11.9.10

«Δεν σήμανε λήξη συναγερμού» ...


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ
Γιώργος στο Υπουργικό: «Οι προσπάθειες έχουν αποτέλεσμα, αλλά δεν επιτρέπεται χαλάρωση»...

Να γυρίσει σελίδα στην οικονομία επιχειρεί μετά τη Θεσσαλονίκη η κυβέρνηση. Ο κ. Παπανδρέου, που θα χρησιμοποιήσει το βήμα της ΔΕΘ ως αφετηρία για την ανάπτυξη της χώρας- σύμφωνα με πληροφορίες- θα επισημάνει ότι μετά τα πρώτα θετικά αποτελέσματα που έχει η...
προσπάθεια να αποτραπεί η χρεοκοπία της χώρας, η ανάπτυξη είναι ο νέος μεγάλος εθνικός στόχος. Οπως θα τονίσει, η χώρα μπορεί να κερδίσει το στοίχημα που έχει μπροστά της, αρκεί να υπερνικήσει τα εμπόδια που θέτει η κρατική μηχανή για να υπάρξει ασφαλές επενδυτικό κλίμα. Κατά τους συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει κίνητρα για επενδύσεις στη χώρα και σε αυτά αναμένεται να συμπεριλαμβάνονται συγκεκριμένες τομές στη γραφειοκρατία που βραχυκυκλώνει κάθε απόπειρα να γίνουν επενδύσεις στη χώρα.
Η σημαντική υστέρηση των εσόδων του κράτους ωστόσο απειλεί την κυβερνητική προσπάθεια για ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, καθώς η μαύρη τρύπα του ελλείμματος που θα πρέπει να καλυφθεί έως το τέλος του έτους φτάνει τα 2,2 δισ. ευρώ- ένα δεύτερο μνημόνιο, το οποίο θα κληθεί εκ των πραγμάτων η κυβέρνηση να εφαρμόσει από τον νέο χρόνο.
Οι δυσμενείς αυτές εξελίξεις φέρνουν πιο κοντά νέα μέτρα με πρόσθετες περικοπές δαπανών (εξοπλιστικά προγράμματα) και διορθωτικές κινήσεις για την αύξηση εσόδων (εξίσωση τιμής στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, αύξηση ΦΠΑ και περαίωση φορολογικών υποθέσεων). Και απειλούν να θέσουν υπό αμφισβήτηση την προσπάθεια για ουσιαστική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Απάντηση στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση για την παρουσία στη Θεσσαλονίκη ολόκληρου του Υπουργικού Συμβουλίου έδωσε ο Πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του νέου κυβερνητικού σχήματος. «Στη Θεσσαλονίκη ήρθαμε για να κάνουμε δουλειά και όποιος δεν το καταλαβαίνει, δεν μπορεί να αντιληφθεί την εργώδη προσπάθεια της κυβέρνησης» σημείωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από την επίθεση που δέχεται από κάποια, ηλεκτρονικά κυρίως, μέσα ενημέρωσης για το θέμα αυτό.

Στη σύντομη ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση τους τελευταίους 11 μήνες για να κρατηθεί ζωντανή η ελπίδα και να μη χρεοκοπήσει η χώρα έχει αποτέλεσμα, αλλά τόνισε με έμφαση «δεν υπάρχει μήνυμα λήξης του συναγερμού». Είπε ακόμη ότι χωρίς τη στήριξη των πολιτών δεν θα υπήρχε κανένα αποτέλεσμα στην προσπάθεια αυτή και επισήμανε ότι αυτή θα συνεχιστεί ώσπου η Ελλάδα να τα καταφέρει. Γι΄ αυτό- όπως είπε- δεν επιτρέπεται καμιά χαλάρωση.

Ο κ. Παπανδρέου απάντησε επίσης και στις επικρίσεις που δέχθηκε για το πολυπληθές υπουργικό σχήμα, το οποίο απέδωσε στις ανάγκες της χώρας, ιδιαίτερα αυτές που απαιτούν διυπουργική αντιμετώπιση, και χρησιμοποίησε ως παράδειγμα μία προ δεκαπενταημέρου σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του στο Μέγαρο Μαξίμου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Κατά τον κ. Παπανδρέου, οι υπουργοί δεν πρέπει να ταυτιστούν με την «καρέκλα» αλλά με τα προβλήματα των πολιτών, και τους κάλεσε να είναι «εξουσιαστές της εξουσίας».

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε στη συνέχεια τη σύσταση δύο διυπουργικών επιτροπών: η μία, που θεωρείται και η σημαντικότερη και ώς έναν βαθμό αποκαθιστά τον Θεόδωρο Πάγκαλο σε θέματα συντονισμού, είναι αυτή που αφορά την ανάπτυξη στην οποία θα μετέχουν οι υπουργοί Γ. Παπακωνσταντίνου, Τ. Μπιρμπίλη, Δ. Ρέππας, Χ. Παμπούκης και Π. Γερουλάνος. Η δεύτερη επιτροπή αφορά τη μεταναστευτική πολιτική και θα έχει ως συντονίστρια την υπουργό Εργασίας Λ. Κατσέλη.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο συζητήθηκαν χθες ο «νόμος Παμπούκη» για τις στρατηγικές επενδύσεις και το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών για την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ. «Συνθήκες ασφυξίας». Νωρίτερα ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση που οργάνωσε ο Τομέας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων του ΠΑΣΟΚ, έστειλε αυστηρό μήνυμα στις τράπεζες να ανοίξουν τις κάνουλες χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να μπορέσει να ανασάνει η αγορά και να κινηθεί ο μηχανισμός ανάκαμψης της οικονομίας. Από την πλευρά του δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα και στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, μπορεί να επανεξεταστεί το ΤΕΜΠΜΕ, καθώς η δυστοκία που παρατηρείται στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από τις τράπεζες, παρά την εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης, δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στην αγορά. Οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν το ρίσκο της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων προκειμένου να μπορέσει να γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας, σημείωσε χαρακτηριστικά. Απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες, ο Πρωθυπουργός είπε ότι θέλουμε καθαρές σχέσεις κράτουςιδιωτικού τομέα, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις κράτους- ιδιωτικού τομέα είχαν δαιμονοποιηθεί λόγω της διαφοράς που είχε αναπτυχθεί. Πρόσθεσε δε ότι «ως σοσιαλιστές δεν πρέπει να φοβόμαστε την έννοια του επιχειρείν». Ο ΟΣΕ. Μείωση του προσωπικού, αυξήσεις στα εισιτήρια από το 2011, περικοπές δρομολογίων, αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας και ιδιωτικοποίηση της εταιρείας ΤΡΑΙΝΟΣΕ (επιβατικές- εμπορικές μεταφορές) προβλέπει το σχέδιο για την εξυγίανση του ΟΣΕ. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σχεδόν ομόφωνα το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Δ. Ρέππας. Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων παρά μόνο μετατάξεις σε υπηρεσίες του Δημοσίου και πρόσθεσε ότι το κράτος θα αναλάβει ολόκληρο το χρέος του Οργανισμού που ανέρχεται σε 10,7 δισ. ευρώ.

Εντονες όμως διαφωνίες διατυπώθηκαν κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη για τις στρατηγικές επενδύσεις στη χώρα. Οπως έγινε γνωστό, τις εντονότερες διατύπωσαν η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Η υπουργός εξέφρασε τη διαφωνία της για διατάξεις του νομοσχεδίου που παρακάμπτουν περιβαλλοντικά ζητήματα και ο κ. Χρυσοχοΐδης υποστήριξε ότι μπορεί να υπάρξει θέμα συνταγματικότητας του νόμου διότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, μία στρατηγική επένδυση μπορεί να εγκριθεί μέσα σε 40 ημέρες όταν μικρότερες επενδύσεις απαιτούν χρόνο ωρίμανσης δύο ή περισσότερα χρόνια. Ο ίδιος ζήτησε να αποσαφηνιστεί ποια ακριβώς θεωρείται στρατηγική επένδυση και ποια όχι, ώστε να μην εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου.


Σεμνά εγκαίνια του Μουσείου της Πέλλας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΙΚΥ ΧΑΡΙΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΣΙΟΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΟΥΜΑΚΑΣ

Τα μοναδικά εγκαίνια που έγιναν από υπουργό κατά το «εορταστικό» τριήμερο της πόλης ήταν αυτά που τέλεσε ο κ. Παύλος Γερουλάνος στο Μουσείο της Πέλλας το απόγευμα της Παρασκευής.

Η απόφασηγια την ίδρυση του νέου Μουσείου της Πέλλας ελήφθη το 1996, οπότε και άρχισαν οι διαδικασίες εκπόνησης μελετών, εγκρίσεων, διαγωνισμών κ.ά. Η θεμέλιος λίθος τέθηκε το 2006 και το έργο εντάχθηκε στο Γ΄ ΚΠΣ με προϋπολογισμό 14 εκατ. ευρώ- ποσό που καλύφθηκε κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Ενωση και κατά 25% από εθνικούς πόρους, όπως συμβαίνει με όλα τα ανάλογα προγράμματα χρηματοδότησης. Τα εγκαίνια του μουσείου ανακοινώθηκαν από τον προηγούμενο πρωθυπουργό και από τους εκάστοτε υπουργούς Πολιτισμού ματαιώθηκαν και ορίστηκαν ξανά για το καλοκαίρι του 2009, για τις 4 και τις 20 Σεπτεμβρίου του 2009. Λόγω των περσινών εκλογών αναβλήθηκαν, αλλά τελικά το μουσείο άρχισε τη λειτουργία του πέρσι στις 29 Σεπτεμβρίου. Η τελετή που έγινε αργά το απόγευμα της Παρασκευής στο νέο μουσείο ήταν σεμνή.

Σε θέματα προσβασιμότητας και μετακίνησης αναπήρων στην πόλη επικεντρώθηκε η ολιγόλεπτη συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου με τον 18χρονο Ραφαήλ Παπαδόπουλο (φωτό), τον θεσσαλονικιό μαθητή με αναπηρία που αρίστευσε στις φετινές Πανελλαδικές. Το ραντεβού πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς», λίγο πριν προεδρεύσει ο Πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στο λιμάνι.

Το «Θεαγένειο» αντικαρκινικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά ο Πρωθυπουργός χθες το πρωί, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην πόλη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Ο κ. Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε και συνομίλησε με τον διοικητή του νοσοκομείου, τον πρόεδρο της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου, με εργαζομένους, με γυναίκες μετανάστριες και Ρομά, που είχαν έρθει στο νοσοκομείο για προληπτικό έλεγχο (φωτό πάνω).

Εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους ασθενείς και τις οικογένειές τους, ενώ αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι εθελοντικές ομάδες και συνεχάρη τους εκπροσώπους της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Ενα μεγάλο πανό που έγραφε «Να μην πληρώσει ο λαός τις συνέπειες της κρίσης» κρέμασαν αιφνιδιαστικά το πρωί της Παρασκευής μέλη του ΠΑΜΕ στον Λευκό Πύργο. Οι διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του μνημείου χωρίς να αποκλείσουν την είσοδο στους επισκέπτες, φώναζαν συνθήματα εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής, καλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν στο αυριανό συλλαλητήριο της ΔΕΘ. Στο σημείο συγκεντρώθηκε ισχυρή αστυνομική δύναμη, που παρέμεινε ώς το τέλος της διαμαρτυρίας χωρίς να χρειαστεί να παρέμβει. ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: