19.9.10

Παράθυρο εφιάλτης για... ΔΕΚΟ ...

«Βόμβα» στο εργασιακό των ΔΕΚΟ βάζει η εξυγίανση του ΟΣΕ. Σχέδιο-πιλότος για άρση της μονιμότητας όλων των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μοιάζει να αποτελεί το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ, που «γκρεμίζει» το... προστατευτικό τείχος του γενικού κανονισμού προσωπικού.Ο κανονισμός αυτός που αποτελεί τον «κορμό» των εργασιακών δικαιωμάτων σε ...
όλες τις ΔΕΚΟ, προβλέπει βάσει της νομοθεσίας τη μονιμότητα του τακτικού προσωπικού και η κατάργησή του δεν σημαίνει τίποτα λιγότερο από το γεγονός ότι μπαίνει τέλος στη μονιμότητα των εργαζομένων.
Στο ίδιο μήκος κύματος άλλωστε κινούνται και οι προθέσεις των Γερμανών της Deutsche Telekom που έχουν βάλει στο... «μάτι» την εργασιακή μονιμότητα στον ΟΤΕ, αξιώνοντας από την κυβέρνηση νομοθετική ρύθμιση για την ανατροπή του εργασιακού καθεστώτος που να περιλαμβάνει και τον ελληνικό Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών.

Ελεύθερες απολύσεις και συλλογική διαπραγμάτευση για το ύψος των αποζημιώσεων από μηδενική βάση, περικοπές μισθών και κατάργηση επιδομάτων, προβλέπει, όπως όλα δείχνουν, το νέο εργασιακό τοπίο στις ΔΕΚΟ, που «σβήνει» δικαιώματα πολλών δεκαετιών.

«Μαύρη λίστα»
Με την αποδόμηση των εργασιακών κεκτημένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να βρίσκεται ψηλά στη λίστα των επώδυνων παρεμβάσεων που έχει ζητήσει η τρόικα για την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου, η κυβέρνηση επιχειρεί σε πρώτη φάση διά της... σιδηροδρομικής οδού, να ανατρέψει το εργασιακό καθεστώς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και να βάλει τέλος στη μονιμότητα των εργαζομένων που απασχολούνται στις προβληματικές ΔΕΚΟ.

Μπορεί σε πρώτη φάση το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ, της πλέον προβληματικής επιχείρησης του Δημοσίου, να περιλαμβάνει μετατάξεις σε κρατικούς οργανισμούς και αναγκαστική συνταξιοδότηση όσων έχουν ήδη κατοχυρώσει δικαίωμα, σε συνδυασμό με την πώληση του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την κατάργηση ζημιογόνων δρομολογίων, ωστόσο με την ψήφιση του νομοσχεδίου αποδομείται το εργασιακό καθεστώς στον Οργανισμό, ανοίγοντας τον δρόμο για απολύσεις στον ΟΣΕ.

Για όσους αρνηθούν μετάταξη
Απολύσεις χωρίς αποζημίωση

Νομικοί κύκλοι από την επιστημονική επιτροπή της Βουλής υπογραμμίζουν ότι η κατάργηση του γενικού κανονισμού προσωπικού (ΓΕΚΑΠ) στον ΟΣΕ και όλων των συλλογικών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα, συνιστά όχι απλώς άρση της μονιμότητας των εργαζομένων, αλλά κατάργηση του συνόλου των εργασιακών δικαιωμάτων τους.

Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν στο «Εθνος της Κυριακής», η νομοθετική βούληση υποκαθιστά τη συλλογική αυτονομία, προβλέποντας νόμο αντί για συλλογική σύμβαση. Δηλαδή καταργεί κάθε εργασιακό δικαίωμα και ξεκινά διαπραγματεύσεις εκ του μηδενός. Αναφορικά μάλιστα με τη φράση ανέλεγκτη κρίση που διατυπώνεται στα άρθρα του νομοσχεδίου για το προσωπικό, τονίζουν ότι καμία κρίση διοικητικού οργάνου δεν μπορεί να είναι ανέλεγκτη, αφήνοντας υπόνοιες αντισυνταγματικότητας.

Στέκονται, μάλιστα, και στην αναφορά για τις μετατάξεις που υπογραμμίζει ότι όσοι εκ των εργαζομένων οι οποίοι μετατάσσονται δεν παρουσιαστούν εντός προθεσμίας δεκαπέντε ημερών από τη δημοσίευση της πράξης μεταφοράς τους στη νέα υπηρεσία θα θεωρείται ότι κατήγγειλαν οι ίδιοι τη σύμβασή τους και θα απολύονται άνευ αποζημίωσης.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΣΤΟΝ ΟΤΕ
Στον αέρα 7 στους 10 εργαζόμενους

Το γεγονός ότι η τρόικα επιμένει για ανατροπές σε μισθούς και θέσεις εργασίας, φαίνεται ότι έχει κινητοποιήσει και τους Γερμανούς της Deutsche Telekom οι οποίοι επιθυμούν αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος στον ΟΤΕ.

Η ομοσπονδία των εργαζομένων βρίσκεται επί ποδός πολέμου με αφορμή το σκληρό πακέτο αιτημάτων που θέτει η διοίκηση για την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας (κατάργηση επιδομάτων, άρση της μονιμότητας και πάγωμα μισθών για την επόμενη διετία), ενώ η D.T. αναζητά σύμμαχο στο πρόσωπο της κυβέρνησης για συνδρομή με τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης.

Στην επιστολή Βουρλούμη προς τους εργαζομένους, που ανοίγει ευθέως θέμα άρσης της μονιμότητας για όσους έχουν προσληφθεί προ του 2005, γίνεται αναφορά στην επιδείνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ΟΤΕ, την αύξηση του κόστους εργασίας στο 33% των εσόδων σε σύγκριση με το 25% που είναι το μέσο κόστος στις ανάλογες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Περισσότεροι από 7.000 επί συνόλου 10.000 περίπου υπαλλήλων του ΟΤΕ, έχουν προσληφθεί προ του 2005.

ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: