3.9.10

Προσκλήσεις κατάταξης σε «στρατεύσιμους» υπουργούς...


Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ
«Τώρα πάω να συναντήσω μερικούς στρατεύσιμους».«Στρατεύσιμους ή επιστρατεύσιμους;», τον ρώτησε ο βουλευτής Μανώλης Οθωνας. «Πριν επιστρατευθούν, είναι ακόμα στρατεύσιμοι...».
Σε μαραθώνιο συναντήσεων ο πρωθυπουργός για να πείσει τους υποψηφίους Ο διάλογος του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον κ. Οθωνα, χθες, λίγο πριν...

αποχωρήσει από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, είναι ενδεικτικός της απόφασής του να επιβάλει σε μέλη της κυβέρνησης και βουλευτές να είναι υποψήφιοι περιφερειάρχες ακόμα κι αν δεν το θέλουν. Κι αυτό γιατί επικρατεί απροθυμία να θέσουν υποψηφιότητα, παρ' ότι προτείνονται από την επιτροπή επιλογής υποψηφίων του κόμματος.

Κι είναι γεγονός ότι ορισμένοι από αυτούς με τους οποίους συναντήθηκε χθες ο κ. Παπανδρέου δεν ήταν καταρχήν θετικοί στην υποψηφιότητά τους, ανεξαρτήτως αν υποχρεώθηκαν ή αν θα υποχρεωθούν στο τέλος να δεχθούν.

Ο πρωθυπουργός χθες συνάντησε την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τους υφυπουργούς Υποδομών Γιάννη Μαγκριώτη για την Κεντρική Μακεδονία και Δικαιοσύνης Απόστολο Κατσιφάρα και τον βουλευτή Πάρι Κουκουλόπουλο για την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας.

Το βράδυ επρόκειτο να συναντηθεί με τον βουλευτή Μ. Τιμοσίδη, ενώ η πρώην υπουργός Αντζελα Γκερέκου, που προτείνεται από την επιτροπή επιλογής υποψηφίων για την Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων, συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μαγκριώτης, παρ' ότι προηγείται στις δημοσκοπήσεις που διενεργεί το ΠΑΣΟΚ στην Κεντρική Μακεδονία, είπε στον πρωθυπουργό ότι θα προτιμούσε για προσωπικούς λόγους να μην είναι υποψήφιος. Εκείνος τον άκουσε και του είπε: «Θα τα ξαναπούμε...».

Δεν επιθυμούν

Οι πληροφορίες λένε ότι ο Π. Κουκουλόπουλος δεν επιθυμεί να επιστρέψει στην αυτοδιοίκηση καθώς ήταν δήμαρχος Κοζάνης για 20 χρόνια και θέλει τώρα να αγωνιστεί για τον θεσμό αυτό μόνο μέσα από τη Βουλή.

Η Κατερίνα Μπατζελή είχε δηλώσει παλαιότερα ότι δεν προτιμά τη μετακίνησή της στην περιφέρεια. Χθες, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, δεν απάντησε στις τηλεφωνικές κλήσεις. Το ίδιο και ο Απ. Κατσιφάρας, ο οποιος το προηγούμενο διάστημα και πριν δεχθεί την πρωθυπουργική κλήση έλεγε ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης στη Δυτική Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες λένε ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν δέχτηκε ως οριστικές τις όποιες αρνήσεις και κρατώντας για τον εαυτό του την τελευταία λέξη τούς είπε «θα τα ξαναπούμε».

Αναμένεται σήμερα και αύριο να κάνει κι άλλες συναντήσεις, αφού στόχος του είναι να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ όσες περισσότερες περιφέρειες μπορεί (8 είναι το ελάχιστο όριο που βάζει).

Πολιτικό χρώμα

Η εμμονή, πάντως, του πρωθυπουργού να βάλει στην εκλογική μάχη και στελέχη της κεντρικής πολιτικής σκηνής (μέλη της κυβέρνησης και βουλευτές) δείχνει ότι ανεβάζει ψηλά τον πήχυ των εκλογών, δίνει στην αναμέτρηση πολιτικό χρώμα και επιδιώκει επί της ουσίας επιβεβαίωση της υπεροχής του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπανδρέου μιλώντας στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου έδειξε ότι τον απασχολεί έντονα το «εκλογικό μέτωπο κατά του Μνημονίου» που καλλιεργούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Είπε ότι «είναι πολύ εύκολο κάποιος να καλέσει τους πολίτες να ψηφίσουν κατά της τρόικας, αυτό όμως δεν θα είναι απλώς μια ψήφος διαμαρτυρίας, αλλά μια ψήφος χωρίς ουσία γιατί θα αποκρύψει τα πραγματικά προβλήματα και τις ευθύνες αυτών που τα δημιούργησαν». Οπως είπε, το πολιτικό δίλημμα των εκλογών είναι «αν αλλάζουμε ή δεν αλλάζουμε τη χώρα, αν μένουμε πίσω ή αν πάμε μπροστά» *
Τρεις πόλοι εσωκομματικής αντιπολίτευσης
Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ

Από το 1993 και μετά, δεν υπήρξε ποτέ κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ -είτε του Ανδρέα Παπανδρέου είτε του Κώστα Σημίτη- που να μην έχει εσωκομματική αντιπολίτευση, και από αυτόν τον κανόνα δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Γ. Παναγιωτακόπουλος, Ν. Μπίστης, Ν. Φωτόπουλος, τρία από τα στελέχη που με διαφορετικές αφετηρίες δεν συμφωνούν με την ηγεσία Γ. Παναγιωτακόπουλος, Ν. Μπίστης, Ν. Φωτόπουλος, τρία από τα στελέχη που με διαφορετικές αφετηρίες δεν συμφωνούν με την ηγεσία Ο πρωθυπουργός μπορεί τα πρώτα χρόνια της θητείας του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ να τα πέρασε χωρίς εσωκομματικές δυσκολίες, όμως τώρα στην κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει μια «εσωκομματική αντιπολίτευση τριών πόλων», που πνέει μένεα εναντίον του λόγω του Μνημονίου:

1 Την εξ αριστερών του αντιπολίτευση, με εκφραστή την Αριστερή Πρωτοβουλία του Γ. Παναγιωτακόπουλου, ο οποίος ήταν μέχρι και τις εκλογές του 2009 εκ των βασικότερων και πιο ένθερμων υποστηρικτών του. Το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, εξαιτίας των σκληρών οικονομικών μέτρων και του Μνημονίου, έχει περάσει στην απέναντι όχθη και μόλις πριν από λίγες μέρες είπε (στα Γιαννιτσά) πως αυτή η κυβέρνηση δεν έχει σχέση με το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι μόνος του, αφού στην εκλογή για τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου είχε χάσει με μικρή διαφορά από τον Σ. Ξυνίδη.

Εξ αριστερών κριτική ασκεί και ο Στ. Τζουμάκας, που υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει νεοφιλελεύθερη πολιτική. Ο πρώην βουλευτής έχει ταχθεί κατά του Μνημονίου ουκ ολίγες φορές, με ομιλίες του σε εκδηλώσεις, σε πολλά μέρη της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την Αριστερή Πρωτοβουλία προτίθενται να μιλήσουν αρκετά στελέχη στο Εθνικό Συμβούλιο και λένε ότι θα καταψηφίσουν όσους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες δεν είναι κομματικά μέλη. Διαφωνούν, π.χ., με πιθανή στήριξη στους Γ. Καμίνη και Π. Τατούλη.

2 Την εκσυγχρονιστική εσωκομματική αντιπολίτευση. Ορισμένοι τη χαρακτηρίζουν... «κριτική συμπολίτευση». Εμφανίσθηκε για πρώτη φορά συντεταγμένα στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, που έγινε τον περασμένο Μάρτιο στη Θεσσαλονίκη, και εκφράσθηκε από τους πάλαι ποτέ «λοχαγούς» του ΠΑΣΟΚ (Μ. Σταυρακάκη, Γ. Νικολάου, Μ. Νεονάκη) και τον Ν. Μπίστη, στελέχη που είχαν στηρίξει ενεργά τον Κ. Σημίτη και τον εκσυγχρονισμό, και δεν συμπαρατάχθηκαν ποτέ με τον Γ. Παπανδρέου. Στη Θεσσαλονίκη δεν είχαν διαφωνήσει τόσο με την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική -το Μνημόνιο δεν υπήρχε ακόμα-, είχαν όμως υποστηρίξει (π.χ. οι Μπίστης, Νικολάου) πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να πάει τη χώρα στο ΔΝΤ.

3Τη συνδικαλιστική αντιπολίτευση. Οι πιο πολλοί συνδικαλιστές του κόμματος, που είναι και πρόεδροι στις μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, έχουν ταχθεί ανοιχτά και με δριμύτητα κατά των οικονομικών μέτρων λιτότητας και του Μνημονίου. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρου, αλλά και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλος είναι από τους μεγαλύτερους πολέμιους της κυβερνητικής πολιτικής. Αντίθετος, αλλά με πιο ήπιους τόνους, είναι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος.

Στην τριήμερη συνεδρίαση που αρχίζει σήμερα, καμία πλευρά δεν τρέφει αυταπάτες ότι θα γίνει κάτι ουσιαστικό. «Εκπρόσωποι» των δύο τάσεων, μιλώντας στην «Ε», έλεγαν ότι θα είναι μια φιέστα άνευ ουσίας, χωρίς ουσιαστική συζήτηση ούτε για το Μνημόνιο ούτε για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αφού οι αποφάσεις λαμβάνονται αλλού, χωρίς τη συμμετοχή του κόμματος και χωρίς διάλογο.

Την έναρξη των εργασιών της συνεδρίασης θα κηρύξει το απόγευμα ο Γ. Παπανδρέου, με μια ομιλία κυρίως απολογιστική τού κυβερνητικού έργου. Το Σάββατο, το Εθνικό Συμβούλιο, σε πέντε ξεχωριστές θεματικές ενότητες, θα συζητήσει για την παιδεία, το κοινωνικό κράτος, την αναβάθμιση του ΕΣΥ, τη βιώσιμη και την περιφερειακή ανάπτυξη. Την Κυριακή θα ανακοινωθούν και θα εγκριθούν υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: