14.9.10

Αμνηστία για όσους μπουν στην περαίωση...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελενα Λάσκαρη
Δεν θα ελεγχθούν για χρήσεις πριν το 2010...
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου και ο Φ. Σαχινίδης σε παλαιότερη συνέντευξη Τύπου. Το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται τις τελευταίες λεπτομέρειες της ρύθμισης για την περαίωση που εισάγεται προς ψήφιση στη Βουλή
Φορολογική ασυλία για το παρελθόν θα ...
εξασφαλίσουν όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες συμμετάσχουν στη ρύθμιση για την περαίωση.
Αυτό το μήνυμα στέλνει το υπουργείο Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας ότι όσοι επιλέξουν να ενταχθούν στη ρύθμιση, μπορούν να «κάψουν τα βιβλία τους», γεγονός που διαφοροποιεί τις προηγούμενες περαιώσεις από την τωρινή. Ετσι, «θα τραβήξουν μια διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν». Για όσους δεν ανταποκριθούν, το υπουργείο Οικονομικών απειλεί με εξονυχιστικούς ελέγχους, ενώ για όσους επαγγελματίες ή επιχειρήσεις έχουν στο παρελθόν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά (π.χ. πλαστά τιμολόγια) θα προβλέπονται επαχθέστεροι όροι.

Το οικονομικό επιτελείο σκοπεύει να φέρει στη Βουλή ξεχωριστό νομοσχέδιο την ερχόμενη εβδομάδα, με το οποίο θα δίνεται η δυνατότητα διευθέτησης φορολογικών υποθέσεων της τελευταίας δεκαετίας, περιλαμβάνοντας και προγενέστερες υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν έως και 2,5 δισ. ευρώ. Το νομοσχέδιο θα προωθηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος καθώς εγκαταλείφθηκαν οι αρχικές ιδέες για ενσωμάτωση της ρύθμισης στο φορολογικό νομοσχέδιο του Οκτωβρίου που θα αφορά την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών ενώ σφράγισε την απόφαση η περαίωση να αφορά και εκκρεμείς υποθέσεις στις δικαστικές αίθουσες που λιμνάζουν ακόμα και από την περασμένη δεκαετία.

Οπως αποκάλυψε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, στις δικαστικές αίθουσες εκκρεμούν σήμερα περίπου 450.000 υποθέσεις, εκ των οποίων περίπου 150.000 αφορούν φορολογικά θέματα. Εξαιτίας του «δικαστικού συνωστισμού», το Δημόσιο αδυνατεί να εισπράξει φόρους και πρόστιμα της τάξεως των 30 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών. Οι περισσότερες υποθέσεις μετρούν 7 έως 9 χρόνια μέχρι να εκδικαστούν και στο τέλος οι φορολογούμενοι «καταλήγουν να μην πληρώνουν παρά ένα μικρό ποσό». Στην κατάσταση αυτή φιλοδοξεί να βάλει τέρμα το οικονομικό επιτελείο σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, που προωθεί διατάξεις για δίκες- εξπρές για φορολογικά θέματα. Οπως εξηγούν συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών, «η περαίωση θα αφορά και υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση του συστήματος, εισροή εσόδων στον προϋπολογισμό και μια νέα αρχή σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης».

Συνολικά πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με την περαίωση επιχειρείται μια «νέα αρχή που θα απελευθερώσει την επιχειρηματικότητα αλλά και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Οικονομικών». Η περαίωση, με εξαίρεση τις υποθέσεις που εκκρεμούν στις δικαστικές αίθουσες, «θα ξεκινά από το 2000 και θα φτάνει μέχρι σήμερα», αναφέρει αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Η διαδικασία θα είναι αποκεντρωμένη, υπό την έννοια ότι δεν θα υπάρχει η παραμικρή επαφή του φορολογούμενου με την Εφορία παρά μόνο για την πληρωμή του επιπλέον φόρου. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αναλάβει να προσδιορίσει τον έξτρα φόρο για ένα εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Από την περαίωση θα εξαιρεθούν οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις (στην τελευταία περαίωση ο πήχυς είχε τεθεί στα 9 εκατ. ευρώ τζίρου) αλλά και οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. Θα παρέχονται «ισχυρά κίνητρα», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, χωρίς όμως να δίνεται η εντύπωση της «χαριστικής ρύθμισης».

Ελεγχοι
Οι βασικές αρχές της περαίωσης εξετάστηκαν χθες σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ έως το τέλος της εβδομάδας, οπότε θα επιστρέψει από το εξωτερικό ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο αρμόδιος υφυπουργός Δ. Κουσελάς και οι υπηρεσιακοί παράγοντες εκτιμάται ότι θα έχουν διευθετήσει όλες τις λεπτομέρειες για να τις εγκρίνει ο υπουργός και η ρύθμιση να κατατεθεί, με άμεση ισχύ, στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο ΣΤΟΧΟΣ

Εως 2,5 δισ. ευρώ από ένα εκατομμύριο επαγγελματίες σκοπεύει να συγκεντρώσει το υπ. Οικονομικών


Δύο σενάρια για τον φόρο

ΔΥΟ ΒΑΣΙΚΑ σενάρια έχουν πέσει στο τραπέζι των συσκέψεων του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού του ποσού ανά χρήση που θα πρέπει να καταβάλουν για το κλείσιμο των βιβλίων τους οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες που θα υπαχθούν στην περαίωση. Σε κάθε περίπτωση θα λαμβάνεται υπόψη με τη χρήση κάποιου συντελεστή η παραβατικότητα της επιχείρησης στο παρελθόν (πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία κ.ά.): Ο τζίρος της επιχείρησης
ή του επαγγελματία Θα πολλαπλασιάζεται με τον μοναδικό συντελεστή καθαρού κέρδους. Το γινόμενο θα πολλαπλασιάζεται με έναν νέο συντελεστή μεταξύ 1% και 3% και θα προκύπτει το ποσό ανά χρήση που θα πρέπει να καταβληθεί.

Οι δαπάνες της επιχείρησης
ή του επαγγελματία θα πολλαπλασιάζονται με έναν συντελεστή (που μπορεί να κυμαίνεται γύρω στο 2). Στο ποσό αυτό θα υπολογίζονται ο φόρος εισοδήματος και ο αναλογούν ΦΠΑ και θα καταβάλλονται για να κλείσει η κάθε χρήση.


Φορο-δίκες χωρίς έφεση
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Σίλα Αλεξίου

ΣΕ ΕΝΑΝ και τελευταίο βαθμό θα εκδικάζονται οι φορολογικές διαφορές, σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να εκκαθαριστούν ταχύτερα οι υποθέσεις που εκκρεμούν. Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου, η οποία επεξεργάζεται διατάξεις για την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης, προσανατολίζεται στη θεσμοθέτηση ρύθμισης σύμφωνα με την οποία οι υποθέσεις με οικονομικό αντικείμενο άνω των 150.000

ευρώ θα εισάγονται απευθείας στο Εφετείο σε πρώτο και τελευταίο βαθμό. Αντίστοιχα, υποθέσεις κάτω των 150.000

ευρώ θα εισάγονται στο Πρωτοδικείο, επίσης σε πρώτο και τελευταίο βαθμό. Με τις νέες διατάξεις, ωστόσο, οι συναφείς υποθέσεις θα διεξαχθούν ταχύτερα, καθώς πρόκειται για διαφορές με ομοειδές αντικείμενο και σύμφωνα με τις επικείμενες ρυθμίσεις θα επιλυθούν με τη λήψη πιλοτικής απόφασης. Πρόκειται για την ενίσχυση του θεσμού της πρότυπης δίκης, σύμφωνα με τον οποίο η ταχύτατη επίλυση (με αμετάκλητη απόφαση) μιας υπόθεσης που ενδιαφέρει μεγάλο αριθμό προσώπων, όπως είναι οι φορολογικές διαφορές, θα εφαρμόζεται και στις υπόλοιπες. Ετσι, με τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας θα επιλύονται αναλόγως όλες οι συναφείς υποθέσεις. Με τις νέες ρυθμίσεις δίνεται η δυνατότητα στον γενικό επίτροπο Επικρατείας να κινεί τη διαδικασία της πρότυπης δίκης κατόπιν αιτήματος των διευθυνόντων τα διοικητικά δικαστήρια, των οικείων δικηγορικών συλλόγων και του υπουργού Οικονομικών.

Στην επιτάχυνση της διοικητικής δίκης, άρα και των φορολογικών υποθέσεων, αναμένεται να συμβάλει και η διάταξη που προβλέπει την ταχεία εκδίκαση υποθέσεων όπου κρίνεται αναγκαίο από τον πρόεδρο Πρωτοδικών του Διοικητικού Πρωτοδικείου σε πρώτο και τελευταίο βαθμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: