµένου χρόνου (όλων των ειδικοτήτων) άρχισε την Τρίτη µε πανό και διανοµή φυλλαδίων µε τα αιτήµατά τους στους ξένους τουρίστες που ανέβαιναν στην Ακρόπολη χωρίς λουκέτο στην είσοδο. Αίτηµά τους ήταν η ανανέωση των συµβάσεων και πέραν του 24µήνου (που ορίζει ο νόµος Ραγκούση αρ. 3812).
Εως το τέλος Οκτωβρίου
Την Τετάρτη η διαµαρτυρία κλιµακώθηκε µε κατάληψη, από το πρωί, της εισόδου. Σκοπός τους ήταν να κρατήσουν µε κάθε τρόπο κλειστή την Ακρόπολη έως το τέλος Οκτωβρίου.
«Μπορεί και έως τις εκλογές», σχολίαζε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισµού Τηλέµαχος Χυτήρης.
Μεσηµέρι Τετάρτης ανέβηκε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ν. Γύζης, ο οποίος εξήγησε στους 35 συµβασιούχους καταληψίες ότι πρέπει να ελευθερώσουν την είσοδο, ειδάλλως υποπίπτουν στο αδίκηµα της «κατάληψης δηµοσίου χώρου». Εκείνοι επέµειναν στην απόφασή τους, ακόµη κι όταν το απόγευµα έφτασε και γραπτώς σύµφωνα µε δικαστικές πηγές η ίδια εισαγγελική παραίνεση.
Αυτεπάγγελτα
Γύρω στις 10 το βράδυ της Τετάρτης, ενώ 22 διαµαρτυρόµενοι συµβασιούχοι είχαν αποφασίσει να κάνουν ολονυκτία στην είσοδο της Ακρόπολης, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης ειδοποιήθηκε από το Αστυνοµικό Τµήµα Ακροπόλεως για να καταθέσει εάν παρακωλύεται η λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου ο έφορος Ακροπόλεως Ιωάννης Μάντης, αλλά και φύλακες. Γύρω στις 7 χθες το πρωί, διαπιστώθηκε ότι οι συµβασιούχοι δεν είχαν υπαναχωρήσει και µε βάση την κατηγορία της «κατάληψης δηµοσίου χώρου» επενέβησαν αυτεπάγγελτα οι αστυνοµικές δυνάµεις.
Ξύλο
Ακολούθησαν εικόνες µε δακρυγόνα που πέταξαν τα ΜΑΤ στους συµβασιούχους, ξυλοδαρµοί και αντιδράσεις από τους τουρίστες. Η πόρτα άνοιξε, αλλά οι συµβασιούχοι παρέµειναν στον χώρο µαζί µε µια διµοιρία των ΜΑΤ. Αλλωστε, συνεχίστηκε η απεργία του µόνιµου προσωπικού, και γι αυτό τον λόγο ήταν αδύνατο να δεχτεί ο χώρος επισκέπτες.
ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΞΕΝΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ
βρήκαν την πόρτα του µνηµείου κλειστή από υπαλλήλους του υπουργείου που ζητούν ανανέωση συµβάσεων
«Ο Βράχος είµαστε εµείς»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιάννης Παπαδόπουλος , gpapadopoulos@dolnet.gr
«ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ το σπίτι µου. Από πού µε βγάζουν, απ το σπίτι µου;» Το κυνηγητό µε τα ΜΑΤ γύρω από την Ακρόπολη µόλις είχε τελειώσει. Η Βέφα Δήµου, µία από τους συµβασιούχους που συµµετείχε στην κατάληψη του αρχαιολογικού χώρου, καθόταν στα βράχια, είκοσι µέτρα µετά την κεντρική πύλη που άνοιξε χτες µε ντου και δακρυγόνα.
«Είµαστε φύλακες ναών. Είµαστε ένα µε τα βράχια. Εµείς προστατεύουµε αυτό τον χώρο. Είµαστε ο χώρος. Ακούµε τα µάρµαρα, ακούµε τον Βράχο, ακούµε το χώµα πώς αναπνέει», είπε στα «ΝΕΑ» η Βέφα Δήµου, µία από τους απεργούς. Η πλειονότητα των απεργών ήταν φύλακες. Οταν µπήκαν οι αστυνοµικές δυνάµεις από τη βόρεια είσοδο η κ. Δήµου και τουλάχιστον 20 συνάδελφοί της έτρεξαν προς τον Παρθενώνα για να ξεφύγουν από τα ΜΑΤ. Ακολούθησαν επεισόδια. Ενας απεργός προσήχθη στο Αστυνοµικό Τµήµα Ακροπόλεως και αργότερα αφέθηκε ελεύθερος. Κατά την εισβολή της Αστυνοµίας έσπασε η κήλη ενός φύλακα, ο οποίος µεταφέρθηκε στο νοσοκοµείο.
Το µεσηµέρι τα πνεύµατα είχαν ηρεµήσει. Μία υπάλληλος ενηµέρωνε τους τουρίστες στην κεντρική πύλη ότι ο χώρος ήταν κλειστός. Πίσω της ήταν παραταγµένοι αστυνοµικοί µε τις ασπίδες τους. «ΤΑ ΝΕΑ» πέρασαν την κεντρική πύλη χωρίς πρόβληµα και συνάντησαν µια οµάδα 22 συµβασιούχων στα 20 µέτρα. Κάθονταν στα βράχια και τα µάρµαρα. Οι περισσότεροι ήταν σιωπηλοί. Κάποιοι είχαν µέσα στις τσάντες τους µαξιλάρια, θερµός µε καφέ, τοστ τυλιγµένα σε αλουµινόχαρτο και αρκετά πακέτα τσιγάρα. Ετοιµοι να περάσουν εκεί τη νύχτα.
Είπαν ότι υπήρχαν κι άλλοι απεργοί στον χώρο του Παρθενώνα, αλλά δεν µας επέτρεψαν να τους επισκεφτούµε, ούτε µε δική τους συνοδεία. Οπως δήλωσαν, η επέµβαση των ΜΑΤ ήταν ανούσια, αφού λόγω απεργίας του προσωπικού µόνιµου και µη η Ακρόπολη δεν θα µπορούσε να λειτουργήσει.
Στο ερώτηµα πώς δικαιολογείται η κατάληψη ενός εθνικού µνηµείου, µετέθεσαν τις ευθύνες αλλού. «Η κυβέρνηση κλείνει την Ακρόπολη. Αυτοί µε πετούν έξω από το σπίτι µου», είπε η κ. Δήµου, συµβασιούχος εδώ και επτά χρόνια. «Δεν έχουµε άλλη υποµονή. Το υπουργείο µου χρωστά 3.000 ευρώ», είπε η Παναγιώτα Κουτσουλάκου. Διεκδικεί τα χρήµατα που της οφείλονται τα τελευταία δύο χρόνια για εργασία σε ηµέρες αργίας.
Και εισβολή τουριστών
Η επέµβαση των αστυνοµικών δυνάµεων έγινε µπροστά σε δεκάδες τουρίστες. Ορισµένοι, όπως ο Ζεντ Ραχµάνι από το Σαν Φρανσίσκο, έβλεπαν ένα πρωτόγνωρο γι αυτούς σκηνικό έξω από την κεντρική πύλη. «Ποιοι είναι οι άντρες µε τις µπλε στολές; Αυτοί µε τις ασπίδες και τα πράσινα ρούχα είναι του στρατού; Έχει δικαίωµα κάποιος να καταλάβει την Ακρόπολη;» αναρωτιόταν ο κ. Ραχµάνι ενώ βιντεοσκοπούσε σκηνές µε έντονους διαλόγους µεταξύ ελλήνων εκδροµέων και απεργών.Νωρίς το απόγευµα κάποιοι από τους απεργούς εντόπισαν δύο τουρίστες µέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Είχαν εισβάλει πηδώντας τα κάγκελα. Οι απεργοί τους έβγαλαν έξω. Αργότερα αποχώρησαν και έδωσαν και πάλι ραντεβού εκεί για σήµερα το πρωί.
Τι υποστηρίζει το υπουργείο, τι οι εργαζόµενοι
ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ που διαµαρτύρονταν ανήκαν σε διάφορες ειδικότητες (ανάµεσά τους και εποχικοί φύλακες). Κάποιοι από τους συνολικά 800 σύµφωνα µε τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισµού και Τουρισµού Τηλέµαχο Χυτήρη , των οποίων οι συµβάσεις λήγουν στις 31 Οκτωβρίου, µε βάση το όριο των 24 µηνών εργασίας, είχαν προσληφθεί ως «ανειδίκευτοι άνεργοι µέσω ΟΑΕΔ», ισχυριζόταν πηγή του ΥΠΠΟΤ (ήταν δηλαδή από εκείνους που «πληµµύρισαν» τις Εφορείες Αρχαιοτήτων και «δεν είχαν ούτε καρέκλα να καθήσουν»).
Προβάλλουν δε ως επιχείρηµα τη µη πληρωµή δεδουλευµένων από 1ης Ιανουαρίου 2008.
Σύµφωνα όµως µε στελέχη του υπουργείου, η αποπληρωµή των δεδουλευµένων γίνεται πλεόν κανονικά αρκεί «να προσκοµισθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά».
Μέχρι τώρα, πάντως, έχουν καταβληθεί τα δεδουλεµένα (από 1/1/2008) σε 400 συµβασιούχους, σύµφωνα µε τον αναπληρωτή υπουργό Τηλέµαχο Χυτήρη. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωµατείου Εκτακτου Προσωπικού Νίκος Χασοµέρης πάντως ισχυρίζεται, µιλώντας στα «ΝΕΑ», πως «δεν ισχύει τίποτε τέτοιο».
Για τους περιορισµένου αριθµού συµβασιούχους µε ειδικότητες που είναι χρήσιµες για το υπουργείο Πολιτισµού (αρχαιολόγοι, συντηρητές, ειδικοί τεχνίτες κ.ά.) και οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να βρουν εργασία εκτός των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισµού, ύστερα και από προηγούµενες κινητοποιήσεις στην Ακρόπολη µε συνθήµατα, ακόµη και προπηλακισµούς κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Δηµοκρατίας Κάρολου Παπούλια στον Ιερό Βράχο, στις 25 Μαΐου ο υπουργός Πολιτισµού και Τουρισµού Παύλος Γερουλάνος είχε υποσχεθεί, ότι θα υπάρξει ειδική τροπολογία να ανανεώνεται η σύµβαση και πέραν του 24µήνου.
Βέβαια, τα σωµατεία των συµβασιούχων διεκδικούσαν την επέκταση της ευνοϊκής αυτής τροπολογίας σε όλες τις ειδικότητες, πέραν των «ειδικών», κάτι που τελικά δεν έγινε µε αποτέλεσµα να προκληθούν αντιδράσεις που κατέληξαν στο χθεσινό κρεσέντο.
«Ας αρνιόνταν να κόψουν εισιτήρια»
«ΤΕΤΟΙΕΣ εικόνες µειώνουν τη χώρα και εξασθενούν το αίτηµα της Ελλάδας για την επιστροφή των Μαρµάρων του Παρθενώνα», δήλωνε χτες από τη Θεσσαλονίκη ο καθηγητής του Πανεπιστηµίου της Καλιφόρνιας, διευθυντής της αµερικανικής ανασκαφής στη Νεµέα από το 1973 και µέλος της Επιτροπής για τον Επαναπατρισµό των Μαρµάρων Στίβεν Μίλερ.
«Δεν θα έπρεπε να κλείσει η Ακρόπολη. Θα µπορούσαν οι συµβασιούχοι να συνεχίσουν να εργάζονται και να διαµαρτυρηθούν αρνούµενοι να κόψουν εισιτήρια. Ετσι και οι τουρίστες θα έφευγαν ευχαριστηµένοι βλέποντας τα αρχαία και το κράτος θα πλήττονταν από τα διαφυγόντα κέρδη του. Στην Ελλάδα δυστυχώς αντιµετωπίζονται τα πράγµατα σαν να είναι ποδοσφαιρικός αγώνας. Ολο βία και επεισόδια».
Τον γύρο του κόσµου έκαναν τα επεισόδια
Τον γύρο του κόσµου έκαναν οι εικόνες από τις συγκρούσεις στην Αθήνα κάτω από τον Ιερό Βράχο χθες. «Η Ακρόπολη κλειστή, καθώς διαδηλωτές συγκρούονται µε τα ΜΑΤ» ήταν ο τίτλος της ανταπόκρισης των λονδρέζικων «Τάιµς» ενώ το ιταλικό πρακτορείο ΑΝSΑ µετέδιδε ότι «η Ελληνική Αστυνοµία απελευθερώνει την Ακρόπολη, επεισόδια και συλλήψεις». Τα διεθνή µέσα ενηµέρωσης περιέγραψαν χθες µε ρεπορτάζ, πολλές φωτογραφίες και βίντεο τις συγκρούσεις ανάµεσα στις ειδικές µονάδες της Αστυνοµίας και τους διαδηλωτές, υπό τα βλέµµατα δεκάδων τουριστών. «Οι απεργοί είχαν δηλώσει ότι θα κλείσουν την Ακρόπολη για τον υπόλοιπο Οκτώβριο και η κυβέρνηση θα έχανε έσοδα εκατοµµυρίων ευρώ, ενώ θα επλήττετο τουριστικά η φήµη της Ελλάδας έγραψε ο Τζον Καρ των «Τάιµς».
Το Ασοσιέιτεντ Πρες µετέδωσε ότι οι διαδηλωτές διαµαρτύρονται γιατί τους χρωστούν µισθούς 24 µηνών και ότι πρόκειται να απολυθούν στις 31 Οκτωβρίου που λήγουν οι συµβάσεις τους. «Οι εργαζόµενοι έχουν δικαίωµα να διαµαρτυρηθούν, όµως δεν είναι δίκαιο άνθρωποι που έχουν έρθει απ όλο τον κόσµο για να δουν την Ακρόπολη να εµποδίζονται να µπουν», δήλωσε στο αµερικανικό πρακτορείο ο ισπανός τουρίστας Α. Γκαρσία.
ΝΕΑ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου