12.8.10

Τo φάντασμα του Τσερνόμπιλ...

Το φάντασμα του Τσερνόμπιλ πλανάται πάνω από τη Ρωσία. Οι αρχές επιβεβαίωσαν μόλις χθες ότι περιοχές που έχουν μολυνθεί από ραδιενέργεια βρίσκονται...

από τον Ιούλιο στο έλεος των πυρκαγιών και ο κίνδυνος μεταφοράς ραδιενεργών σωματιδίων με τον αέρα ακόμη και στη Μόσχα είναι υπαρκτός. Προς το παρόν, πάντως, δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για την Ευρώπη.

Σχεδόν 40.000 στρέμματα περιοχών που έχουν μολυνθεί με ραδιενεργά απόβλητα έχουν καταπιεί οι φλόγες από τα τέλη του Ιουλίου. Στον κατάλογο που ανάρτησε μόλις χθες η ομοσπονδιακή υπηρεσία δασοπροστασίας, περιλαμβάνονται περιοχές στα σύνορα με τη Λευκορωσία και την Ουκρανία, οι οποίες είχαν μολυνθεί με ραδιενέργεια κατά την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ το 1986. Η ομοσπονδιακή υπηρεσία κάλεσε τις τοπικές αρχές να λάβουν επειγόντως μέτρα για την προστασία του τοπικού πληθυσμού σπεύδοντας πάντως να επισημάνει ότι «δεν συντρέχει λόγος πανικού». Η Γκρινπίς ωστόσο κατηγόρησε τη ρωσική κυβέρνηση ότι υποβαθμίζει τον κίνδυνο της ραδιενέργειας καθώς 20 εστίες εξακολουθούν να μαίνονται ανεξέλεγκτα σε μολυσμένες περιοχές. Αντίθετα, δεν φαίνεται να συντρέχει λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη όπως ανακοίνωσαν εμπειρογνώμονες του γερμανικού υπουργείου Περιβάλλοντος. «Οι πυρκαγιές δεν είναι σημαντικές για την υπόλοιπη Ευρώπη όσον αφορά τη ραδιενέργεια, καθώς η διασπορά πυρηνικών υλικών περιορίζεται σε αυτές τις περιοχές», σημειώνουν οι γερμανοί ειδικοί επισημαίνοντας ότι ακόμη κι αν ταξιδέψουν στην Ευρώπη με τον άνεμο ραδιενεργά σωματίδια «οι συγκεντρώσεις τους θα είναι σε αβλαβή επίπεδα».

40 εστίες
Ο κατάλογος των μολυσμένων με ραδιενεργά στοιχεία ζωνών περιλαμβάνει και πόλεις που βρίσκονται κοντά στη Μόσχα, όπως είναι η Καλούγκα και η Τούλα όπου κάηκαν μολυσμένες περιοχές 1.730 και 440 στρεμμάτων αντίστοιχα. Στην πρωτεύουσα χθες ξημέρωσε μια μέρα με καθαρό ουρανό για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν εντούτοις ότι το τοξικό νέφος είναι πολύ πιθανό να επανακάμψει αυτό το διήμερο από τη στιγμή που τουλάχιστον 40 εστίες εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός ελέγχου στις γύρω περιοχές και ο καύσωνας δεν βιάζεται να εγκαταλείψει τη Μόσχα. Οι μετεωρολόγοι θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι επιστρέψει το τοξικό νέφος στον ουρανό της πρωτεύουσας καθώς η φυσική ομίχλη τις πρώτες πρωινές ώρες, η αναστροφή της θερμοκρασίας και η εξασθένηση των ανέμων θα διευκολύνουν τη συγκέντρωση βλαβερών υπολειμμάτων καύσης. Σε ολόκληρη τη ρωσική επικράτεια εξακολουθούν να καίνε 612 πυρκαγιές, ενώ μόνο το τελευταίο 24ωρο ξέσπασαν 290 νέες εστίες. Αν και η ρωσική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η Ε.Ε. και έξι χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία δημιούργησαν μια διεθνή ταξιαρχία 500 πυροσβεστών οι οποίοι είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση στο πλευρό των ρώσων συναδέλφων τους.

Το Κρεμλίνο, πάντως, δείχνει να έχει άλλες προτεραιότητες. Οπως ανακοίνωσε χθες ο αρχηγός της ρωσικής αεροπορίας στρατηγός Αλεξάντρ Ζέλιν, η Ρωσία ανέπτυξε μια συστοιχία πυραύλων S300 στην Αμπχαζία, την αποσχισθείσα περιοχή της Γεωργίας που βρίσκεται υπό την άμεση επιρροή της Μόσχας. Ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα έχουν αναπτυχθεί και στη Νότια Οσετία, την άλλη επαρχία της Γεωργίας που επίσης έχει αποσχισθεί. Η Ρωσία έχει αναγνωρίσει τις δυο επαρχίες ως ανεξάρτητα κράτη. Η είδηση προκάλεσε την αντίδραση της Γεωργίας, η οποία, η οποία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι με την κίνηση αυτή «ενισχύει την εικόνα της και τον ρόλο της ως κατοχικής χώρας»...
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: