16.9.10

Η ταρίφα της περαίωσης...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελενα Λάσκαρη
Αρχίζει από 200 και φθάνει στα 1.000 ευρώ για κάθε χρόνο που «κλείνουν»...
Με «ταρίφα» που αρχίζει από 200 ευρώ και φτάνει έως και 1.000 ευρώ για κάθε χρόνο χρόνο θα κληθούν να περαιώσουν 1 εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις τις εκκρεμείς υποθέσεις της τελευταίας δεκαετίας.
Ετσι, ένας ελεύθερος επαγγελματίας με βιβλία Β΄ κατηγορίας και καθαρό φορολογικό παρελθόν που θέλει να κλείσει 10 χρήσεις θα κληθεί να πληρώσει κατ΄ ελάχιστον 4.000 ευρώ.
Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν έτοιμο το «μοντέλο» της περαίωσης που θα κατατεθεί υπό μορφήν αυτόνομου νομοσχεδίου στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. Στο προσχέδιο του νομοσχεδίου, στο οποίο βασίζονται τα παραδείγματα που παρουσιάζουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ», δεν αποκλείονται διορθώσεις από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σε σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί μετά την επιστροφή του από τη Φρανκφούρτη, την Παρασκευή.

Ο τύπος της περαίωσης που προκρίνεται είναι πάρα πολύ απλός, βασίζεται στα ακαθάριστα έσοδα που έχουν δηλωθεί και βρίσκονται ήδη στα αρχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων, η οποία θα υπολογίσει τους φόρους και θα στείλει τα σχετικά «ραβασάκια». Αν η περαίωση γίνει αποδεκτή, ο φορολογούμενος θα πληρώνει 10% του πρόσθετου φόρου και το υπόλοιπο θα μπορεί να καταβληθεί σε 6 έως 12 μηνιαίες δόσεις. Κάθε μία δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 300 ευρώ.

Η πρόταση
Σύμφωνα με την πρόταση που προκρίνεται, τα ακαθάριστα έσοδα κάθε χρήσης πολλαπλασιάζονται με συντελεστές από 1% έως 3% ανάλογα με το αν τα βιβλία του ελεύθερου επαγγελματία ή της επιχείρησης είναι «καθαρά» ή έχουν κριθεί ανεπαρκή- ανακριβή. Το 20% του ποσού που προκύπτει είναι ο φόρος περαίωσης εισοδήματος και το 19% ( ή ο εκάστοτε ισχύων συντελεστής ΦΠΑ) αποτελεί τον ΦΠΑ περαίωσης. Τα ποσά αυτά αθροίζονται και δεν μπορεί να είναι χαμηλότερα από 200 έως 1.000 ευρώ ανά χρήση που περαιώνεται.

Η περαίωση θα «πιάνει» και υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν συζητηθεί σε δευτεροβάθμιο επίπεδο. Σε αυτή την περίπτωση «απαιτείται σχετική πράξη Διοικητικής Επίλυσης της Διαφοράς υπογραφόμενη από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ και τον επιτηδευματία». Ο φορολογούμενος θα πληρώνει τον φόρο περαίωσης αλλά και το ένα τέταρτο των προστίμων που του έχουν επιβληθεί για να κλείσει τις εκκρεμείς του υποθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: