20.9.10

2011...



Του Δηµήτρη Μητρόπουλου
ΗΤΑΝ ΕΝΑ ηλιόλουστο απόγευµα στο Βελλίδειο, σε µια γκρίζα εποχή. Η κυριακάτικη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ είναι πάντα ένα τεστ για τους πολιτικούς αρχηγούς. Ωστόσο, ο Αντώνης Σαµαράς αντιµετώπισε τις ερωτήσεις µε άνεση, χωρίς να τον βαραίνει τίποτε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Ν.Δ. επανέλαβε, χωρίς...
ίχνος προσωπικής αµφιβολίας, τις αντιρρήσεις του απέναντι στο Μνηµόνιο, το οποίο, άλλωστε, καταψήφισε. Διατύπωσε ξανά κριτική για τους δηµοσιονοµικούς χειρισµούς της κυβέρνησης και επέµεινε σε εναλλακτική πρόταση για την οικονοµία µε έµφαση στην τόνωση της αγοράς. Με τα λουκέτα να αυξάνονται, την ανεργία να µεγαλώνει και την υστέρηση εσόδων να συνεχίζεται, ο Σαµαράς αισθάνεται δικαιωµένος. Οσο για το κόµµα του, ο Αντώνης εξήγησε ότι έχει τραβήξει µια γραµµή ανάµεσα στο κυβερνητικό παρελθόν της Ν.Δ. και το αντιπολιτευτικό παρόν της.

ΑΥΤΗ ΘΑ µπορούσε να είναι µια περίληψη της εµφάνισης του Σαµαρά στη ΔΕΘ – του 2011!

ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ του 2011 ο Σαµαράς είναι απελευθερωµένος από τα εσωκοµµατικά. Ο Κώστας Καραµανλής – που δεν µίλησε τελικά ποτέ – παραιτήθηκε από βουλευτής για να πάει να διδάξει ως καθηγητής στην Αµερική. Στο Βατοπέδιο, Βουλγαράκης και Δούκας τά ‘χουν βάλει µε τον Αγγέλου και τον Ρουσόπουλο. Αλλά αυτό δεν είναι πρόβληµα µιας Ν.Δ. που µετακόµισε σε νέα γραφεία στη Συγγρού, αφήνοντας το παρελθόν να στοιχειώνει τη Ρηγίλλης.

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ αισθάνεται επίσης όλο και πιο άνετα στο µέτωπο της οικονοµίας. Η αλήθεια είναι πως το 2011 αποδείχθηκε «annus horribilis» – έτος φρικτόν. Καθώς η περαίωση έφερε µόνο 500 εκατοµµύρια ευρώ, η κυβέρνηση υπό την πίεση της τρόικας αναγκάστηκε να κλείσει τον ΟΣΕ. Αλλά αυτό δεν ήταν τίποτε µπρος στο γεγονός ότι το Μνηµόνιο ήταν υπεραισιόδοξο στα έσοδα για το 2011, προβλέποντας ακόµη και ενάµισι δισ. ευρώ από τη νοµιµοποίηση ηµιυπαίθριων χώρων. Επελέγη λοιπόν αναγκαστικά η λύση των ιδιωτικοποιήσεων των µεγάλων ΔΕΚΟ, µε αποτέλεσµα κοινωνική αναταραχή.

Ούτως ή άλλως, η κατάσταση στον ιδιωτικό τοµέα είναι τραγική. Τριακόσιες χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν, οι επισφάλειες των τραπεζών έφτασαν το 20% και η ανεργία είναι επταψήφια. Ακόµη χειρότερα: Το ΔΝΤ έγινε πολύ σκληρότερο, όταν ο Στρος-Καν το εγκατέλειψε το καλοκαίρι του 2011 για να διεκδικήσει το προεδρικό χρίσµα των γάλλων Σοσιαλιστών. Στην Αθήνα η κυβέρνηση έχει πλέον 155 βουλευτές, ο Πρωθυπουργός έκανε βαθύ ανασχηµατισµό τον Αύγουστο του 2011, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει 24% στις δηµοσκοπήσεις και η Ν.Δ. 23%.

ΦΥΣΙΚΑ, ΑΛΛΟ η πολιτική πραγµατικότητα κι άλλο ο καζαµίας. Ωστόσο, για τον Σαµαρά η κρίσιµη ΔΕΘ θα είναι σε έναν χρόνο. Τότε θα φανεί ποια είναι τα αποτελέσµατα του Μνηµονίου – το οποίο αντιπολιτεύεται ο Αντώνης – και, κυρίως, αν η κοινωνία θα µπορούσε να δει ξανά τη Ν.Δ. ως εναλλακτική λύση εξουσίας.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: