10.9.10
Το σχέδιο για επενδύσεις...
Ενα καινοτόμο σχέδιο, με σταθερό και διαφανές πλαίσιο, που θα επιταχύνει την υλοποίηση στρατηγικών επενδύσεων στη χώρα και θα λειτουργήσει ως εργαλείο απεμπλοκής από τις χρονίζουσες αγκυλώσεις, θα παρουσιαστεί σήμερα προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη.Το σχέδιο νόμου με τίτλο «Επιτάχυνση και...
διαφάνεια υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων», γνωστό ως «fast track», φέρει την «υπογραφή» του υπουργού Επικρατείας κ. Χάρη Παμπούκη, ο οποίος αναλαμβάνει και πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής που θα αποφασίζει για την υπαγωγή επενδύσεων και έργων στο νέο πλαίσιο.
Το σχέδιο για επενδύσεις
Στόχος η εξασφάλιση κανόνων που θα παρέχουν στην πράξη, στην ελληνική και τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, γρήγορες και αποτελεσματικές διαδικασίες για την αδειοδότηση και την υλοποίηση των επενδύσεων, που μέχρι τώρα «χάνονταν» στη γραφειοκρατία και τις στρεβλώσεις του δημόσιου μηχανισμού.
Το «fast track» αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της κυβερνητικής προσπάθειας (θα αναφερθεί αναλυτικά ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ), προκειμένου να θέσει σε λειτουργία τα εργαλεία ανάπτυξης για την προσέλκυση επενδύσεων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας στο διεθνές περιβάλλον.
Το εν λόγω νομοθέτημα δίνει τη δυνατότητα διευκόλυνσης των διαδικασιών της προσέλκυσης μεγάλων επενδύσεων, της χρηματοδότησης και της κατασκευής μεγάλων αναπτυξιακών έργων, κυρίως μέσω συνεργασιών Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Αφορά επενδύσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχει πρόβλεψη (σε άλλο νομοθέτημα) και για μικρότερου πλαφόν επενδύσεις, που όμως θεωρούνται στρατηγικού χαρακτήρα.
Το «κλειδί» είναι, μεταξύ άλλων, η ίδρυση Γραφείου Εξυπηρέτησης Επενδυτών, τα κριτήρια που τίθενται για τις στρατηγικές επενδύσεις, οι σύντομες προθεσμίες για την αξιολόγηση και την αδειοδότηση των προτάσεων, και οι χωρίς καθυστερήσεις διαγωνισμοί, οι απαλλοτριώσεις και οι δικαστικές αποφάσεις.
Η επιτάχυνση των διαδικασιών είναι αξιοσημείωτη -σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που παρουσιάζει το «Εθνος»-κυρίως ως προς την αδειοδότηση και τις χρήσεις γης: εάν όλη η διαδικασία για έργα ανάπτυξης και ΑΠΕ έχει αξιολογηθεί, αλλά δεν έχει απαντήσει εντός δύο μηνών η Επιτροπή, τότε η άδεια θεωρείται... δεδομένη για το τελικό στάδιο της υπογραφής.
Οι ρυθμίσεις
Ο «νόμος Παμπούκη», που έχει τεθεί σε διαβούλευση (και με το ΣτΕ), προβλέπει ειδικότερα στα 28 άρθρα του όλες τις αναγκαίες ρυθμίσεις. Μεταξύ άλλων:
* Προσδιορίζεται αντικειμενικά, με βάση τη σημαντικότητα και το εύρος της θετικής επίδρασης μιας επένδυσης στην Εθνική Οικονομία, η έννοια της Στρατηγικής Επένδυσης.
* Καθιερώνονται κριτήρια ποσοτικά και ποιοτικά για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων δημόσιου ή/και ιδιωτικού χαρακτήρα.
* Εισάγεται ένα νέο πλαίσιο κανόνων, διαδικασιών και υποχρεώσεων του Δημοσίου, συνδεόμενων με δεσμευτικές προθεσμίες εξέτασης και έγκρισης, σαν μια νέα «λεωφόρος ταχείας κυκλοφορίας», για την υποστήριξη και υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, με προέλευση είτε τον ιδιωτικό τομέα ή και τον δημόσιο.
* Σχεδιάζεται το πλαίσιο με έμφαση στις συνεργασίες μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
* «Εισάγεται νέα διοικητική δομή με τη συνολική ευθύνη συντονισμού, παρακολούθησης και υλοποίησης του νέου πλαισίου. Την υπαγωγή επενδύσεων και έργων στο νέο πλαίσιο αποφασίζει η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Την εποπτεία, τον συντονισμό και την παρακολούθηση της υλοποίησης αναλαμβάνει ο υπουργός Επικρατείας». Στην Επιτροπή με πρόεδρο τον κ. Χ. Παμπούκη συμμετέχουν οι κ. Ρέππας, Παπακωνσταντίνου, Χρυσοχοΐδης και η Τίνα Μπιρμπίλη.
* «Ενισχύεται και αναβαθμίζεται η εταιρεία Invest in Greece, αναλαμβάνοντας την ευθύνη λειτουργίας της «υπηρεσίας μίας στάσης» (one-stop-shop) για τις στρατηγικές επενδύσεις και τα μεγάλα έργα, με κλειστές προθεσμίες υλοποίησης», αναφέρεται στο σχέδιο νόμου.
* «Προβλέπονται ταχείες και διαφανείς διαγωνιστικές και αδειοδοτικές διαδικασίες, καθώς και διαδικασίες που αφορούν αναγκαστικές απαλλοτριώσεις και δικαστικές προσβολές στο πλαίσιο των κανόνων που θέτει το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
* «Για τον ορθολογικό σχεδιασμό και την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των περιοχών υποδοχής των Στρατηγικών Επενδύσεων, καθώς και των βοηθητικών έργων τους προβλέπεται η κατάρτιση και έγκριση Ειδικών Σχεδίων Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης».
* «Για όλες τις διαδικασίες ενώπιον των διοικητικών αρχών και της Invest in Greece καθιερώνονται σύντομες διαδικασίες, μετά την παρέλευση των οποίων θεωρείται ότι έχουν εγκριθεί τα υποβληθέντα σχέδια και οι αιτήσεις» - δηλαδή εντός δύο μηνών, όπως προβλέπεται στα ειδικά άρθρα.
Με το εν λόγω νομοσχέδιο, εν τω μεταξύ, καταργούνται ρυθμίσεις που εμβόλιμα «εισήλθαν σε άσχετο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των ημιυπαίθριων (ν. 3775/2009 ΦΕΚ Α’ 122), με τις οποίες καθιερωνόταν διαδικασία ταχείας αδειοδότησης σε ορισμένα πεδία με απόφαση της Επιτροπής».
Οι διαδικασίες
Προθεσμία 60 ημερών μέχρι τη δημοπράτηση
Στην πράξη προβλέπεται ότι για να μπει η επενδυτική πρόταση στη «λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας» απαιτείται η κατάθεση ενός επιχειρησιακού σχεδίου με αναλυτικά στοιχεία.
Ο ενδιαφερόμενος (ιδιώτης) επενδυτής υποβάλλει ένα τέλος (περίπου πέντε χιλιάδες ευρώ και άνω) και το Invest in Greece (περνά στο υπουργείο Επικρατείας, που έχει δικαίωμα απόσπασης εξειδικευμένου προσωπικού) αναλαμβάνει μέσα σε 15 ημέρες να αξιολογήσει το σχέδιο.
Παραπέμπεται προς έγκριση εν συνεχεία στη Διυπουργική Επιτροπή και εφόσον το εγκρίνει επιστρέφει στην εταιρεία Invest in Greece, δίνεται ενημερωτική επιστολή από τον υπουργό και αμέσως «ανάβει το πράσινο φως» προς όλες τις υπηρεσίες (π.χ. Πολεοδομίες, περιβαλλοντικές υπηρεσίες κ.ά.).
Για την επένδυση ιδιώτη σε δημόσιο ακίνητο συντάσσει ο υπουργός Επικρατείας αναλυτική επιστολή στη Διυπουργική, που εφόσον το εγκρίνει το... ΚΕΠ Επενδύσεων (Invest in Greece) αυτοματοποιεί τις διαδικασίες είτε για ανοιχτό διαγωνισμό, προεπιλογή κ.ά. Εκτιμάται ότι η διαδικασία μέχρι τη δημοπράτηση μπορεί να διαρκέσει μέχρι 60 ημέρες! Μετά παίρνει τον δρόμο για την κύρωση στη Βουλή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν ένας υπουργός της Επιτροπής διαφωνεί, τότε ο υπουργός Επικρατείας έχει το δικαίωμα να καταθέσει και πάλι πρόταση για το επενδυτικό έργο.
Δημόσιο
Δέσμευση για τήρηση των προθεσμιών
Οι βασικές καινοτομίες του νομοσχεδίου, πάντως, αφορούν κατ’ αρχάς στο ότι το Δημόσιο θα δεσμεύεται πια για την τήρηση συγκεκριμένων προθεσμιών.
Οι πληροφορίες, εν τω μεταξύ, αναφέρουν ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει συμμετάσχει στη διαβούλευση και έχει θετική προσέγγιση για την επιδίωξη επιτάχυνσης διαδικασιών.
O X. Καστανίδης
Σημείο αιχμής είναι συνήθως (π.χ. για τη διαδικασία απαλλοτριώσεων) το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την υποβολή ενδίκων μέσων - αιτήσεων ακυρώσεων προσφυγών στα Διοικητικά Δικαστήρια κ.α.
Σήμερα, επ’ αυτών, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης παρουσιάζει προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο σχέδιο νόμου για την επιτάχυνση της Ποινικής και Διοικητικής Δίκης, που εκ των πραγμάτων συνδέεται και προωθεί τις αποφάσεις που συμπεριλαμβάνονται στον «νόμο Παμπούκη».
ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
Υπό ένταξη στον σχεδιασμό λιμάνια, Αστακός και Ελληνικό
Πληροφορίες επισημαίνουν ότι στον νόμο του υπουργού Επικρατείας (ο πρωθυπουργός εφεξής θα μπορεί να του αναθέτει διάφορες αρμοδιότητες - «αποστολές») για την «επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων» θα υπαχθεί αρχικά η επένδυση στον Αστακό. Προωθείται, αλλά είναι σε πρώιμο στάδιο, ο σχεδιασμός για το Ελληνικό, όπου εξετάζεται διακρατική συμφωνία με το Κατάρ, ενώ στις 2 Οκτωβρίου θα έρθει στην Ελλάδα για επίσημη επίσκεψη ο πρωθυπουργός της Κίνας.
Με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου θα υπογράψουν, όπως αναμένεται, μνημόνιο διακρατικής συνεργασίας για μια σειρά επενδύσεων, με «αφετηρία» το λιμάνι του Πειραιά (θα έχουν επαφές με τον κ. Γιώργο Ανωμερίτη, που ετοιμάζει με τον ομόλογό του τον σχεδιασμό). Οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά και σε άλλα, όπως της Καβάλας, καθώς και για τον νέο εμπορευματικό σταθμό στο Θριάσιο.
Στον σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης συμπεριλαμβάνονται επίσης διακρατικές συμφωνίες για επενδύσεις στη χώρα, εκτός από την Κίνα, με το Αμπου Ντάμπι, το Κατάρ, τη Ρωσία, τη Γαλλία, το Ισραήλ και άλλες χώρες. «Υψηλών προσδοκιών» θεωρείται και το ταξίδι του κ. Παμπούκη στη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει συναντήσεις με ισχυρούς Ελληνες από τον απόδημο Ελληνισμό και με ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα. «Η συγκυρία είναι δύσκολη, αλλά πρέπει να βάλουμε γκολ» λέει χαρακτηριστικά σε συνεργάτες του κυβερνητικός παράγοντας.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ ΕΘΝΟΣ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου