22.9.10

Μουτζαχεντίν...


Του Δηµήτρη Μητρόπουλου
ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ τον Θόδωρο Σκυλακάκη; Πριν απαντήσει κανείς σε αυτό το ερώτηµα, θα £ πρεπε µάλλον να το αναδιατυπώσει: Ποιος ξέρει τον Θόδωρο Σκυλακάκη; Πράγµατι, ο ευρωβουλευτής έγινε πανελληνίως γνωστός χάρη στη διαγραφή του από τη Ν.Δ.

Ο ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ διαγράφεται πριν ξεκινήσει η δεύτερη χρονιά του στις Βρυξέλλες. Ετσι κι αλλιώς, στο δωδεκάµηνο που πέρασε η Ν.Δ. έχει...
ζήσει όσα δεν έζησε τα τελευταία δέκα χρόνια. Πάει η εποχή της εσωκοµµατικής µετριοπάθειας που είδε τον Κώστα Καραµανλή να έχει νούµερο δύο τον Γιώργο Σουφλιά, να βασίζεται στην Ντόρα Μπακογιάννη και να υποδέχεται πίσω στο κόµµα τον Δηµήτρη Αβραµόπουλο. Η συντηρητική παράταξη έχει επανέλθει σε φάση διχόνοιας µε διασπάσεις και διαγραφές.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ το αµάρτηµα του Σκυλακάκη; Είπε ότι ο ισχυρισµός του Σαµαρά στη ΔΕΘ ότι το έλλειµµα µπορεί να µηδενισθεί µε τις πολιτικές της Ν.Δ. είναι το πιο σύντοµο ανέκδοτο στα οικονοµικά. Φυσικά, αυτή ήταν η αφορµή. Η αιτία είναι πως ο Θόδωρος είναι στενός συνεργάτης της Μπακογιάννη από αµνηµονεύτων και ήταν δίπλα της και στον Δήµο Αθηναίων και στο ΥΠΕΞ και στη µάχη της διαδοχής της 29ης Νοεµβρίου. Στη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου της Ν.Δ. τον Ιούνιο του 2010 έπεσαν κορµιά. Αλλά ο Θόδωρος ήταν επιρροή Ντόρας.

ΟΠΩΣ ο Κώστας Κιλτίδης ή ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης πριν από αυτόν, ο Σκυλακάκης πάτησε ο ίδιος το κουµπί της έκρηξης που οδήγησε στη διαγραφή του. Ωστόσο, πίσω από τις γραφικές λεπτοµέρειες έχει ενδιαφέρον να επισηµάνει κανείς µια πολιτική πραγµατικότητα.

Επί δεκαετίες, τα ζεύγη αντιπάλων της Ν.Δ. είχαν πολιτικές διαφορές και όχι προσωπική κόντρα. Ας µην πάµε πολύ πίσω. Ο Γιώργος Σουφλιάς διεγράφη επί Κώστα Καραµανλή, αλλά αντιπαράθεση δεν έγινε ποτέ προσωπική µε δηµόσιο τρόπο. Αντίστοιχα ισχύουν και µε τον Αβραµόπουλο. Το γεύµα στον Διόνυσο το 2000 εξέθεσε τον Καραµανλή και την ίδια χρονιά ο Δηµήτρης ίδρυσε το ΚΕΠ. Ωστόσο, δεν εκφράστηκε εχθρότητα προς τον τότε πρόεδρο της Ν.Δ.

ΑΝΤΙΘΕΤΑ, αυτόπου χρωµατίζει την αντιπαράθεση Μπακογιάννη - Σαµαρά είναι το έντονο προσωπικό στοιχείο. Φάνηκε από την αρχή. Ο Αντώνης έκανε µια χειρονοµία τον Δεκέµβριο του 2010, προτείνοντας στην Ντόρα το σκιώδες χαρτοφυλάκιο Παιδείας και Πολιτισµού. Εκείνη το αρνήθηκε. Ηταν προφανές πως δεν µπορούσε να κάτσει στο ίδιο τραπέζι µαζί του. Από εκείνο το σηµείο και µετά, άρχισε η αντίστροφη µέτρηση που οδήγησε στην έξοδο της Μπακογιάννη από τη Ν.Δ., µε αφορµή τη θετική της ψήφο στο Μνηµόνιο. Τουλάχιστον εκείνη φρόντισε να ιδεολογικοποιήσει την έξοδό της.

Ο ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ χαρακτήρας της αντιπαράθεσης εξηγεί γιατί η ανεξάρτητη πλέον Ντόρα δεν έχει βρει αέρα στα πανιά της. Αλλά και γιατί προσχωρούν µέχρι στιγµής στο εγχείρηµά της µόνον οι Μουτζαχεντίν των µητσοτακικών. Οι άλλοι – χαρακτηριστικό παράδειγµα ο Κωστής Χατζηδάκης – επιµένουν στη Ν.Δ.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: