Πολλές είναι οι έρευνες που έχουν γίνει από οργανισμούς υγείας και επιστήμονες για τις αρνητικές επιπτώσεις της τηλεόρασης στην υγεία των τηλεθεατών. Ειδικά στα παιδιά, των οποίων η υγεία είναι πιο ευαίσθητη και δέχεται πιο εύκολα τις αρνητικές επιπτώσεις της ακτινοβολίας από την οθόνη της τηλεόρασης αλλά και του υπολογιστή. Μια από τις πιο σοβαρές ασθένειες, σύμφωνα με έρευνες, είναι η...
...«φωτοευαίσθητη επιληψία», η οποία οφείλεται στο τρεμοπαίξιμο της οθόνης, στην κακή λήψη σήματος, αλλά και στο επαναλαμβανόμενο ζάπινγκ.
Ο δημοσιογράφος Μαρκ Λόσον γράφει σε δημοσίευμά του στην εφημερίδα «Guardian» ότι σύμφωνα με έρευνα, το 5% των 456.000 Βρετανών τηλεθεατών που πάσχουν από επιληψία παθαίνουν κρίσεις όταν παρακολουθούν τηλεόραση, ενώ γύρω στα 1.150 άτομα με επιληψία πεθαίνουν κάθε χρόνο. Επίσης σημειώνει ότι παραπάνω από 30 καταγγελίες έγιναν για συμπτώματα κρίσης επιληψίας μετά την προβολή βίντεο το 2007 το οποίο διαφήμιζε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 που θα γίνουν στο Λονδίνο.
Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται ότι πλέον είναι μείζονος σημασίας θέμα πριν από την προβολή ειδικών προγράμματων, αυτά να έχουν εξεταστεί από αρμοδίους και να εμφανίζεται στην οθόνη προειδοποίηση για ενδεχόμενες σκηνές που μπορεί να προκαλέσουν κρίσεις επιληψίας. «Είναι τόσο απαραίτητες οι προειδοποιήσεις όσο και η υγεία των συνανθρώπων μας», αναφέρεται μάλιστα σε ένα σημείο.
Να επισημάνουμε ότι έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά επιληψίας κατά καιρούς, με πιο σοβαρό αυτό των 680 ατόμων, τα οποία μεταφέρθηκαν σε διάφορα νοσοκομεία της Ιαπωνίας την ίδια μέρα και ώρα. Σε αυτή την περίπτωση εκατοντάδες τηλεθεατές παρακολουθούσαν ένα παιδικό πρόγραμμα και τη στιγμή που τα μάτια του ήρωα Πικατσού άρχισαν να βγάζουν φλόγες, εκατοντάδες παιδιά σωριάστηκαν στο πάτωμα με σπασμούς, εμφανίζοντας συμπτώματα επιληπτικής κρίσης.
Τα νούμερα των ερευνών αποδεικνύουν πως 10.500.000 παιδιά ηλικίας 1-14 ετών έχουν εμφανίσει σημάδια επιληψίας, ενώ το 25% του πληθυσμού με επιληψία είναι παιδιά και στο 49% των ατόμων στην Ευρώπη που έχουν φωτοευαισθησία μπορεί να εκδηλωθεί επιληψία μπροστά στην οθόνη.
Ακόμη μία μελέτη που αφορά κυρίως τους γονείς και πραγματοποιήθηκε περίπου πριν από δύο χρόνια στο Σιάτλ κατέληγε στο συμπέρασμα ότι για κάθε ώρα που ένα βρέφος (8-16 μηνών) περνά μπροστά στην τηλεόραση αντιλαμβάνεται κατά μέσον όρο από έξι έως οκτώ λέξεις λιγότερες σε σύγκριση με τα βρέφη που δεν παρακολουθούν τόσο τηλεόραση.
«Οσο περισσότερη ώρα ένα βρέφος παρακολουθεί παιδικά βίντεο τόσο περισσότερο επιβραδύνεται η εξέλιξη του λεξιλογίου του», είχε επισημάνει, τότε, ο δρ Δημήτρης Χριστάκης, παιδίατρος στο Ερευνητικό Κέντρο του Νοσοκομείου Παίδων του Σιάτλ.
ΔΩ.ΠΑΠ. - Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου