Με πόλεµο ανακοινώσεων και δηλώσεων µεταξύ κυβέρνησης - αντιπολίτευσης και νέες «διευκρινίσεις» από τον πρόεδρο του Γιουρογκρούπ, συνεχίστηκε το σίριαλ των αναφορών του κ. Γιούνκερ για το ποιος ήξερε για την επερχόµενη οικονοµική κρίση στην Ελλάδα και ποιος είπε τη φράση: «Κυβερνώ µια διεφθαρµένη χώρα». Ο πόλεµος αυτός έθεσε σε δεύτερη µοίρα, αν δεν εξαφάνισε το...
...ουσιαστικότερο σκέλος των δηλώσεων του κ. Γιούνκερ, το οποίο αφορά την προειδοποίηση το 2008 στον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραµανλή ότι ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι για τη χώρα εξαιτίας της οικονοµικής κατάστασής της χωρίς ο τελευταίος να λάβει οποιοδήποτε µέτρο.
Η κυβέρνηση που επίσης απέφυγε το µεγάλο πολιτικό ζήτηµα που εγείρουν οι δηλώσεις Γιούνκερ ως προς αυτό, απλώς περιορίστηκε διά του εκπροσώπου της Γ. Πεταλωτή να ξεκαθαρίσει ότι ουδέποτε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έκανε συζήτηση µε τον κ. Γιούνκερ, στην οποία ανέφερε ότι η χώρα είναι διεφθαρµένη.
Διευκρινίσεις Γιούνκερ
Η «πέτρα του σκανδάλου», ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παρενέβη εκ νέου και διευκρίνισε διά του εκπροσώπου του ότι µε τα περί «διεφθαρµένης χώρας» αναφέρθηκε σε δηµόσιες δηλώσεις του κ. Παπανδρέου λίγο µετά τις εκλογές του 2009. Κατά τον εκπρόσωπο του επικεφαλής του Γιουρογκρούπ, «για να δείξει (ο κ. Γιούνκερ) τη µεταστροφή των ελληνικών αρχών απέναντι στο πρόβληµα, ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου λίγο µετά τις βουλευτικές εκλογές του 2009, όταν τελικά αναγνωρίστηκε η πλήρης διάσταση του ελληνικού προβλήµατος, δήλωσε ότι η Ελλάδα αντιµετωπίζει σοβαρά προβλήµατα µε τη διαφθορά». Παράλληλα η αξιωµατική αντιπολίτευση έθεσε πολιτικό και ηθικό θέµα για τον υπουργό Οικονοµικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος από την Ουάσιγκτον είχε αφήσει να διαφανεί ότι τα περί διεφθαρµένης χώρας τα είχε δηλώσει στον κ. Γιούνκερ ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραµανλής. Ο ίδιος ο Αντώνης Σαµαράς, από την Κέρκυρα όπου περιόδευε, κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου ότι δυσφηµεί την Ελλάδα και κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει συγγνώµη.
Σε ό,τι αφορά το συγκεκριµένο ζήτηµα, ο εκπρόσωπος του κ. Γιούνκερ διευκρίνισε ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης οµιλίας του στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ έκανε σύντοµη αναφορά στην ελληνική οικονοµία σηµειώνοντας ότι «πριν από µερικά χρόνια, όταν τα στοιχεία της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονοµίας έδειχναν πως η χώρα θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη οικονοµική και δηµοσιονοµική κατάσταση, οι πάντες στη λοιπή Ευρώπη γνώριζαν ότι η Ελλάδα αντιµετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβληµα διαφθοράς».
«Εξέφρασε εκτίµηση»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής άφησε µάλλον ακάλυπτο τον υπουργό Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου, δηλώνοντας ότι «εξέφρασε µια εκτίµηση» απαντώντας σε µια ερώτηση που είχε λάθος βάση. Στη συνέχεια, είπε, αποδείχθηκε ότι η αναφορά του κ. Γιούνκερ ήταν διαφορετική. Ο κ. Πεταλωτής πάντως ταύτισε τη Νέα Δηµοκρατία µε τους νοσταλγούς του παρελθόντος. Οπως είπε, «δυστυχώς πάντα υπήρχαν δυνάµεις της συντήρησης, νοσταλγοί του παρελθόντος, που δεν αντέχουν να αλλάξει κάτι στον τόπο. Είναι οι ίδιοι που λιποτακτούν στα δύσκολα, που αποχωρούν από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, που αποθέωσαν τη σπατάλη, την κακοδιαχείριση, τους ηµετέρους και γιγάντωσαν τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε την ερώτηση αν θα... ζητηθούν ευθύνες από τον κ. Γιούνκερ για την κατάσταση της ελληνικής οικονοµίας. «Ας σταµατήσουµε να τα ρίχνουµε πάντα αλλού και ας αναλογιστούµε τις ευθύνες µας» είπε.
«Ελαφρότητα»
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δηµοκρατίας Πάνος Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για επιχείρηση αποπροσανατολισµού της κοινής γνώµης από τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής και πρόσθεσε: «Αναρωτιόµαστε, µε την ίδια ελαφρότητα και την ίδια επικίνδυνη ανευθυνότητα χειρίζεται και τα οικονοµικά της χώρας ο υπουργός των Οικονοµικών; (...) Οι εξοµολογήσεις του κ. Γιούνκερ δείχνουν τη µεγάλη ζηµιά που έκαναν στην Ελλάδα οι δηλώσεις του κ. Παπανδρέου περί “διεφθαρµένης χώρας” τινάζοντας στα ύψη το κόστος δανεισµού – δηλαδή τα spreads –, ανοίγοντας τον δρόµο για να µπούµε στο Μνηµόνιο και στην τριµερή επιτήρηση».
«Είχε προειδοποιηθεί»
Στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονοµικών Υποθέσεων Ολι Ρεν απέφυγε να διατυπώσει σχόλια για τις δηλώσεις του κ. Γιούνκερ, επισηµαίνοντας πως η Ελλάδα είχε προειδοποιηθεί πολλές φορές από την Κοµισιόν για την κατάσταση της οικονοµίας. «Δεν ανακαλύψαµε τι γινόταν µε την ελληνική οικονοµία τον Φεβρουάριο του 2010» είπε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως, εκτός από τον κ. Ρεν, και ο προκάτοχός του Χοακίν Αλµούνια είχε προειδοποιήσει για τη δηµοσιονοµική κατάσταση της Ελλάδας και είχε προτείνει τη λήψη άµεσων µέτρων.
Η Ευρώπη προειδοποιούσε, ο Καραµανλής κώφευε
«ΧΑΣΤΟΥΚΙ »ΓΙΑ τον κ. Κ. Καραµανλή και την απραξία του µπροστά στην κρίση που άρχισε να εκδηλώνεται το 2008 ήταν οι δηλώσεις Γιούνκερ. Ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ, στρώνοντας το χαλί για παράταση της αποπληρωµής του δανείου των 110 δισ. ευρώ που πήρε η χώρα µας µέσω του Μνηµονίου, µίλησε για τα υπερκέρδη της Γαλλίας και της Γερµανίας από τις εξαγωγές τους στην Ελλάδα, αλλά δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις µάταιες, όπως αποδείχτηκε, προειδοποιήσεις του ιδίου και άλλων ανώτατων στελεχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την κυβέρνηση Κ. Καραµανλή. Μάλιστα, στο ίδιο µήκος κύµατος έκανε χθες δηλώσεις και ο εκπρόσωπος του κ. Ολι Ρεν. Σε ό,τι αφορά τις διάφορες παρερµηνείες σχετικά µε τις δηλώσεις Γιούνκερ, σηµειώνεται ότι:
1 Οι δηλώσεις του προέδρου του Γιουρογκρούπ έγιναν στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ στη Νέα Υόρκη σε Γάλλους δηµοσιογράφους και γι’ αυτό µεταδόθηκαν µόνον από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Δύο αναφορές
2 Ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε δύο φορές σε έλληνα πρωθυπουργό: τη µία για να πει ότι είχε προειδοποιήσει τον έλληνα πρωθυπουργό (σ.σ. από τον χρόνο είναι σαφές ότι υπονοεί τον κ. Καραµανλή) όταν εκδηλώθηκε η κρίση του 2008 µε την κατάρρευση της Λίµαν Μπράδερς, ότι η Ελλάδα κινδύνευε. Και την άλλη όταν επικαλείται µεταγενέστερες δηµόσιες δηλώσεις του κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος έρχεται να συµφωνήσει µε παλαιότερη δική του διαπίστωση για τη µεγάλη έκταση της διαφθοράς στη χώρα µας.
Αδύναµος κρίκος
Ωστόσο, το βαθύτερο νόηµα των δηλώσεων Γιούνκερ είναι άλλο και δεν έχει καµία σχέση µε το τι γνώριζε ο κ. Καραµανλής ή ο κ. Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ αποκάλυψε για πρώτη φορά τόσο ωµά ότι όλοι οι εµπλεκόµενοι γνώριζαν µετά την κατάρρευση της Λίµαν Μπράδερς στις ΗΠΑ πως θα υπήρχε κρίση χρέους στην ευρωζώνη – και ο πιο αδύναµος κρίκος της αλυσίδας ήταν η Ελλάδα, µε το υπερβολικό έλλειµµα και το υπερβολικό χρέος ταυτόχρονα, όπως και την παντελή έλλειψη ανταγωνιστικότητας.
Ο κ. Σούλερ, εκπρόσωπος του κ. Γιούνκερ, µε τον οποίο επικοινώνησαν «ΤΑ ΝΕΑ», επιβεβαίωσε εµµέσως πως οι προειδοποιήσεις είχαν γίνει από τα τέλη του 2008. Οπως είπε, όχι µόνον από τον κ. Γιούνκερ, αλλά και από την Κοµισιόν σε επίπεδο ΕCΟFΙΝ.
Και ο Αλµούνια
Τα πράγµατα, βέβαια, είναι πολύ πιο σοβαρά από το επίπεδο των προειδοποιήσεων. «ΤΑ ΝΕΑ» είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι ήδη από τον Μάρτιο του 2008 ο αρµόδιος για τα οικονοµικά επίτροπος Χοακίν Αλµούνια έκανε γνωστό σε επιλεγµένη οµάδα ελλήνων δηµοσιογράφων πως «είναι θέµα χρόνου πότε θα εκλιπαρείτε τους Γερµανούς να σας δώσουν λεφτά» – κάτι που ποτέ δεν γράφτηκε, για άγνωστους λόγους, αλλά προδιέγραφε κάλλιστα το τι µέλλει γενέσθαι µε το ελληνικό χρέος.
Κατά τον εκπρόσωπο του κ. Γιούνκερ, οι συστάσεις της Κοµισόν και του Συµβουλίου ήταν σαφείς – προέβλεπαν µέτρα περιορισµού του ελλείµµατος και του χρέους. Η Ελλάδα, όµως, δεν τήρησε ποτέ αυτές τις συστάσεις, αντιθέτως, ο κ. Καραµανλής απέπεµψε τον Γιώργο Αλογοσκούφη που είχε εισηγηθεί σκληρά δηµοσιονοµικά µέτρα.
Το µήνυµα Γιούνκερ
Σε ανύποπτο χρόνο, ο κ. Αλογοσκούφης είχε πει στα «ΝΕΑ»: «Μια χρηµατοπιστωτική κρίση οδηγεί αναπόφευκτα σε κρίση δηµοσίου χρέους – κι η Ελλάδα εκεί είναι αδύναµη». Κατά τον ίδιο τρόπο τώρα, όπως επισηµαίνουν στις Βρυξέλλες, όλοι στην Αθήνα ασχολούνται µε τις επιπτώσεις των δηλώσεων Γιούνκερ στα ελληνικά δρώµενα, ενώ στην πραγµατικότητα ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ ήθελε να δώσει ένα σαφές µήνυµα πως τα λάθη που έκανε η Ενωση το 2008 και το 2009 δεν πρέπει να επαναληφθούν.
Αυτό, κατά τους παράγοντες της Κοµισιόν, σηµαίνει ένα και µόνον πράγµα – πως αφενός µεν το Ευρωπαϊκό Ταµείο των750 δισ. (450 από τους εταίρους, 250 από το ΔΝΤ και 50 από την Κοµισιόν) δεν µπορεί να έχει ηµεροµηνία λήξης τον Ιούνιο του 2013 , όπως έχει οριστεί µε επιµονή της γερµανικής πλευράς, αφετέρου δε οι εθνικές πολιτικές πολιτικές δεν µπορούν να βάζουν σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό εγχείρηµα.
Εδώ κανείς µπορεί να αναρωτηθεί «µα, τότε, γιατί ο κ. Γιούνκερ επετέθη και στους Γάλλους και στους Γερµανούς ότι ολιγώρησαν λόγω του οφέλους από τις εξαγωγές;». Η απάντηση είναι πολύ απλή: µε δεδοµένη την αρνητική στάση της Γερµανίας, ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ γνωρίζει ότι µόνον αν επιµερισθούν σε όλους οι ευθύνες, µπορεί να βρεθεί µια συµβιβαστική λύση...
NEA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου