«Ναρκοπέδιο» για την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και την μείωση ελλείμματος - χρέους αποτελούν οι ...μαύρες τρύπες στις ΔΕΚΟ , τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία κα τους δήμους. Γι΄ αυτό και η τρόικα έστειλε...τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση να βάλει μαχαίρι στις δαπάνες τους ενόψει και της...
έγκρισης της τρίτης δόσης του δανείου η οποία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα έχει προγραμματιστεί να εκταμιευτεί τον Δεκέμβριο.Σε 30 ημέρες οι ελεγκτές θα έλθουν και πάλι στην Αθήνα και όπως διεμήνυσαν θέλουν να δουν αποτελέσματα.
Αυτό που τους φοβίζει περισσότερο πέρα και από τα τεράστια ελλείμματα των ΔΕΚΟ και των φορέων της γενικής κυβέρνησης είναι η προοπτική αδυναμίας εξυπηρέτησης του δανεισμού τους η οποία και δεν μπορεί να αποκλειστεί στην παρούσα φάση.
Κι αυτό γιατί οι οργανισμοί αυτοί δανείζονται με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και αν καταπέσουν οι εγγυήσεις είναι πιθανό ένα ποσό κοντά στα 26 δις ευρώ να επιβαρύνει υπέρμετρα το δημόσιο χρέος.
Το σοβαρότερο πρόβλημα εντοπίζεται στα νοσοκομεία και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και ενδοκυβερνητικές κόντρες γιατί μέσα στο Φθινόπωρο ο υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει ?υπερεξουσίες στον τομέα δραστηριότητας του υπουργείου Υγείας.
Συγκεκριμένα το μνημόνιο ορίζει ρητά πως στα προαπαιτούμενα για την λήψη της τρίτης δόσης είναι και η ακόλουθη παρέμβαση.
«Η κυβέρνηση θα διασφαλίσει περισσότερη δημοσιονομική και λειτουργική επίβλεψη των δαπανών υγείας από τον υπουργό Οικονομικών , τη δημοσίευση ελεγμένων λογαριασμών και τη βελτίωση των μηχανισμών τιμολόγησης και κοστολόγησης». Η τρόικα επιμένει στην περιστολή της σπατάλης στα νοσοκομεία και γι΄ αυτό ελήφθη η απόφαση να μπουν σε όλα τα κρατικά νοσοκομεία ορκωτοί ελεγκτές ενώ όπως αποκάλυψε το «Έθνος» και το ΣΔΟΕ θα ...ξεσκονίσει τα οικονομικά τους.
Επιπλέον ορκωτοί ελεγκτές έχουν πιάσει δουλειά σε ασφαλιστικά ταμεία και με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» θα μπούνε και στους δήμους. Μετά το ασφυκτικό πρεσάρισμα της τρόικας η κυβέρνηση θα προχωρήσει μεταξύ των άλλων σε επιπλέον περικοπές δαπανών στα νοσοκομεία κατά 500 εκατ. ευρώ , σε εξονυχιστικούς ελέγχους σε όλα τα ταμεία, σε δραματικές περικοπές ακόμη και μισθών στις συγκοινωνίες και σε κλείσιμο 900 δημοτικών επιχειρήσεων.
Την υλοποίηση των σχεδίων αυτών θα τσεκάρουν βήμα , βήμα στελέχη του ΔΝΤ , της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς μέχρι το τέλος του χρόνου πολυμελή κλιμάκια θα έλθουν στην Αθήνα άλλες δύο φορές.
Συγκεκριμένα όπως έχει προγραμματιστεί εντός του Σεπτεμβρίου θα αφιχθεί τεχνικό κλιμάκιο.
Στη συνέχεια η επόμενη επίσημη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας θα γίνει προς το τέλος Οκτωβρίου, με στόχο την εκταμίευση της τρίτης δόσης εντός του Δεκεμβρίου.
Από τον Σεπτέμβριο
Αγώνας δρόμου για διαρθρωτικές αλλαγές και ενέργεια
Αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές ξεκινάει ένας αγώνας δρόμου για να μπει τάξη στα οικονομικά των φορέων της γενικής κυβέρνησης , να υλοποιηθούν διαρθρωτικές αλλαγές και εξασφαλιστεί η τρίτη δόση του δανείου ύψους 9 δις ευρώ.
Τον ερχόμενο μήνα περιμένουν να δουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Μεταξύ αυτών, το αρχικό σχέδιο για την απελευθέρωση στην αγορά ενέργειας, σοβαρά βήματα στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, το σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ αλλά και των προβληματικών ΔΕΚΟ, τον εξορθολογισμό των δαπανών υγείας και το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση των φορολογικών υπηρεσιών.
Επίσης θα εξεταστεί , το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού αλλά και τα στοιχεία εκτέλεσης του φετινού για το οκτάμηνο τα οποία θα δείξουν εάν τελικά ανακάμπτουν τα φορολογικά έσοδα.
Για όλα αυτά, πίσω από τα εύσημα προόδου και την επιχείρηση περιορισμού του ρόλου της σε καθαρά συμβουλευτικό επίπεδο, η τρόικα διατήρησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, σκιαγραφώντας μάλιστα τις συνέπειες εάν δεν υλοποιηθούν αυτά που έχουν συμφωνηθεί .
«Παράγοντες όπως η απασχόληση, τα τιμολόγια και οι γραμμές πρέπει να συνεκτιμηθούν στο σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ» είπε από την ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σ. Ντερούζ σε ερώτηση για το εάν η τρόικα προτείνει απολύσεις στον ΟΣΕ και τις προβληματικές ΔΕΚΟ, με τους ξένους αξιωματούχους να αρνούνται να αποκλείσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Για όλα αυτά τα θέματα, όπως και για το επίμαχο θέμα της ενέργειας, ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ πέταξαν το μπαλάκι στην κυβέρνηση, δίνοντας ελάχιστη χρονική ανάσα να επεξεργαστεί λύσεις αλλά κυρίως τρόπους με τους οποίους θα καταφέρει να περάσει το μεταρρυθμιστικό πακέτο. Έσπευσαν δε μέσω του εκπροσώπου της ΕΚΤ Κ. Μαζούχ να προειδοποιήσουν για τις συνέπειες σε περίπτωση που το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα δεν υλοποιηθεί.
«Εάν γίνουν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και αυξηθεί η παραγωγικότητα δεν θα υπάρχει λόγος για περαιτέρω περικοπές δαπανών» προειδοποίησε ο κ. Μαζούχ όταν η τρόικα ρωτήθηκε κατά πόσο έχει κλείσει το ενδεχόμενο περικοπής του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.
Κώστας Τσαχάκης ΕΘΝΟΣ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου