7.9.10
Νύχτες ...
Του Δηµήτρη Μητρόπουλου
ΚΑΤΑ ΤΟ γνωστό δίστιχο του Ντίνου Χριστιανόπουλου «νύχτα γίνονται οι συλλήψεις, και οι µεν και οι δε». Σύµφωνοι.
Οι ανασχηµατισµοί όµως; Οι ανασχηµατισµοί είθισται να γίνονται πρωί. Είθισται ο Πρωθυπουργός να τηλεφωνεί στους υπουργούς στο τριψήφιο για να τους ανακοινώσει τις αποφάσεις του. Οσο νωρίτερα ...
χτυπάει το τριψήφιο τόσο καλύτερα τα µαντάτα. Οσο αργεί να χτυπήσει, τόσο παγώνει η ατµόσφαιρα.
ΩΣΤΟΣΟ, Ο Γιώργος Παπανδρέου ουδέποτε έλαβε υπόψη τις συµβάσεις. Ο πρώτος ανασχηµατισµός επί θητείας του ως Πρωθυπουργού άρχισε να εκτυλίσσεται µετά τις εννιά το βράδυ, αφού εκείνος έφυγε από τη Βουλή. Είχαν προηγηθεί ώρες, ηµέρες και, πιθανώς, εβδοµάδες κυοφορίας. Ο Παπανδρέου λειτούργησε ηγεµονικά. Οπως και στη συγκρότηση της πρώτης κυβέρνησής του τον Οκτώβριο του 2009, τα τηλεφωνήµατα δεν τα έκανε ο ίδιος, αλλά οι συνεργάτες του. Δηλαδή ο Νίκος Αθανασάκης και η Ρεγγίνα Βάρτζελη. Ο συµβολισµός είναι εµφανής. Και µεγαλώνει την απόσταση ανάµεσα στον Πρωθυπουργό και τα µέλη της κυβέρνησής του.
ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ του ΠΑΣΟΚ, ο Παπανδρέου άλλαζε συχνά τα σχήµατα στο κόµµα. Μετά τους εννέα µήνες είχαµε αλλαγές προσώπων αλλά και δοµών. Η ιδιοσυγκρασία του Γιώργου δεν άλλαξε στο Μαξίµου. Ο πρώτος ανασχηµατισµός ήρθε στο εντεκάµηνο και δεν κινεί µόνο πρόσωπα, αλλά αλλάζει και δοµές. Υπάρχει η διεύρυνση του Πρωθυπουργικού Γραφείου, αλλά και η επανασύσταση των υπουργείων Ανάπτυξης και Ναυτιλίας που συνιστά έµµεση αποδοχή ότι οι περσινοί πειραµατισµοί µε τα χαρτοφυλάκια υπήρξαν άγονοι.
Η ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΑ λειτούργησε. Σύµφωνα µε τις πρώτες ενδείξεις, χθες βράδυ δεν είχαµε ούτε αρνήσεις, ούτε βεντετιλίκια, ούτε φωνήεντα. Ο Χρυσοχοΐδης περίµενε υποµονετικά να προσγειωθεί το αεροπλάνο της Λούκας από το Λονδίνο. Εκείνη πήγε ασµένως στο Εργασίας, όπως η Μαριλίζα έγινε χωρίς δυσκολία αναπληρώτρια στο Εξωτερικών και ο Λοβέρδος πήγε από το Ιράκ στο Αφγανιστάν. Μετά το Ασφαλιστικό αναλαµβάνει την Υγεία. Η Κατερίνα Μπατζελή που δεν ήθελε να είναι υποψήφια Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας έγινε απλή βουλευτής.
Ο-1067ΠΡΩΘΥΠ ΟΥΡΓΟΣ φαίνεται να θέλει να τονώσει τον µεταβολισµό της κυβέρνησής του σε κρίσιµα σηµεία. Ο Χρυσοχοΐδης καλείται να αναστήσει την ανάπτυξη και να εξηµερώσει τον πληθωρισµό. Ο Ραγκούσης να επιταχύνει τα πολιτικά ανακλαστικά του υπουργικού σχήµατος. Ο έµπειρος Τηλέµαχος Χυτήρης ανακαλείται για να χειριστεί τα κράτος των ΜΜΕ, ενώ σε Κώστα Σκανδαλίδη και Χρήστο Παπουτσή δίνεται µια δεύτερη ευκαιρία στα υπουργεία Γεωργίας και Προστασίας του Πολίτη. Με την Ελλάδα να είναι µια εύφλεκτη χώρα, η τοποθέτηση του Παπουτσή είναι ίσως το µεγαλύτερο ρίσκο του ανασχηµατισµού.
ΕΡΩΤΗΜΑ: ΣΕ έναν χρόνο από τώρα τι εικόνα θα έχει η κυβέρνηση «Παπανδρέου ΙΙ»; Δεν υπάρχει αµφιβολία πως θα έχει υποστεί ρωγµές. Οχι γιατί η διάταξη µάχης δεν είναι η σωστή ή γιατί δεν θα αντέξουν τα πρόσωπα. Αλλά γιατί στην εποχή του Μνηµονίου η διακυβέρνηση έχει διπλή και τριπλή φθορά. Ο χθεσινός ανασχηµατισµός µάλλον δεν θα είναι ο τελευταίος.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου