12.8.10

Σκάκι...

Του Δηµήτρη Μητρόπουλου
ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ είσαι κορυφαίος υπουργός και να περπατάς ανενόχλητος στον δρόµο γιατί ο κόσµος δεν γνωρίζει το πρόσωπό σου; Θα φανταζόταν κανείς πως στην τηλε-δηµοκρατία κάτι τέτοιο είναι...

αδύνατο. Παραδόξως όµως ισχύει σε κάποιες περιπτώσεις, όπως αυτή του Χάρη Παµπούκη.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Επικρατείας παρά τω Πρωθυπουργώ δεν είναι Χαρούν Αλ Ρασίντ. Δεν ζήλεψε δηλαδή τον περίφηµο χαλίφη που του άρεσε να µεταµφιέζεται και να κυκλοφορεί άγνωστος µεταξύ αγνώστων για να ακούει τις γνώµες των απλών υπηκόων του για το βασίλειό του. Ωστόσο, στους δρόµους πέριξ του Μαξίµου ή στη Βουλιαγµένη όπου µένει το καλοκαίρι διατηρεί την ελευθερία του αµέριµνου περιπατητή – αυτού που οι Γάλλοι ονοµάζουν ποιητικά «flaneur». Ο Παµπούκης κάνει πολιτική χωρίς τους καταναγκασµούς που συνεπάγεται το να είσαι πολιτικός.

Ο ΚΟΣΜΟΣ µπορεί να µην ξέρει τον Χάρη. Τον ξέρει όµως ο Γιώργος Παπανδρέου. Τον φώναξε κοντά του όταν πήγε στο Μαξίµου, όπως τον φώναζε πάντα – όπως τον φώναξε στην Πάρο το περασµένο Σαββατοκύριακο. Ο Πρωθυπουργός, όπως ξέρουν πλέον κι οι πέτρες σε αυτή τη χώρα, είναι σε φάση βαθέος προβληµατισµού για το µέλλον της κυβέρνησής του. Εχει δίκιο. Δεν είναι µόνον οι επιστρατεύσεις κυβερνητικών για τις δηµοτικές και περιφερειακές εκλογές που θα ανοίξουν τρύπες στο υπουργικό σχήµα. Είναι κυρίως το γεγονός πως ο πραγµατικά δύσκολος χειµώνας για την κυβέρνηση Παπανδρέου είναι αυτός που αρχίζει. Πέρυσι υπήρχε η ευφορία της νίκης και η αθεράπευτη αισιοδοξία ότι δεν θα χρειαστούµε λεφτά και δεν θα χρεοκοπήσουµε. Φέτος Μνηµόνιο και Ασφαλιστικό έχουν ψηφιστεί, φόροι και ανεργία έχουν αυξηθεί, µισθοί και συντάξεις έχουν κοπεί, ενώ η χώρα βρίσκεται σε ύφεση. Ο µεταβολισµός της κυβέρνησης πρέπει να τονωθεί. Αυτό σηµαίνει αλλαγές σε πρόσωπα και, ενδεχοµένως, δοµές.

ΠΟΣΟΙ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ έγιναν τα τελευταία δέκα χρόνια; Τέσσερις. Το 2001 και το 2003 επί Σηµίτη. Το 2006 και το 2009 επί Καραµανλή. Κανείς δεν υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχηµένος. Η πολιτική αυτή στατιστική διδάσκει ότι οι πιθανότητες είναι κόντρα στον Παπανδρέου στον πρώτο ανασχηµατισµό που θα επιχειρήσει. Ακόµη χειρότερα: οι αλλαγές που θα κάνει ο Γιώργος, δεδοµένης της οικονοµικής συγκυρίας, είναι πιο κρίσιµες παρά ποτέ. Αν δεν του βγουν, τότε σε έναν χρόνο από τώρα – µετά τον δύσκολο χειµώνα – το ΠΑΣΟΚ µπορεί να βρεθεί σε δυσάρεστη θέση. Η τύχη των κυβερνήσεων που παίρνουν κλίση προς τα κάτω στη µέση της θητείας τους – το γνωστό στην Αµερική «midterm» – είναι γνωστή.

ΟΤΑΝ Ο Παπανδρέου ήταν στην αντιπολίτευση, ο Παµπούκης θύµιζε πως «δεν παίζουµε εµείς µε τα λευκά». Εννοούσε, αναφερόµενος στους κανόνες του σκακιού, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είχε την πρώτη κίνηση. Την έχει τώρα που είναι στην κυβέρνηση. Αυτό όµως δεν σηµαίνει πως είναι εύκολο να την επιλέξει.
[ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ] , ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: