11.9.10
Χαμένοι και πάλι στις αρμοδιότητες...
Από τον ΣΩΤΗΡΗ ΜΑΝΙΑΤΗ
Μόλις 11 μήνες έπειτα από το πρώτο «μπέρδεμα» με τον διασκορπισμό αρμοδιοτήτων στο χώρο των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, η κατάσταση ανατράπηκε και πάλι με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.
Οταν το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας διέσπασε τις...
ευθύνες στο χώρο των ΜΜΕ σε τέσσερα υπουργεία. Η ψηφιακή αδειοδότηση πέρασε εν μέρει στο υπουργείο Εσωτερικών αλλά και στο υπουργείο Υποδομών (κεραίες, πάρκα κεραιών κ.ά.). Την ευθύνη της ΕΡΤ ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού από το οποίο πέρασε και το ΑΠΕ για λίγο μέχρι να ολοκληρωθεί η (προβληματική) διαδικασία και να καταλήξει στο υπουργείο Επικρατείας.
Στόχος ήταν να μπει τέλος στην υπερσυγκέντρωση εξουσίας σε ένα υπουργείο που χειριζόταν όλα τα θέματα των ΜΜΕ, να υπάρξουν παράλληλες κινήσεις και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες σε διάφορα ζητήματα. Αντ' αυτών είχαμε αποσυντονισμό της κατάστασης με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται σημαντικές καθυστερήσεις στη λεγόμενη ψηφιακή μετάβαση, ο κίνδυνος να χαθεί το στοίχημα του 2012 είναι πλέον κάτι παραπάνω από ορατός και μόλις το τελευταίο τετράμηνο διαφαίνεται κάποια συντονισμένη κινητικότητα.
Με τον τωρινό ανασχηματισμό η «τράπουλα» φαίνεται να ανακατεύεται εκ νέου, με αρκετούς όμως να βρίσκονται και πάλι... χαμένοι στις αρμοδιότητες. Θα συγκεντρωθούν οι αρμοδιότητες των Μέσων σε ένα πρόσωπο (δηλαδή φτου κι απ' την αρχή), τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού για τα ΜΜΕ Τηλέμαχο Χυτήρη, ο οποίος μόλις τοποθετήθηκε; Ή θα μείνει μόνο με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση (ίσως και το ΑΠΕ), η οποία όμως 11 μήνες τώρα, αν μη τι άλλο, δυσλειτουργεί; Η ΕΡΤ αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα. Μέχρι στιγμής δεν έχει επιλεγεί νέος διευθύνων σύμβουλος, δεν έχει εκδοθεί (μέχρι προχθές) η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για να προχωρήσουν οι δύο προκηρύξεις για την πρόσληψη των 700 συμβασιούχων, οι οποίοι βρίσκονται επί τρεις μήνες στον «αέρα», μόλις το τελευταίο διάστημα εγκρίνονται παραγωγές για τη νέα σεζόν, ενώ δεν έχουν αποσαφηνιστεί διάφορα ζητήματα και στον ειδησεογραφικό-ενημερωτικό τομέα.
Ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος τοποθετώντας νέο διοικητικό συμβούλιο και σε θέση προέδρου (προσεχώς) τον Θανάση Παπαγεωργίου έδωσε «σήμα» για συμμάζεμα των οικονομικών, αλλά η παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου Γιώργου Γαμπρίτσου μόλις λίγους μήνες μετά την επιλογή του δημιούργησε νέα προβλήματα. Η διοίκηση της ΕΡΤ προχώρησε σε περικοπές που υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τα 35 εκατ. ευρώ και κάνει προσπάθεια να δημιουργήσει πρόγραμμα για τη νέα τηλεοπτική περίοδο που αρχίζει οσονούπω. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως η νέα φιλοσοφία της δημόσιας τηλεόρασης, ο χαρακτήρας κάθε καναλιού, ενώ η ΕΡΤ-3 παραμένει χωρίς διοικούσα επιτροπή.
Ο κ. Χυτήρης γνωρίζει καλά τον χώρο των ΜΜΕ αλλά είναι υποχρεωμένος να επιταχύνει για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος. Προς ποια κατεύθυνση, όμως, θα επιχειρήσει να ενεργοποιήσει τουλάχιστον τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, την ευθύνη της οποίας σίγουρα έχει αναλάβει; Πολλά θα εξαρτηθούν από την επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου η οποία πρέπει να επισπευσθεί. Σε περίπτωση που επιλεγεί πρόσωπο από τα... γνωστά που ακούστηκαν και στην προηγούμενη διαδικασία, τότε θα αρχίσουν τα «παρατράγουδα».
Το ίδιο ισχύει και για τις επιλογές που θα γίνουν σε γενικούς διευθυντές οι οποίοι, τουλάχιστον σε κάποιους τομείς, αναμένεται να αλλάξουν. Το επόμενο 20ήμερο αναμένεται και το δεύτερο πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης που θα εστιάζει σε μικτές παραγωγές και στη λειτουργία της ERT World την τελευταία πενταετία.
Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι «θολή», τα περιθώρια στενεύουν και απαιτούνται άμεσες, διαφανείς και με σαφή προσανατολισμό λύσεις.
enet.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου