2.9.10

Σοκ με το πετρέλαιο θέρμανσης ...

Ακόμη και την κατάργηση του φθηνού πετρελαίου για τα νοικοκυριά και τους αγρότες με εξαίρεση τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ως εναλλακτικό μέτρο για να «γλιτώσουν» τη μαζική μετάταξη στον υψηλό ΦΠΑ 23% δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες. Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται ότι εγκαταλείπει το σχέδιο μαζικής μετάταξης τουλάχιστον του 30% των προϊόντων και...
υπηρεσιών από χαμηλό ΦΠΑ 11% στον υψηλό 23% προκειμένου να αποφύγει τις πληθωριστικές επιπτώσεις αλλά και τις κοινωνικές αντιδράσεις που θα προκαλούσε μια νέα επιβάρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών, που έχουν πληγεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες.

Για την είσπραξη εσόδων ύψους 1 δισ. ευρώ το 2011 που προβλέπει το Μνημόνιο από τη διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ, το οικονομικό επιτελείο αναζητάει εναλλακτικές λύσεις ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος.

Μια από τις προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι των μαραθώνιων συσκέψεων που πραγματοποιεί τις ημέρες αυτές ο υπουργός Οικονομικών με το επιτελείο του, αφορά την κατάργηση του χαμηλού συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης και το αγροτικό πετρέλαιο.

Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να αποδώσει πρόσθετα έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα θα συμβάλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου. Ωστόσο, μια τέτοια ρύθμιση θα εκτοξεύσει στα ύψη την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου που ξεκινάει η χειμερινή περίοδος, ενώ θα αυξήσει σημαντικά το κόστος της αγροτικής παραγωγής.

Ο φόρος
Ειδικότερα, αν υιοθετηθεί η συγκεκριμένη πρόταση, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης θα παραμείνει στα επίπεδα των 412 ευρώ το χιλιόλιτρο, αντί να μειωθεί στα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο, όπως θα έπρεπε να γίνει κανονικά τη χειμερινή περίοδο για να μην επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά. Το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται στην ίδια τιμή με το πετρέλαιο κίνησης δηλαδή περίπου προς 1,25-1,30 ευρώ το λίτρο αντί για 0,77-0,82 ευρώ το λίτρο που θα πωλούνταν εάν ίσχυε ο μειωμένος φόρος. Για μην πληγούν τα φτωχά νοικοκυριά, η εισήγηση προβλέπει τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης.

Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, «αυτή τη στιγμή κοιτάμε μια σειρά από σενάρια γιατί έχουμε αίσθηση της αγοράς, μιλάμε με ανθρώπους της αγοράς, ακούμε τους κοινωνικούς φορείς και γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι μια μαζική μετάταξη αγαθών, που θα αύξανε τον ΦΠΑ κατά 12 μονάδες, θα τσακίσει την αγορά».

Σύμφωνα με τον υπουργό, η εξασφάλιση του 1 δισ. ευρώ θα προέλθει «είτε από την πλευρά των δαπανών, είτε από την πλευρά εναλλακτικών εσόδων».

Ποια είναι τα σενάρια στο τραπέζι
Αύξηση ΦΠΑ από 11% σε 12% και από 23% σε 25%

Εκτός από την εισήγηση για κατάργηση του φθηνού πετρελαίου θέρμανσης, στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται κι άλλα σενάρια για την αντικατάσταση της διεύρυνσης της βάσης του ΦΠΑ με άλλο μέτρο ισοδύναμης απόδοσης τα οποία αφορούν:

* Νέα γενικευμένη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ από το 11% στο 12% και από το 23% στο 25%, την 1η Ιανουαρίου 2011.
* Νέες πρόσθετες περικοπές δαπανών, με εξοικονόμηση κονδυλίων από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου στον δημόσιο τομέα.
* Περαιτέρω περικοπές στο ΠΔΕ.
* Νέες ρυθμίσεις για την τακτοποίηση φορολογικών εκκρεμοτήτων και εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Στο υπουργείο συζητούν το ενδεχόμενο να δοθεί ακόμη μία ευκαιρία σε όσους δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις και δεν έχουν αποδώσει στο δημόσιο ΦΠΑ, φόρο μισθωτών υπηρεσιών και άλλων παρακρατούμενων να το πράξουν χωρίς την επιβολή προστίμων. Για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, εξετάζεται η προώθηση νέας διάταξης, με την οποία θα δίνονται γενναίες εκπτώσεις στους οφειλέτες του Δημοσίου που θα εξοφλήσουν τα χρέη τους εφάπαξ. Στο υπουργείο Οικονομικών αφήνουν ανοιχτό και το ενδεχόμενο προώθησης μια νέας ρύθμισης για την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

Στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε και η πρόταση για θέσπιση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 15% για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Πρόταση, την οποία φέρεται να απορρίπτει ο υπουργός Οικονομικών, καθώς ένα τέτοιο μέτρο θα οδηγούσε σε αύξηση του ΦΠΑ από το 11% στο 15% για όλα τα είδη διατροφής, τα φάρμακα, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου και τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς και τα κόμιστρα των ταξί.

ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΡΓΑΝΑ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.