Αποζημιώσεις από τα "καρτέλ" θα μπορούν να διεκδικούν οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές που πλήττονται οικονομικά από τη δράση τους. Αυξήσεις τιμών και ενιαίες τιμές πώλησης με πρακτικές αντίθετες στον νόμο περί ανταγωνισμού θα αποτελούν αποδείξεις για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων, οι οποίες μπορεί να είναι και τα κέρδη που αποκόμισαν οι παραβάτες. Αυτά προβλέπει...
νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, το οποίο καταθέτει στη Βουλή τον Σεπτέμβριο η υπουργός Λούκα Κατσέλη και τις βασικές του διατάξεις παρουσιάζει σήμερα το "Εθνος". Οσοι έχουν ζημιωθεί θα μπορούν να προσφεύγουν στα αστικά δικαστήρια.
Το θεσμικό πλαίσιο ετοίμασε ο... γενικός γραμματέας Καταναλωτή Δημήτρης Σπυράκος και θα συμπεριληφθεί σε εκείνο με τις εισπρακτικές εταιρείες και με άλλες τροποποιητικές διατάξεις της νομοθεσίας περί προστασίας του καταναλωτή. Ανοίγει, λοιπόν, ο δρόμος για τις αγωγές αποζημίωσης σε βάρος επιχειρήσεων που, παραβιάζοντας την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία ή αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δικαστικών αρχών, αποκομίζουν κέρδη.
Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιδιώκει κυρίως να δημιουργήσει άλλο ένα αντικίνητρο στις επιχειρήσεις που συμπράττουν συστήνοντας "καρτέλ" για τον αποκλεισμό ανταγωνιστών τους από την αγορά ή προχωρούν συνεννοημένα σε ανατιμήσεις και εναρμονισμένη τιμολόγηση, αλλά και σε εταιρείες που εκμεταλλεύονται τη μονοπωλιακή θέση τους σε κλάδους προκειμένου να κερδοσκοπήσουν.
Επιπλέον, διευκολύνει τις θιγόμενες επιχειρήσεις αλλά και καταναλωτές, ώστε να διεκδικήσουν αποζημιώσεις. Κάτι που τώρα είναι σχεδόν απίθανο. Δύο άρθρα θα περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου:
Με το πρώτο θεσπίζεται η υποχρέωση επιχειρήσεων που παραβιάζουν την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία ή αμετάκλητες αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αποζημιώνουν εκείνους που έχουν θίξει με τη συμπεριφορά τους.
Αφορά τις επιχειρήσεις που είτε έκαναν "καρτέλ", είτε συμφώνησαν με εναρμονισμένες πρακτικές τιμολόγησης είτε με υποχρεωτικές δεσμεύσεις (π.χ. συμφωνίες με ρήτρα).
Νόμιμοι τόκοι
Ο ζημιωθείς μπορεί να απαιτήσει και νόμιμους τόκους χρηματικής οφειλής αφότου επήλθε η ζημιά. Ακόμη, το δικαστήριο για τον προσδιορισμό της έκτασης της ζημιάς μπορεί να λαμβάνει υπόψη το οικονομικό όφελος που αποκόμισε ο παραβάτης.
Επίσης, στο ίδιο άρθρο προβλέπεται ότι εφόσον ο θιγόμενος προσκομίσει διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία για να διεκδικήσει την αποζημίωσή του και επικαλείται και συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία βρίσκονται στον αντίδικο, το δικαστήριο μπορεί να διατάξει την προσκόμισή τους. Αν αυτός αρνηθεί, τότε το δικαστήριο έχει τη δυνατότητα της επιβολής χρηματικών προστίμων από 50.000 έως 100.000 ευρώ και την καταβολή και των δικαστικών εξόδων.
Εξάλλου, το δικαστήριο κατά την εκδίκαση της υπόθεσης θεωρεί δεδικασμένες αμετάκλητες αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού ή άλλων δικαστηρίων.
Η απαίτηση δεν παραγράφεται πριν από την πάροδο 20 ετών.
Με το δεύτερο άρθρο δίνεται το δικαίωμα και στις ενώσεις καταναλωτών, τα επιμελητήρια και άλλους να κάνουν αγωγές σε επιχειρήσεις που παραβιάζουν την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία ώστε να σταματήσουν τις παραβάσεις καθώς και να απαγορευτεί η διενέργειά της στο μέλλον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ ΕΘΝΟΣ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.