10.8.10

Καθησυχάζουν οι επιστήμονες για τον «ιό του δυτικού Νείλου» ...

Ψυχραιμία συνιστούν οι επιστήμονες όσον αφορά στον «ιό του δυτικού Νείλου», μετά την εξακρίβωση ότι 16 περιστατικά εγκεφαλίτιδας που παρουσιάστηκαν στη χώρα μας οφείλονται στην ασθένεια.

Ο «ιός του Δυτικού Νείλου» μεταδίδεται με το...

τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, ενώ οι προσβεβλημένοι ασθενείς δεν μεταδίδουν τη νόσο. Στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο με πυρετό και ενδεχομένως μυικούς πόνους ή δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, σε μικρό μόνο ποσοστό, μικρότερο από το 1%, των ασθενών -και κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα- εμφανίζονται επιπλοκές από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα, που στην πλειονότητα των περιπτώσεων έχουν καλή πορεία.

Καθησυχαστική ήταν σε χθεσινές τις δηλώσεις και η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ Άννα Παππά, η οποία τόνισε: «δεν υπάρχει λόγος τρομοκρατίας, ο ιός κάνει ήπια λοίμωξη και πολλές φορές μπορεί να νοσήσει ο άνθρωπος αλλά να μην καταλάβει τίποτα». Πρόσθεσε δε ότι τα πιο πολλά περιστατικά είναι ασυμπτωματικά, σημειώνοντας ότι τα ηλικιωμένα άτομα, κάνουν μια λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος που την ξεπερνούν, όμως, σε μεγάλο ποσοστό.

Ο ιός αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1937 στην επαρχία του Δυτικού Νείλου στην Ουγκάντα. Το 1999 αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, όπου σήμερα καταγράφεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων και η νόσος πλέον ενδημεί.

Σε εγρήγορση το Υπουργείο Υγείας

Εν τω μεταξύ, μέτρα για την έγκαιρη διάγνωση και δήλωση των περιστατικών από τους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας έχει λάβει το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Υγειονομικές Περιφέρειες.

Το υπουργείο συνιστά τη διενέργεια συμπληρωματικών προγραμμάτων κωνοποκτονίας σε ειδικές περιπτώσεις - πέρα από αυτές που γίνονται ετησίως βάσει των σχετικών οδηγιών του Υπουργείου προς τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.

Οι ειδικοί πάντως συνιστούν και τη λήψη ατομικών μέτρων προστασίας από το τσίμπημα κουνουπιών, όπως η χρήση εντομοαπωθητικών, αντικουνουπικών πλεγμάτων (σίτες), ενδυμάτων που καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια του σώματος (μακριά μανίκια και παντελόνια) κ.λπ.

«Κανένας κίνδυνος» διαβεβαιώνει η Νομαρχία Θεσσαλονίκης

«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, στο βαθμό που αφορά τις ενέργειες που γίνονται για την προληπτική προστασία», διαβεβαίωσε από την πλευρά του με σημερινή του ανακοίνωση ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Π. Ψωμιάδης.

Όπως επισήμανε ο κ. Ψωμιάδης, από την πρώτη στιγμή, η Διεύθυνση Υγείας ενημέρωσε το Υπουργείο και το ΚΕΕΛΠΝΟ ότι δεν υπάρχουν κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, αλλά και ότι έχουν γίνει αεροψεκασμοί στη δυτική Θεσσαλονίκη, καθώς και προνυμφοκτονία στη δυτική και στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

«Είμαστε σε επαφή και συνεργασία με τη Γ.Γ. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μ. Λιονή, κάνοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εξεταστεί το θέμα σε βάθος», δήλωσε ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες θα καλέσει τους δημάρχους της Δυτικής και της Ανατολικής Θεσσαλονίκης ώστε να υπάρχει προληπτικός συντονισμός και ενημέρωση, προς αποφυγή κάθε προβλήματος.

Σύσκεψη στη νομαρχία Ημαθίας

Σύσκεψη για το θέμα της καταπολέμησης των κουνουπιών πραγματοποιήθηκε στη νομαρχία Ημαθίας με τη συμμετοχή των δώδεκα δημάρχων του νομού, εκπροσώπου του Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών των Σερρών και εκπροσώπου της εταιρείας που πραγματοποιεί τους ψεκασμούς.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης αποφασίστηκε –σύμφωνα με το νομάρχη κ.Κώστα Καραπαναγιωτίδη, εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών από αφίσες και φυλλάδια, η επέκταση του προγράμματος ψεκασμών σε όλο τον νομό, καθώς και η πραγματοποίηση απεντομώσεων σε εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών.

Σημειώνεται ότι στο νοσοκομείο Βέροιας νοσηλεύονται επτά ασθενείς με εγκεφαλίτιδα. Πρόκειται για τέσσερις γυναίκες και τρεις άνδρες, ηλικίας άνω των 60 ετών. Ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Ν.Χατζηδημητρίου χαρακτήρισε τα περιστατικά «εποχιακό φαινόμενο», τονίζοντας ότι οι ασθενείς δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο και ότι σύντομα θα πάρουν εξιτήριο.

Ύποπτο κρούσμα εγκεφαλίτιδας στη Λάρισα

Την ίδια ώρα με εγκεφαλίτιδα νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας ένας 60χρονος από το Ομόλιο Λάρισας.

Στον ασθενή έχει διαγνωστεί ιογενής εγκεφαλίτιδα, ενώ σήμερα αναμένεται να αποσταλεί δείγμα προς εξέταση στο Α' Μικροβιολογικό Εργαστήριο Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν πρόκειται ή όχι για τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: