21.9.10

Εξω από τη Βουλή οι ιδιοκτήτες ΦΔΧ...


Σε εξέλιξη είναι η συγκέντρωση των ιδιοκτητών φορτηγών δημοσίας χρήσης έξω από τη Βουλή. Κλειστές αυτήν την ώρα η Αμαλίας και Βασ. Σοφίας.

Νωρίτερα υπήρξε μικροένταση, όταν φθάνοντας στο Σύνταγμα, μερικοί από τους διαδηλωτές πέταξαν αντικείμενα στις δυνάμεις των ΜΑΤ, ωστόσο μετά από παρέμβαση των ψυχραιμότερων, τα επεισόδια δεν πήραν διαστάσεις.

Σημειώνεται πως...


πρόθεση των αυτοκινητιστών είναι να κάνουν ολονύκτια καθιστική διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή μέχρι την Τέταρτη, ημέρα ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου για την απελευθέρωση των εμπορευματικών μεταφορών.

Νωρίτερα, προηγήθηκε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φορτηγών και Βυτιοφόρων ΔΧ και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές ο αριθμός των διαδηλωτών ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Εξάλλου, στην πρωτεύουσα έφθασαν σήμερα από την Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη και άλλοι συνάδελφοί τους, προκειμένου να συμμετέχουν και αυτοί στη διαμαρτυρία.

Κατά τη γενική τους συνέλευση το πρωί οι αυτοκινητιστές αποφάσισαν να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, ακόμη και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Ωστόσο δεν προσδιόρισαν ποιες θα είναι αυτές.

Μετά τη Γενική Συνέλευση και πριν την έναρξη της πορείας, τόσο ο πρόεδρος Γιώργος Τζωρτζάτος, όσο και ο πρόεδρος των βυτιοφορέων Γιώργος Τσάμος, επέκριναν δριμύτατα τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα, ότι αθέτησε τις υποσχέσεις του και τον κάλεσαν να δώσει στους μεταφορείς γραπτές εγγυήσεις για τις βελτιώσεις του νομοσχεδίου. Στην ομιλία του ο κ. Τζωρτζάτος, επιτέθηκε σε υψηλούς τόνους στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι «χρησιμοποιήθηκαν γκεμπελικές μέθοδοι για να καμφθεί το φρόνημά μας».

Πρόσθεσε ακόμα πως «με τη μεταρρύθμιση στον κλάδο, χωρίς μέριμνα για τους νέους μεταφορείς και γι' αυτούς που συνταξιοδοτούνται η ελληνική κυβέρνηση πουλάει την ελληνική μεταφορά σε ξένα χέρια».

Ο πρόεδρος των ιδιοκτητών φορτηγών κατέληξε με τη φράση «μολών λαβέ» και απευθυνόμενος στους συναδέρφους τους τούς κάλεσε να αντισταθούν «στην επερχόμενη μετατροπή σας σε υπαλλήλους πολυεθνικών».

Σε ετοιμότητα τέσσερις εισαγγελείς

Τέσσερις εισαγγελείς Πρωτοδικών έχουν επιφορτιστεί με την εποπτεία της πορείας. Σε συνεργασία με την αστυνομία οι εισαγγελικοί λειτουργοί ελέγχουν την τήρηση του νόμου καθ' όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης των ιδιοκτητών φορτηγών και έχουν εντολή, σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται η διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκώμενων αδικημάτων, να εφαρμόζουν αμέσως την αυτόφωρη διαδικασία.

Την ίδια ώρα στους δρόμους του λεκανοπεδίου παραμένουν σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, περισσότερα από 1.000 φορτηγά οχήματα. Αυξημένα είναι τα μέτρα της αστυνομίας, με σαφείς εντολές να μην επιτρέψει σε φορτηγά να μετακινηθούν προς την Αθήνα. Η κίνηση στις εθνικές οδούς γίνεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Οι τρεις βασικές ενστάσεις των αυτοκινητιστών

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των συνδικαλιστών, τρία είναι τα βασικά ζητήματα στα οποία αντιδρούν έντονα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου.

- Η πρόβλεψη για μηδενισμό της άϋλης αξίας της αδείας, μετά την πάροδο της 3ετούς περιόδου προσαρμογής των επαγγελματιών στο νέο καθεστώς. Οι μεταφορείς ζητούν από την κυβέρνηση να παραμείνει στο τέλος αυτής της περιόδου το 35% της αξίας της άδειας, η οποία πριν από λίγο καιρό κόστιζε από 200 έως 300 χιλιάδες ευρώ.

- Ζητούν να παραταθεί από τρία σε πέντε χρόνια η περίοδος προσαρμογής, ώστε να έχουν το χρόνο να οργανωθούν καλύτερα στα νέα δεδομένα που προβλέπει ο νόμος. Μάλιστα διατείνονται ότι στην ουσία δεν είναι τρία χρόνια, αλλά 27 μήνες, καθώς η περίοδος προσαρμογής δεν αρχίζει από την ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά από την αρχή του 2010.

- Εκφράζουν φόβους ότι με το άνοιγμα της συγκεκριμένης αγοράς θα μπορούν να έλθουν στην Ελλάδα πολυεθνικές εταιρίες, οι οποίες με μηδενική αξία της αδείας θα δημιουργήσουν μεγάλες εταιρίες, παίρνοντας από αυτούς το μεταφορικό έργο.

Αμετακίνητη η κυβέρνηση

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταφορών Δ. Ρέππας επανέλαβε –μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ- ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στην περίοδο προσαρμογής, γιατί, όπως είπε, κάτι τέτοιο θα διαιώνιζε για ακόμη δύο χρόνια την ίδια κατάσταση.

Μάλιστα επανέλαβε ότι έδωσε μάχη με το μηχανισμό στήριξης για να αποσπάσει αυτή την τριετή περίοδο προσαρμογής, καθώς η τρόικα ζητούσε επίμονα να αρχίσει άμεσα η εφαρμογή του νόμου.

Σε ό,τι αφορά το ύψος της αδείας και την παραμονή του 35% που ζητούν οι μεταφορείς, ο κ. Ρέππας το απέκλεισε, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου για το άνοιγμα ενός κλειστού επαγγέλματος.

Για τους φόβους των μεταφορέων ότι θα δημιουργηθούν καρτέλ, ο αρμόδιος υπουργός τόνισε ότι πουθενά στην Ευρώπη, όπου η απελευθέρωση των εμπορευματικών μεταφορών έχει γίνει εδώ και περίπου δέκα χρόνια, δεν έχουν δημιουργηθεί μονοπωλιακές ή ολιγοπωλιακές δομές.

«Καρτέλ είναι ενδεχόμενο να δημιουργηθούν εκεί που η αγορά είναι κλειστή, εκεί που είναι λίγοι οι παίκτες», τόνισε ο κ. Ρέππας και συμπλήρωσε: «Εμείς ανοίγουμε την αγορά και παρέχουμε τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να έχει κάτω από στοιχειώδεις προϋποθέσεις που προβλέπει ο ευρωπαϊκός κανονισμός 1071, τη δυνατότητα να ενταχθεί στο επάγγελμα».

«Το ΠΑΣΟΚ τινάζει τα πάντα στον αέρα»

«Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε, με τους χειρισμούς του, ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό εγχείρημα να το μετατρέψει σε κεφαλαιώδες πρόβλημα για τον ελληνικό λαό, για την ελληνική κοινωνία», σχολίασε από την πλευρά του ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης.

Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επέλεξε έναν πρόχειρο τρόπο για να "τρέξει" μια μεταρρύθμιση και τα επίχειρα τα πληρώνει ο ελληνικός λαός. «Τινάζει τα πάντα στον αέρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΛΑΟΣ: Κατά των ακραίων κινητοποιήσεων

«Το υπάρχον σύστημα δεν είναι το ιδανικό. Αυτό, όμως, που εισηγείται η κυβέρνηση δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι καλύτερο», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης.

«Αναφορικά με τις ακραίες μορφές κινητοποιήσεων ο ΛΑ.Ο.Σ είναι παγίως εναντίον», πρόσθεσε.

Δημοκρατική Αριστερά: Προτεραιότητα στο δημόσιο συμφέρον

Την εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και της καθημερινότητας των πολιτών προτάσσει από την πλευρά της ως κύριο μέλημα η Δημοκρατική Αριστερά.

«Η πολιτική του πελατειακού κράτους, με τα αδικαιολογήτως κλειστά επαγγέλματα, πρέπει να πάρει τέλος. Ζητήσαμε από την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους του κλάδου των ιδιοκτητών φορτηγών, με εξαντλητικό διάλογο, να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, διασφαλίζοντας όσους απέκτησαν άδειες, πρόσφατα, καταβάλλοντας υπέρογκα ποσά», αναφέρει ανακοίνωση της η παράταξη.
Naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: