8.9.10

Τέσσερις υπουργοί, τέσσερις στόχοι...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
Παπακωνσταντίνου, Ραγκούσης, Χρυσοχοΐδης, Λοβέρδος τα πρόσωπα αιχμής...
Τέσσερις μεγάλους στόχους θέτει ο Γιώργος Παπανδρέου από την επιτυχία των οποίων αναμένεται να κριθεί και η πορεία της χώρας κατά το δύσκολο, όπως ο ίδιος έχει περιγράψει, 2011. Αντιστοιχούν στα ισάριθμα κεντρικά πρόσωπα του χθεσινού ανασχηματισμού (Γ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Ραγκούσης, Μ. Χρυσοχοΐδης, Α. Λοβέρδος).
Οι στόχοι, που...
πρόκειται να προσδιοριστούν με μεγαλύτερη σαφήνεια κατά την πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου μεθαύριο στη Θεσσαλονίκη από τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου, είναι:

1Η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας με αντιμετώπιση της ύφεσης μέσω της ανάπτυξης, προκειμένου να αναθερμανθεί η αγορά, να μειωθεί η ανεργία και να δημιουργηθούν συνθήκες ανάκαμψης σε ένα ορατό μέλλον.

2Η αύξηση των εσόδων του κράτους και περιορισμός της φοροδιαφυγής και όχι επιβολή νέων φόρων.

3Η μείωση των ελλειμμάτων μέσω της ανασυγκρότησης του κράτους και του ελέγχου της σπατάλης στα μεγάλα νοσοκομεία. Αλλά και η αντιμετώπιση της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, η οποία προβάλλει πλέον ως ένα κεντρικό πρόβλημα της κυβερνητικής πολιτικής και για την οποία στους 11 μήνες που μεσολάβησαν έγιναν ελάχιστα πράγματα ή τίποτα.

4Ο καλύτερος συντονισμός της κυβέρνησης και της κρατικής μηχανής. Η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς της κρατικής μηχανής και η κατάρτιση ενιαίου μισθολογίου για τους υπαλλήλους του Δημοσίου, που αναδεικνύεται πια σε βασικό όπλο της κυβέρνησης προκειμένου να μειωθούν οι ανισότητες που υπάρχουν στις αμοιβές των υπαλλήλων και επιπλέον μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη μέσο για την περιστολή δαπανών.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Παπανδρέου, που δέχεται πλέον ισχυρές πιέσεις και από το εσωτερικό του κόμματος να προχωρήσει σε πολιτικές οι οποίες θα βρίσκονται πιο κοντά στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, είναι αποφασισμένος να εποπτεύσει ο ίδιος πλέον την προσπάθεια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, ως αντίβαρο στην αδυναμία της κυβέρνησης να ασκήσει πολιτική παροχών λόγω της κρίσιμης οικονομικής κατάστασης. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν χθες ότι την αποφασιστικότητά του αυτή σηματοδοτούν οι βαθιές τομές και αλλαγές που επέφερε στο κυβερνητικό σχήμα με τον ανασχηματισμό και πρόσθεταν ότι «η νέα κυβέρνηση έτσι όπως έχει σχεδιαστεί θα αποτελέσει την ατμομηχανή που θα σύρει τη χώρα στον δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας».

Γκρίνια
Πάντως, το θέμα της χθεσινής ημέρας στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου ήταν η κακή εικόνα που ανέδειξε και πάλι η κυβέρνηση, με τον ανασχηματισμό να ανακοινώνεται τις πρώτες πρωινές ώρες και στη θέση του αρχικού «μικρού και ευέλικτου» κυβερνητικού σχήματος να ορίζεται μια κυβέρνηση 49 μελών που θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο- θα ορκιστεί σύντομα ένας τουλάχιστον υφυπουργός στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Θέμα έχει αποτελέσει επίσης η εικόνα του Πρωθυπουργού, ο οποίος επί 6 ώρες με τους συνεργάτες του προσπαθούσε να κάνει ανασχηματισμό και το αποτέλεσμα ήταν αυτός να χαρακτηριστεί «ανασχηματισμός της Κατερίνας Μπατζελή» καθώς ήταν η μόνη που έμεινε εκτός κυβέρνησης.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες ότι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα είναι η αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπουργείων, αλλά και ανάμεσα στον υπουργό, τους αναπληρωτές υπουργούς (σε 7 υπουργεία) και τους υφυπουργούς. «Οσο γρηγορότερα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, που πήρε μήνες στην πρώτη κυβέρνηση Παπανδρέου, τόσο πιο αποτελεσματική θα γίνει η κυβέρνηση», έλεγε στέλεχος του Μαξίμου.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: